Ρωσία: Σύντομα σε υπηρεσία το νέο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-500 “Προμηθέας”

Σχέδιο της μελλοντικής εποχούμενης μονάδας TEL (Μεταφορικού Ανυψωτικού Εκτοξευτή) του S-500 “Προμηθέας”
Σχέδιο της μελλοντικής εποχούμενης μονάδας TEL (Μεταφορικού Ανυψωτικού Εκτοξευτή) του S-500 “Προμηθέας”
Το σύστημα επιφανείας – αέρος (SAM) S-500 θα εισέλθει σε υπηρεσία με τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τον υπαρχηγό Αντιαεροπορικής Δύναμης, Πτέραρχο Βίκτορ Γκουμιόνι.
“Η Αντιαεροπορική Δύναμη μεταβαίνει μαζικά στα προηγμένα συστήματα SAM Pantsir-S1 (Νατοϊκή κωδικοποίηση: SA-22 Greyhound) και το S-400 (SA-21 Growler) που είναι γνωστά στη Ρωσία και στο εξωτερικό. Σύντομα, περιμένουμε την είσοδο σε υπηρεσία των συστημάτων S-350 Vityaz και S-500 και επίσης έναν αριθμό εξελιγμένων ραντάρ”, είπε ο Γκουμιόνι.
“Τα στρατιωτικά υλικά αναπτύσσονται. Οι αμυντικοί εργολάβοι και εμείς δεν θα σταματήσουμε. Το προηγμένο σύστημα S-500 αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό και πρόκειται να παραδοθεί στη Αντιαεροπορική Δύναμη στο άμεσο μέλλον”, πρόσθεσε.
Ως επικεφαλής της Στρατιωτικής ακαδημίας Αέρος και Διαστήματος Ζουκόφ, ο Πτέραρχος Βλάντιμιρ Λιαπόροφ δήλωσε νωρίτερα, οι χειριστές έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση για να μάθουν να χειρίζονται το σύστημα S-500.
To S-500 “Προμηθέας” (ρωσική ονομασία 55R6M Triumfator-M) είναι η τελευταία γενιά των, ρωσικής κατασκευής, πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας επιφανείας-αέρος, που αυτή τη στιγμή είναι υπό εξέλιξη από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία Αλμάζ-Αντεϊ.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο S-500 είναι η προηγμένη έκδοση του S-400 με ειδικά εξαρτήματα σχεδιασμένα για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων σε υψόμετρο έως 200 χιλιομέτρων.
Ο S-500 αναμένεται να έχει διευρυμένο βεληνεκές έως 600 χλμ (πάνω από 370 μίλια) και να εμπλέκει ταυτοχρόνως έως και 10 στόχους. Το σύστημα θα μπορεί να καταστρέψει υπερηχητικές και βαλλιστικές απειλές. Οι αναχαιτιστές του S-500 θα επιχειρούν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 185 χλμ. Το σύστημα θα έχει χρόνο απόκρισης περίπου τρία με τέσσερα δευτερόλεπτα, το οποίο είναι σαφώς μικρότερο από αυτό του S-400 το οποίο εκτιμάται στα εννιά με δέκα δευτερόλεπτα. Έχει επίσης διευρυμένο εύρος ραντάρ εν συγκρίσει με το αντίστοιχο του S-400.


Σχόλια