Φοροκαταιγιδα: ΕΝΦΙΑ, Φόρος διαμονής, Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, κ.α.

Για την υποδοχή των δηλώσεων και την είσπραξη των νέων φόρων που επιβλήθηκαν με το «συμπληρωμένο μνημόνιο» ετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Με αποφάσεις που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ορίζονται τα εξής:

– ΕΝΦΙΑ 2016:
Στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί φέτος, από τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο και μετά, τα αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί στο Ε9 από τα φυσικά πρόσωπα (μισωτούς, συνταξιούχους κλπ) θα προσαυξήσουν τον συμπληρωματικό φόρο, που από φέτος επιβάλλεται από σύνολο περιουσίας 200.000 ευρώ.
– Φόρος διαμονής:
Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται από την 1-1-2018 σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα, ανά ημερήσια χρήση δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας, ως εξής:
Για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:
1-2 αστέρων 0,50€
3 αστέρων 1,50€
4 αστέρων 3,00€
5 αστέρων 4,00€
Για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα:
1-2 κλειδιών 0,25€
3 κλειδιών 0,50€
4 κλειδιών 1,00€
Ο φόρος θα επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις της προηγούμενης παραγράφου κατά την έκδοση του φορολογικού στοιχείου και θα αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε φορολογικού στοιχείου. Ο εν λόγω φόρος δεν θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής από τις ως άνω επιχειρήσεις.
– Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας:
Από την 1-1-2017 θα επιβάλλεται τέλος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας», το οποίο θα βαρύνει τους συνδρομητές (καταναλωτές-πελάτες) των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας.
Το τέλος αυτό θα επιβάλλεται επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή/και ευρυζωνικής πρόσβασης και θα υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ του ΦΠΑ.
Το τέλος θα εισπράττεται από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας από τους συνδρομητές και θα αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις που θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έκδοση κάθε λογαριασμού, ανεξαρτήτως του χρόνου της εξόφλησής του.
– Συμμετοχή του Δημοσίου στα μεικτά κέρδη των τυχερών παιγνίων:
Για όλα τα τυχερά παίγνια, η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται σε 35% επί του μεικτού κέρδους που αφορά τα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας.
Τα έσοδα αυτά θα πρέπει να αποδίδονται στο Δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν.
Το μέτρο αυτό ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016. Για έσοδα που έχουν πραγματοποιηθεί από την 1-1-2016 έως και το τέλος του προηγούμενου μήνα από το μήνα δημοσίευσης του σχετικού νόμου (30-4-2016), η καταβολή θα πραγματοποιείται εμπρόθεσμα εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα δημοσίευσης του νόμου.
Το ειδικό τέλος των 0,05 ευρώ, ανά στήλη, σε κάθε παίγνιο της ΟΠΑΠ ΑΕ, καταργήθηκε -με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.4346/2016- από τότε που άρχισε να ισχύει, δηλαδή από την 1-1-2016.

======================================================================

"Φωτιά" θα είναι φέτος ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι απο 600.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην... άδεια τσέπη, ενώ οι πέντε δόσεις θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και όχι μέχρι τον Φεβρουάριο όπβς συνήθως γίνονταν. Κι όλα αυτά ενώ την ίδια στιγμής θα τρέχουν και πολλές άλλες φορολογικές υποχρεώσεις με πρώτη και καλύτερη αυτή της εκκαθάρισης φόρου. 
Στόχος δε του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ με στόχο να μην ενεργοποιηθεί ο λεγόμενος "κόφτης" δημοσιονομικών δαπανών. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. 
Για πρώτη φορά λοιπόν στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται όλα τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, ενώ το αφορολόγητο όριο μειώθηκε από 300.000 ευρώ σε 200.000 ευρώ και αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου. Έτσι πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που εκτός από τον κύριο ΕΝΦΙΑ θα αναγκαστούν να πληρώσουν και επιπλέον φόρο.
Για παράδειγμα φορολογούμενος που διαθέτει μία μονοκατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ, μία εξοχική κατοικία αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ και δύο αγροτεμάχια σε παραλιακή ζώνη συνολικής αντικειμενικής αξίας 80.000 ευρώ. Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του ανέρχεται σε 320.000 ευρώ και φέτος θα πληρώσει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 185 ευρώ, ενώ το 2015 είχε πληρώσει 20 ευρώ! 
 
Σε μεταξύ, με βάση το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, κάθε μία εν των οποίων θα λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016, οπότε δεν θα επεκταθεί και στον επόμενο χρόνο (έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2017), όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Μάλιστα, ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε προσφάτως ότι το υπουργείο επιδιώκει μέσα στον Αύγουστο να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και να ανέβουν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων
Με βάση τον προγραμματισμό των αρχών η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων, μετά την τελευταία παράταση που αποφασίσθηκε θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου. Στην συνέχεια, τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα πρέπει να καταβάλουν για το 2016 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο (στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα TAXISNET 6.000.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Πάντως, αμετάβλητος θα παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών προσώπων με ιδιοκτησίες συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, ενώ θα είναι μειωμένος έως και 25% για το 15%-20% των φορολογουμένων που κατέχουν μόνο μία ή δύο το πολύ κατοικίες.
Από τον περασμένο Μάιο, ορισμένοι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αυξήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκαν απαλλαγές από τον συγκεκριμένο φόρο, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων που προκύπτουν από την εφαρμογή αντικειμενικών αξιών μειωμένων κατά 5% έως και 38% για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας, αναδρομικά από την 21η-5-2015.
Όμως, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι αλλαγές στις παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα είναι τόσο μεγάλες, ώστε εκτιμάται ότι τελικά τα έσοδα που θα επιδιώξει να εισπράξει φέτος το Δημόσιο από την εφαρμογή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 13% σε σύγκριση με τα 2,65 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν με την επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το 2015.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και με στοιχεία έκθεσης του ΣΕΒ, ο λογαριασμός της βεβαίωσης φόρου θα είναι αυξημένος το 2016 ακόμα και κατά 800 εκατ. ευρώ. Έτσι, η βεβαίωση αναμένεται να φτάσει κατά τις εκτιμήσεις το ποσό των 4 δισ. ευρώ, με στόχο να εισπραχθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ και να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» κατά του δημοσιονομικού κόφτη.

Σχόλια