«Ένταση» για τις αμμονησίδες στον ποταμό Έβρο, έχουν αποτελέσει πολλές φορές ένα επικίνδυνο σημείο εμπλοκής μεταξύ ελλήνων και τούρκων.

Έλληνες και Τούρκοι στρατιώτες συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες για τον έλεγχο των αμμονησίδων που δημιουργούνται εντός του ποταμού Έβρου από τη στιγμή που τα νερά του ποταμού  θα αρχίσουν να υποχωρούν, τότε γίνονται συχνά πυκνά γέφυρα για να περνούν από την απέναντι όχθη σε ελληνικό έδαφος λαθρομετανάστες. Φέτος εκτιμάται πώς η κατάσταση θα είναι πιο έντονη λόγο της σύλληψης τον δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» ο “πόλεμος” για τις αμμονησίδες στον Έβρο μένει ανοιχτός και κάθε χρόνο δημιουργεί εντάσεις οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες. Μια εμπλοκή για αμμονησίδα υπήρξε πριν δύο χρόνια. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2016 τα νερά του ποταμού Έβρου είχαν υποχωρήσει και στη μέση είχε αναδυθεί μια αμμονησίδα. Οι Τούρκοι δουλέμποροι, όπως κάνουν συνήθως είχαν αποβιβάσει εκεί μια ομάδα 80 μεταναστών. Οι περίπολοι Ελλάδας και Τουρκίας τους εντόπισαν απογευματινές ώρες και αμέσως σήμανε συναγερμός και στις δύο πλευρές.
Η νησίδα βρισκόταν σχεδόν στο κέντρο του ποταμού. Και οι δύο πλευρές διεκδικούν το «έδαφος» αυτό ως δικό τους και έτσι όταν εντοπίστηκαν οι μετανάστες δημιουργήθηκε εμπλοκή για το ποιος θα επέμβει. Ούτε η ελληνική, ούτε η τουρκική πλευρά έκαναν πίσω και έτσι Έλληνες και Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν με στόχο να εμποδίσουν κάποια κίνηση από την άλλη πλευρά στο διεκδικούμενο «έδαφος».
Λεπτομέρειες δεν έχουν έρθει στο φως, είναι βέβαιο ωστόσο πως στο περιστατικό δεν ενεπλάκησαν μόνο οι στρατιώτες των περιπόλων, αλλά μεγαλύτερες δυνάμεις. Επίσης το περιστατικό διήρκεσε για ώρες, καθώς η μια πλευρά δεν επέτρεπε στην άλλη να επέμβει για την διάσωση των μεταναστών.
Τελικά φαίνεται ότι υπήρξε λύση το επόμενο πρωί, με τους Τούρκους τελικά να υποχωρούν “παραδίδοντας” στην ουσία τον έλεγχο της αμμονησίδας στην ελληνική πλευρά.

Σχόλια