Δημοψήφισμα ζητά υπουργός για να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία!

Μια παλιά ελληνική παροιμία λέει πως ο λύκος πάντα λύκος παραμένει. Και η παροιμία φαίνεται να βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της στο πρόσωπο του Τούρκου υπηρεσιακού υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιαλτσίν Τοπτσού.
Ο αξιότιμος αυτός κύριος, λοιπόν, πάσχοντας από το σύνδρομο των ονειρώξεων, ονειρεύεται να ξαναδεί την Αγία Σοφία και πάλι «ανοιχτή για τις προσευχές των μουσουλμάνων», δηλαδή τζαμί.

«Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας και πάλι, ως τόπο λατρείας των μουσουλμάνων είναι το προσωπικό μου όνειρο, ο στόχος μου, η φιλοδοξία μου. Αν και υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με το νομικό της καθεστώς, το ζήτημα δεν είναι πολιτικό», είπε ο Τοπτσού.
Ο Τοπτσού, ο οποίος επελέγη για τη θέση αυτή από τον άλλο ισλαμοφασίστα, τον Αχμέτ Νταβούτογλου, υπήρξε πρόεδρος του ισλαμικού – εθνικιστικού κόμματος της Μεγάλης Ένωσης (BBP).
«Υπάρχει και μια διεθνής διάσταση στο ζήτημα, διότι η συμβολική σημασία της Αγίας Σοφίας είναι μεγάλη. Η τελική απόφαση όμως θα ληφθεί από το τουρκικό έθνος και όχι από τους έξω. Ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν ένα δημοψήφισμα», είπε.
«Ο αριθμός αυτών που ζητούν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, δεν πρέπει να υποτιμάται. Το υπουργείο μας δεν έχει την εξουσία να αποφασίσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ως μουσουλμάνος και Τούρκος, αν έπρεπε να εκφράσω αυτό που νιώθω στην καρδιά μου, θα παραχωρούσα αμέσως αυτό το τόσο συμβολικό μέρος στις προσευχές των μουσουλμάνων», κατέληξε.
Ο Τοπσού, πάντως, έχει ήδη δώσει εντολή να διερευνηθούν τα νομικά ζητήματα τα αφορούντα τη μετατροπή του περιώνυμου ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας, από μουσείο, σε τζαμί, μιαίνοντας την και πάλι, όπως έπραξε ο Μωάμεθ ο Β’, το 1453, όταν απήγγειλε το μουσουλμανικό «πιστεύω», πατώντας στην Αγία Τράπεζα.

Σχόλια