Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν ομολόγησε ότι η Αλβανία καταπατά ελληνικές περιουσίες

Για πάρα πολύ καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αγνοούσε» προκλητικά την καταπάτηση των ελληνικών περιουσιών στη Βόρεια Ήπειρο, παρά τις συνεχείς καταγγελίες των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και τις έντονες διαμαρτυρίες της Ελληνικής Κυβέρνησης δια στόματος Νίκου Κοτζιά, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ευθέως την Αλβανία να ξεχάσει την ένταξή της στην ΕΕ εάν δεν σεβαστεί τους Βορειοηπειρώτες.
Αυτό όμως φαίνεται ότι άλλαξε και ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν ομολόγησε επιτέλους ότι η Αλβανία δεν προστατεύει τις περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Ο επίτροπος ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχετικά με τα προβλήματα ιδιοκτησίας που αντιμετωπίζει η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο, έκανε σκληρές δηλώσεις κατά της Αλβανίας η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Η ερώτηση που είχε κατατεθεί από τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη είχε μερικά σκέλη αλλά εστιαζόταν στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας όπου συμπεριλαμβάνεται η προστασία της ιδιοκτησίας, η λειτουργία του κράτους δικαίου και η πάταξη της διαφθοράς στην Αλβανία.
Απαντώντας, ο επίτροπος Χαν δήλωσε:
– Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα στην Αλβανία και παροτρύνει την Αλβανική κυβέρνηση να κλείσει σύντομα την διαδικασία επιστροφής ιδιοκτησιών.
Για το ζήτημα αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει στην Αλβανία υλική και τεχνική στήριξη.
– Αναφορικά με τα προβλήματα στην ιδιοκτησία που αντιμετωπίζει η μειονότητα στην Αλβανία, τα οποία αναφέρονται και στο κείμενο της τελευταίας αναφοράς της Κομισιόν για την πρόοδο της, η Αλβανία δεν εγγυάται την διαδικασία επιστροφής της περιουσίας στην μειονότητα.
Για ευνόητους λόγους, οι δηλώσεις του επιτρόπου Χαν δεν παρουσιάζονται στον αλβανικό Τύπο αφού στην πλειοψηφία του ελέγχεται από το καθεστώς Ράμα.
Ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, μόνο η σελίδα BalkanWeb κάνει μια σύντομη αναφορά με μια περιληπτική δημοσίευση.

Σχόλια