Λεφτά υπάρχουν! Ο Τσέχος επικεφαλής του ΤΧΣ θα παίρνει..

Νέος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι, και επισήμως πλέον, ο… άκρως «επιτυχημένος» Αυστριακός τεχνοκράτης Martin Czurda, ο οποίος διορίστηκε στο τιμόνι του Ταμείου με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με τις ευλογίες των δανειστών και των τραπεζιτών, ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να τοποθετήσει στο τιμόνι του ΤΧΣ τον άνθρωπο που οδήγησε στα «βράχια» την αυστριακή Anadi Bank (πρώην Hypo Alpe-Adria Bank), όπως είχε επισημάνει η «δημοκρατία»! Υπό την ηγεσία του Martin Czurda, η τράπεζα κατέληξε να έχει χρηματιστηριακή αξία ενός ευρώ και κρατικοποιήθηκε από την αυστριακή κυβέρνηση για να αποτραπεί η κατάρρευσή της!
Ο Αυστριακός τεχνοκράτης ήταν ένας εκ των τριών υποψηφίων που είχε προτείνει η λεγόμενη «επιτροπή επιλογής», μετά την παραίτηση του προηγούμενου εκλεκτού Β. Κατσικιώτη, ο οποίος ουσιαστικά δεν ανέλαβε ποτέ τα καθήκοντά του, με αποτέλεσμα το ΤΧΣ να παραμένει ουσιαστικά ακέφαλο από τον Ιούλιο του 2016.
Ακόμα περισσότερες εύλογες απορίες αλλά και οργή στους Ελληνες φορολογουμένους προκαλεί το γεγονός ότι ο Αυστριακός «φωστήρας» θα λαμβάνει για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ τη μέγιστη αμοιβή που προβλεπόταν στη σχετική προκήρυξη, δηλαδή 270.000 ευρώ τον χρόνο! Με δεδομένο ότι η θητεία του θα είναι τριετής, ο κ. Czurda θα βάλει στην τσέπη συνολικά 810.000 ευρώ – αριθμός που προκαλεί ίλιγγο σε μια εποχή που μεγάλη μερίδα Ελλήνων δυσκολεύεται να εξασφαλίσει ακόμα και τα απαραίτητα. Οι ετήσιες αποδοχές του Αυστριακού τραπεζίτη θα είναι αυξημένες σε σχέση με εκείνες που προέβλεπε η προηγούμενη προκήρυξη, η οποία απέβη άκαρπη μετά την παραίτηση του κ. Κατσικιώτη.
Ο τελευταίος θα λάμβανε αμοιβή ύψους 180.000 έως 220.000 ευρώ, αν δεν είχε αποχωρήσει όταν διαπίστωσε ότι η θητεία του θα ήταν ολιγόμηνη και θα έληγε τον προσεχή Ιούνιο. Η νέα προκήρυξη, που κατέληξε στην τοποθέτηση του κ. Czurda, προέβλεπε όμως αποδοχές 180.000-270.000 ευρώ και τριετή θητεία για τον νέο τιμονιέρη του ΤΧΣ.

Σχόλια