Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε : «Η Τουρκία θυμίζει τη Γερμανία του Χίτλερ»

Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ την 28η Φεβρουαρίου 1933
Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έκανε παραλληλισμό ανάμεσα στην ενίσχυση της εξουσίας στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ, που επέτρεψε στον Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία το 1933.
 
«Δίνεται η εντύπωση ότι αυτό το πραξικόπημα ήταν κατευθυνόμενο» από την εξουσία, δηλώνει στην εφημερίδα Die Presse. Τέτοιοι μηχανισμοί έχουν εμφανισθεί κατά δραματικό τρόπο στην Ιστορία, για παράδειγμα με την πυρκαγιά του Ράιχσταγκ», είπε.
 
Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ, τη νύκτα της 27ης προς την 28η Φεβρουαρίου 1933, επέτρεψε στον Αδόλφο Χίτλερ , που μόλις είχε εκλεγεί, να καταστείλει τις ατομικές ελευθερίες και να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση στο όνομα του αγώνα κατά του κομμουνισμού. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν ότι ο εμπρησμός αυτός ήταν έργο του ναζιστικού κόμματος.
Χωρίς να κατηγορήσει απευθείας την τουρκική εξουσία για την επανάληψη αυτού του σεναρίου, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε κατηγόρησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρησιμοποίησε την απόπειρα του πραξικοπήματος στη χώρα του για να εγκαθιδρύσει μία «προεδρική δικτατορία» με τη βοήθεια «προετοιμασμένων καταλόγων» με ονόματα αντιφρονούντων.
 
Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι απολύθηκαν, συνελήφθησαν ή φυλακίσθηκαν τις μέρες που ακολούθησαν την απόπειρα του πραξικοπήματος, το οποίο , όπως επιμένει ο Ερντογάν, σχεδιάστηκε από τον τούρκο ιερωμένο, κάποτε μέντορά του και πλέον πολιτικό αντίπαλό του Φετουλάχ Γκιουλέν.
 
Στη συγκυρία αυτή, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν προκάλεσε την μήνιν της Τουρκίας όταν ζήτησε, αυτήν την εβδομάδα, από την Ευρωπαϊκή Ενωση να θέσει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
 
Η υιοθέτηση σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση ολόκληρης της πολιτικής τάξης της Αυστρίας και η θέση αυτή υιοθετείται τόσο στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού δεξιάς-αριστεράς, όσο και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας και των Πρασίνων.

Σχόλια