Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΥΨΩΘΕΙ ΞΑΝΑ


Άρθρο στο περιοδικό Forbes.
Η Ελλάδα μπορεί να μη βρει τις ημέρες της παλιάς της δόξας σύντομα, αλλά θα βγει και πάλι από το βάλτο της πρόσφατης εξαετούς ύφεσης, προσφέροντας μεγάλες ευκαιρίες για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Η δημοκρατία και η ανθρώπινη ανάπτυξη θα ανοίξουν το δρόμο για την άνοδο.
Από τους αρχαίους χρόνους, η δημοκρατία έχει δημιουργήσει συχνά χάος στους δρόμους της Αθήνας, αλλά έχει υπηρετήσει και ως μηχανισμός διάχυσης για τις πολιτικές εντάσεις. Και έχει φιλοξενήσει την ειρηνική μετάβαση από τη μία πολιτική ηγεσία στην άλλη — μια διαδικασία που επιταχύνθηκε σε περιόδους οικονομικών κρίσεων.
Αυτή είναι η περίπτωση κατά την πρόσφατη κρίση, μια περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες πολίτες έχουν βάλει μέσα και έξω από την κυβέρνηση πολλούς ηγέτες, στην αναζήτηση μιας φιγούρας που θα οδηγήσει τη χώρα μακριά από την τρέχουσα οικονομική κρίση.
Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα στην δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα.
Τα καλά νέα είναι ότι η χώρα έχει καταφέρει να διατηρήσει κοινωνική συνοχή σε όλη την κρίση.
Τα κακά νέα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από ένα παλιό κακό – ένα μεγάλο και διεφθαρμένο δημόσιο τομέα που στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα, όπως αποδεικνύεται από τη διαφθορά και την κατάταξη της οικονομικής ελευθερίας στην Ελλάδα.
Αλλά η δημοκρατία θα αλλάξει τελικά αυτή την κατάσταση, τοποθετώντας επικεφαλής έναν ηγέτη ο οποίος θα ασχοληθεί με τη διαφθορά μειώνοντας το μέγεθος του δημόσιου τομέα και ανοίγοντας το δρόμο για τη χώρα να επιστρέψει στις αγορές και να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Στη συνέχεια υπάρχει η ανθρώπινη ανάπτυξη, ένας δείκτης στον οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων τριάντα χωρών του κόσμου.
Ένας σημαντικός παράγοντας είναι τα χρόνια του έθνους της γενικής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, η οποία συνέβαλε στην παραγωγή ενός ελληνικού εργατικού δυναμικού που είναι τόσο δημιουργικό και αρκετά καινοτόμο για να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια οικονομία.
Ο ελληνικός δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης (2015)
Οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα υψηλά επίπεδα ανθρώπινης ανάπτυξης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την πρωτοφανή ύφεση στην οποία έχει ολισθήσει και θα ανυψωθεί και πάλι. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ώθηση, μερικά μέτρα υπέρ της αγοράς που θα απελευθερώσουν την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της.
Οι ξένοι επενδυτές έχουν λάβει ειδοποίηση. Όπως η αμερικανική Varde Partners, η οποία επένδυσε $65 εκατομμύρια σε ελληνικά εμπορικά κέντρα, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών αρχίζει να δείχνει σημάδια ζωής, κερδίζοντας κοντά στο 10 τοις εκατό κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.
Panos Mourdoukoutas
Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών στο πανεπιστήμιο LIU της Νέας Υόρκης.
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Σχόλια