Κυβερνοεπίθεση και μετρά ασφαλείας για απλούς χρηστές


Τι θα διαπιστώσει ένας χρήστης προσωπικού υπολογιστή που έχει υποστεί κυβερνοεπίθεση
"Ο άτυχος χρήστης θα δει ένα μήνυμα που θα του λέει πως ο συγκεκριμένος υπολογιστής και δη τα αρχεία του, αρχεία όπως εικόνες, βίντεο και κείμενα, έχουν κρυπτογραφηθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δεν μπορεί να τα δει και τα διαβάσει και για να τα "δει" εκ νέου θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό που του ζητούν. Εφόσον δε θεωρήσει πως πρόκειται για μια σοβαρή απειλή, θα αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης, όταν διαπιστώσει πως δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αρχεία του.

 Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο πως είναι θύμα τέτοιου τύπου ιού", εξηγεί ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων που αναφέρει πως "πρόκειται πράγματι για μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που γνωρίζουμε".

Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβει ένας χρήστης Η/Υ  για να προστατευτεί από τον άμεσο κίνδυνο

1."Η επίθεση στηρίχτηκε σε ένα κενό ασφαλείας που υπήρχε στο λειτουργικό σύστημα προσωπικών υπολογιστών Windows, με τα υποψήφια θύματα να είναι όσοι έχουν ένα λειτουργικό σύστημα Windows. Πρόκειται για ένα κενό ασφαλείας που είχε ανακαλύψει εδώ και έναν μήνα η εταιρία Microsoft, κάτι που σημαίνει πως χρήστες των εκδόσεων του λειτουργικού Windows που υποστηρίζονται από την εταιρία και συγκεκριμένα οι εκδόσεις Windows Vista, 7, 8 και 10, είχαν εδώ και ένα μήνα ειδοποιηθεί από την εταιρία, αρκεί όμως να είχαν ενεργοποιημένη και όχι απενεργοποιημένη τη λειτουργία της αυτόματης αναβάθμισης".

2. ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ  πάντα εγκατεστημένο ένα ενημερωμένο antivirus πρόγραμμα.

3. Να έχουμε φτιάξει ένα δεύτερο προφίλ με το όποιο να μπαίνουμε στον υπολογιστή μας.


4. Αν δεν  δουλέψουν τα 1,2 και 3 τότε κάνουμε format το σκληρό δίσκο και επανεγκατάσταση λειτουργικού

Σχόλια