Έκλεισε η συμφωνία με βαρύ φόρο «αίματος» στο Eurogroup: Δέχτηκαν το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup και αφού οι υπουργοί οικονομικών εξέτασαν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό των προληπτικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για να δώσει την έγκρισή του στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης οι δανειστές αποδέχθηκαν στο σύνολό του το πακέτο των μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση που σημαίνει ότι καταλήγουν σε συμφωνία.

Υπάρχει αναφροά και στο χρεός για το οποίο θα ξεινήσει η συζήτηση. Ένα χρέος που κατά τους δανειστές θα κατέβει κάτω από το 100% το 2060!
Η πρόταση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών αποτελούνταν από δύο μέρη.
Αρχικά την μη εξαίρεση των βασικών δαπανών του κράτους, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, μειώνοντας καθολικά τις δαπάνες του κράτους έτσι ώστε να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις και προστατεύοντας κάποιες επιλεγμένες κοινωνικού τύπου κρατικές δαπάνες.
Το δέυτερο μέρος αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού. Οι αποκλίσεις θα κρίνονται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του προηγούμενου έτους που θα εξετάζονται από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η πρόταση της Ελληνικής πλευράς προβλέπει την σύνταξη από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κάθε 30 Απριλίου, μιας έκθεσης πρόοδού της Ελληνικής οικονομίας και θα αναφέρονται τυχόν παρατυπίες έτσι ώστε να ενεργοποιείται ο μηχανισμός.
Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση θα εξετάζεται από την Ελληνική Βουλή και τους Ευρωπαικούς Θεσμούς.
Τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060, αφού θα έχει κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ φέτος, προβλέπει το βασικό σενάριο για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έχουν συντάξει οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal και όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάλογα με τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και το ύψος των επιτοκίων, έχουν καταρτισθεί τέσσερα σενάρια για το χρέος, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί από το 62,6% (το αισιόδοξο) έως το 258,3% του ΑΕΠ το 2060.
Η ανάλυση αυτή της βιωσιμότητας του χρέους προμηνύει δύσκολες διαπραγματεύσεις σχετικά με τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα. Με βάση όλα τα σενάρια, εκτός του αισιόδοξου, η ανάλυση υποδηλώνει σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο διαμορφώθηκε στο 176,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, σημειώνει η WSJ. Τα αποτελέσματα «της ανάλυσης αυτής υποδηλώνουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα», αναφέρει το έγγραφο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο δόθηκε σε αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα το πρωί και θα αποτελούσε τη βάση για μία πρώτη συζήτηση σήμερα το απόγευμα στο Eurogroup για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η ανάλυση βιωσιμότητας εξετάζει, επίσης, τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας – με βάση τα ποσά που θα πρέπει να πληρώνει για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την κάλυψη των ελλειμμάτων – στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.
Οι πιστωτές της Ελλάδας αναφέρουν ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες είναι ο καλύτερος δείκτης για την αποτίμηση της ικανότητας της χώρας να αποπληρώνει το χρέος της. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες πρέπει να είναι χαμηλότερες από το 15% του ΑΕΠ, ώστε το χρέος της να μπορεί να χαρακτηρίζεται βιώσιμο. Σύμφωνά, ωστόσο, με το έγγραφο, η Ελλάδα θα είχε ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα έφθαναν έως το 62,8% του ΑΕΠ το 2060.
Ακόμη και με το βασικό σενάριο, οι ανάγκες της αυτές θα κυμαίνονταν πάνω από το 15% για αρκετά χρόνια και θα αυξάνονταν στο 24,3% του ΑΕΠ το 2060.

Σχόλια