Ισραηλινό ραντάρ ELM-2112FP: Νέα μάτια ψάχνουν στόχους μέσα στα δάση

Οι Ισραηλινές Αεροδιαστημικές Βιομηχανίες (IAI) πρόσθεσαν το νέο ραντάρ διαπέρασης φυλλωμάτων (FOPEN) στην οικογένεια των επίγειων ραντάρ, εντοπισμού αδιάκοπων απειλών, ELM-2112. Όπως οι υπόλοιποι αισθητήρες της οικογενείας ELM-2112, ο ELM-2112FP χρησιμοποιεί την δέσμη L, ώστε να καταστεί καλύτερη η διαπέραση των πυκνών φυλλωμάτων. Με αυτή την ικανότητα το νέο ραντάρ μπορεί να διαπεράσει “ελάχιστες δεκάδες μέτρων” πυκνής βλάστησης, να εντοπίσει κινούμενους στόχους κρυμμένους σε πυκνούς θάμνους, δάση και ζούγκλες, από απόσταση αρκετών χιλιομέτρων μακριά.
Israel_ELM-2112FPΤο ELM-2112FP εξασφαλίζει την συνεχόμενη επιτήρηση των στόχων και απειλών κατά την είσοδο τους στις δασωμένες περιοχές – συνήθως αόρατες στα συμβατικά ραντάρ εντοπισμού κίνησης (που λειτουργούν στις δέσμες C και X).
Το νέο ραντάρ προσθέτει την ικανότητα FOPEN στις υπάρχουσες λειτουργίες εντοπισμού, καθώς μπορεί να συνδεθεί με τον ίδιο σταθμός διοίκησης και ελέγχου των υφιστάμενων ραντάρ, ανοίγοντας περιοχές πυκνής βλάστηση που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τους συμβατικούς αισθητήρες. Το ELM-2112FP ζυγίζει 65 κιλά και μπορεί να τοποθετηθεί σε ιστούς, οχήματα, ή να ξεφορτωθεί από όχημα πάνω σε ένα τρίποδο για προσωρινή ανάπτυξη.
Βασισμένο στην τεχνολογία συνεχούς κύματος με διαμόρφωση συχνότητας (FMCW) το ραντάρ χρησιμοποιεί έναν μοναδικό πομπό και ταυτόχρονα, μια σάρωση ηλεκτρονικής σάρωσης πολλαπλών δεσμών για την κάλυψη μιας μεγάλης περιοχής. Κάθε ζεύγος (πομπός και δέκτης δέσμης) έχουν κάλυψη 90 μοιρών. Μπορούν να τοποθετηθούν πολλαπλές συλλογές για την επίτευξη μεγαλύτερης κάλυψης. Ο εντοπισμός των στόχων γίνεται από την ανάλυση των ήχων που επιστρέφουν από τους κινούμενους στόχους (φαινόμενο Ντόπλερ).
Μπορεί να εντοπίσει κινούμενο προσωπικό μέσα σε δασωμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων κινούμενων στόχων σε πολύ μικρή ταχύτητα, από απόσταση 2,5 χιλιομέτρων. Τα οχήματα που κινούνται μέσα στο δάσος ή την ζούγκλα θα εντοπιστούν από το ραντάρ στην απόσταση των πέντε χιλιομέτρων. Το βάθος εντοπισμού καθορίζεται από τον τύπο της βλάστησης και την πυκνότητα των δέντρων.
Το ραντάρ λειτουργεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες και ταυτόχρονα εντοπίζει εκατοντάδες στόχους με πολύ μικρό ποσοστό ψευδών συναγερμών, παρέχοντας συνεχόμενη επιτήρηση της προκαθορισμένης περιοχής ενδιαφέροντος.
Το ραντάρ που αναπτύχθηκε από τη θυγατρική των IAI, ELTA Systems, είναι επιχειρησιακό με αρκετούς πελάτες για χρόνια αλλά παρουσιάστηκε μόλις τώρα, πριν την αποκάλυψη του στην έκθεση LAAD 2017 αυτόν τον μήνα, 4 ως 7 Απριλίου, στην Βραζιλία.
Israel_ELM_2112FP

Σχόλια