Τουρκική απάτη στο Κυπριακό που δεν… «πιάνουν» οι Ε/Κ

Στην Κυπριακή Δημοκρατία ζουν 17.000 Τουρκοκύπριοι που είναι πολιτογραφημένοι Κύπριοι, με ταυτότητες και διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους, όπως και όλες οι άλλες μειονότητες (ένα 5% του πληθυσμού) που είναι επίσης πολιτογραφημένοι ως Κύπριοι. Όταν λοιπόν η Τουρκία δηλώνει, ότι και οι Τουρκοκύπριοι (ποιοι Τουρκοκύπριοι;) έχουν δικαίωμα στον ορυκτό πλούτο της χώρας, θα πρέπει πρώτα να διευκρινίσουν σε ποια χώρα αναφέρονται!
Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Αν αναφέρονται στο σύνολο της Κύπρου όπως ήταν προ της εισβολής, τότε σίγουρα οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο Βόρειο τμήμα του νησιού που είναι υπό τούρκικη κατοχή, έχουν τα ίδια δικαιώματα στον ορυκτό πλούτο της χώρας όπως όλοι οι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και των 17.000 Τουρκοκυπρίων που ζούνε στη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία.
Αυτό όμως θα ίσχυε υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει ψευδοκράτος! Η οντότητα της «Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως… χωριστού κράτους! Επειδή όμως η Τουρκία επιμένει ότι στο νησί υπάρχουν δύο κρατικές οντότητες με σαφή σύνορα, τότε δεν έχει παρά να πάει να ψάξει από την δική της πλευρά για πετρελαιοειδή και να μην ζητάει μοιρασιά με την άλλη, γιατί είναι σαν να ζητάει μοιρασιά του πετρελαίου της Ελλάδας… η Ιταλία!
Ένα είναι σίγουρο πάντως, αν είχαν ανακαλυφθεί πετρέλαια ή φυσικό αέριο στη βόρεια πλευρά, σε καμία περίπτωση η Τουρκία δεν θα αναγνώριζε δικαιώματα στον πλούτο αυτό στην Ελληνοκυπριακή πλευρά. Τον… «αλά Καραγκλιόζη» διαμοιρασμό του στιλ «τα δικά μου δικά μου, αλλά και τα δικά σου δικά μου», που θέλει να επιβάλει η Τουρκία, είναι απαιτήσεις μοναδικές παγκοσμίως, που δεν έχουν ποτέ και πουθενά τεθεί ως θέμα σοβαρής διαπραγμάτευσης η συζήτησης.

Το γιατί κουβεντιάζουν και μόνο ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι Κύπριοι (αναφέρομαι στο σύνολο και όχι μόνο στους Ελληνοκυπρίους) της Κυπριακής Δημοκρατίας, μου είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσω. Θα συζητούσαν παρόμοιο θέμα με τους Ιταλούς που αναφέρει το ανωτέρω παράδειγμα; Όχι. Εδώ γιατί το κάνουν;
Σε αυτούς που θα επικαλεστούν ότι το θέμα αυτό είναι απλώς ένα επιχείρημα στην όλη διαπραγμάτευση, ώστε να γίνουν πιο συμβιβαστικοί οι Τούρκοι, θα τους απαντούσα επιστημονικώς… ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι! Ακόμη και αν προσέφεραν όλο τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου στην Τουρκία με αντάλλαγμα στην επανένωση σε ένα ενιαίο κράτος, πάλι δεν θα το δεχόταν η Τουρκία!
Διότι η αξία της Κύπρου για την Τουρκία κύριοι και κυρίες, είναι 100% Γεωστρατηγική, όλα τα άλλα είναι από δευτερεύοντα έως αμελητέα. Μόνο όταν το καταλάβει αυτό ο κυπριακός λαός θα είναι σε θέση να χαράξει μία ρεαλιστική γραμμή διαπραγμάτευσης, γιατί αυτή την στιγμή αλλά και για το ορατό μέλλον, η Τουρκία δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να συναινέσει σε επανένωση ή δημιουργία μιας ανεξάρτητης Κύπρου ως κρατικής οντότητας, εάν αυτή δεν είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, με την τακτική του αυτό κατάφερε, να εκθέσει, όχι στα μάτια του διεθνούς παράγοντα που το γνώριζε άριστα, αλλά στα μάτια αυτών των Ελληνοκυπρίων που συνεχίζουν να ονειρεύονται με ανοιχτά μάτια…

Σχόλια