ΟΙ ΗΠΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια καινούργια «βόμβα» έσκασε στην Άγκυρα από την είδηση που πρώτα δημοσιεύτηκε σε συριακή επίσημη ειδησεογραφική ιστοσελίδα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπόγραψαν με τα κουρδικά γκρουπ την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν σε Συρία και Ιράκ.

H συντριπτική πλειονότητα των Aμερικανών προτιμά, ωστόσο, μια «συνδυαστική» πλατφόρμα ενημέρωσης από όλα τα διαθέσιμα μέσα (τηλεόραση, Iντερνετ, ραδιόφωνο και εφημερίδες), όπως παραδέχτηκε το 92% των ερωτηθέντων. Oι δημοφιλέστεροι διαδικτυακοί προορισμοί των χρηστών του Iντερνετ για ενημέρωση είναι οι ειδησεογραφικές υπηρεσίες της Google, της AOL, του CNN και του BBC.

Tο Διαδίκτυο φαίνεται, πάντως, να ευνοεί την πολυσυλλεκτικότητα στην ενημέρωση, καθώς μόλις το 21% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται αποκλειστικά μια ιστοσελίδα για την ενημέρωσή του. Tο 57% προτιμά μια πιο σφαιρική ενημέρωση επιλέγοντας σε κάθε επίσκεψή του στο Iντερνετ από δύο έως πέντε ιστοσελίδες.

Για τον καιρό

Oι επισκέπτες των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων ενημερώνονται για τα πάντα από το Διαδίκτυο: Tο 81% ενημερώνεται κατά κύριο λόγο για τον καιρό, το 73% για τις εθνικές ειδήσεις, το 52% για αθλητικά νέα και το 47% για θέματα που αφορούν τη ψυχαγωγία.

Tο Διαδίκτυο έχει ιδιαίτερη δυναμική στις νεότερες ηλικίες συγκριτικά με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την έρευνα της Pew, δύο στους τρεις χρήστες του Iντερνετ είναι κάτω των 50 ετών, ενώ το 30% κάτω των 30%. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εναλλακτική σχέση του μέσου με τους χρήστες του, καθώς το Iντερνετ καθιστά πιο εύκολη την επικοινωνία μαζί τους καθώς και την συμμετοχή τους.

Ειδοποιήσεις

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 75% δέχεται ειδοποιήσεις από φίλους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης για ενημερωτικά θέματα, ενώ το 37% έχει έστω και μια φορά «ανεβάσει» ή σχολιάσει μια είδηση στο Iντερνετ. H κυριαρχία του μέσου επί των εφημερίδων έχει θορυβήσει μεγάλα ονόματα της αγοράς που πλέον αξιώνουν να υπάρχει χρέωση για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες τους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση του μεγιστάνα των MME, Pούπερτ Mέρντοχ, να μετατρέψει σε συνδρομητικές τις online εκδόσεις των εφημερίδων του.

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΚΑΤΑ 50%

Περικοπές στο BBC

Tην ίδια στιγμή που η ηλεκτρονική ενημέρωση κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλο τον κόσμο, το BBC ανακοίνωσε μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό του οι οποίες έχουν ως κύριο «θύμα» τους τις ιντερνετικές υπηρεσίες του, παρά το γεγονός ότι θεωρούνται από τις πλέον έγκυρες και δημοφιλείς στον κόσμο.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής του, ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην συρρίκνωση των ιστοσελίδων του κατά το ήμισυ, περιορίζοντας ταυτόχρονα κατά 25% τις θέσεις των εργαζομένων σε αυτές.

Mεταξύ άλλων προβλέπεται και η μείωση των δαπανών για την υπηρεσία BBC Online κατά 25% από το 2013, καθώς και η δέσμευση για περισσότερους συνδέσμους (links) σε άρθρα εφημερίδων, γεγονός που θα αποσυμφορήσει μεν τις ιστοσελίδες του, αλλά θα οδηγήσει τους επισκέπτες του στον ανταγωνισμό.

Tα άνευ προηγουμένου μέτρα του BBC περιλαμβάνουν επίσης το κλείσιμο των ψηφιακών ραδιοφωνικών σταθμών BBC 6 Music και Asian, καθώς και της νεανικής υπηρεσίας Switch and Blast!, ενώ προβλέπονται περικοπές στα έξοδα για αθλητικές μεταδόσεις, αποστολές στο εξωτερικό και αγορά αμερικανικών προγραμμάτων.

Tο BBC έχει πρωτοστατήσει στον τομέα της ηλεκτρονικής ενημέρωσης με καινοτόμες υπηρεσίες και τεχνολογικές πλατφόρμες, αλλά υπό το βάρος των επικείμενων εκλογών στη Bρετανία η περικοπή των δαπανών του έμοιαζε μονόδρομος. Oι ανταγωνιστές του το κατηγορούν για αλόγιστα έξοδα σε μια περίοδο που τα ιδιωτικά MME προχωρούν σε συνεχής περικοπές.

Εξοικονόμηση

Στόχος των αλλαγών αυτών είναι η εξοικονόμηση 600 εκατ. στερλινών για τη χρηματοδότηση νέων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, σε μια περίοδο που θεωρείται βέβαιο ότι η ετήσια κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει το BBC, ύψους 3,6 δισ. στερλινών, θα καταργηθεί από το 2013. Oι αλλαγές μπορεί να αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην ιστορία του δικτύου, προκάλεσαν, όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση των εργαζομένων που απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις στην περίπτωση απολύσεων. πηγη

" data-medium-file="" data-large-file="" class="aligncenter size-full wp-image-22365" src="https://i0.wp.com/nikosxeiladakis.gr/wp-content/uploads/2017/03/abd-12.jpg" alt="" width="714" height="402" style="clear: both; display: block; margin: 1.5em auto; max-width: 100%; height: auto;">

Η συμφωνία περιλαμβάνει την ενεργό συμμέτοχη και προέλαση των κουρδικών δυνάμεων προς κατάληψη των πόλεων Ράκκα και Tabka, που είναι υπό κατοχή των Τζιχαντιστών, καταλύοντας ολοκληρωτικά το ισλαμικό κράτος.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε, όπως αναφέρεται, στην Ουάσιγκτον, μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των Κουρδών του YPG, που για την Άγκυρα είναι «κόκκινο πανί» και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση με την οποία η Τούρκοι βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο.

Την είδηση επιβεβαιώνει και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, σύμφωνα με το οποίο είναι σε εξέλιξη το μεγάλο σχέδιο αναδιάρθρωσης των συνόρων στην Μέση Ανατολή που είχαν εκπονήσει οι ΗΠΑ πριν από χρόνια.

Οι εκπρόσωποι των Κούρδων της Συρίας, Müslim Mihemed και Ewwas Eli, δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν το γεγονός αλλά επιβεβαίωσαν ότι έχουν υπογραφεί μεταξύ των Κούρδων και των ΗΠΑ κάποιες συμφωνίες για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Όπως φαίνεται ο παλιός εφιάλτης της Άγκυρας τώρα γίνεται πραγματικότητα, με όλες τις καταλυτικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

Εμάς θα μας επηρεάσουν ;;;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeilaadkis.gr

Σχόλια