Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τί πρεπει να κάνετε

Από την 1η Νοεμβρίου θα εφαρμόζεται το μέτρο της διακοπής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για όσους δικαιούχους των νοικοκυριών που το λαμβάνουν δεν έχουν εγγραφεί στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Η επαναχορήγηση του επιδόματος θα γίνεται και πάλι μόνο με την προϋπόθεση ότι όλα τα ενήλικα – άνεργα μέλη ενός νοικοκυριού θα έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν μόνο λίγες μέρες στη διάθεσή τους, δηλαδή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, για να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίας του ΟΑΕΔ και να εγγραφούν στα μητρώα ανέργων.
Συγκεκριμένα, σε νέες αιτήσεις ΚΕΑ που εγκρίνονται ή τροποποιούνται, εάν είχε δηλωθεί η ένδειξη στο εργασιακό status ως «Άνεργος/η» , τότε θα ισχύουν αυτές οι τρεις περιπτώσεις:
Εάν μέσα στο χρονικό περιθώριο ο δικαιούχος ή ο υποψήφιος δικαιούχος ΚΕΑ (και τα άνεργα μέλη του νοικοκυριού) κατέχουν κάρτα ανεργίας, τότε δεν χρειάζεται καμία ενέργεια από τον δικαιούχο προκειμένου να επισκεφθούν τα Κέντρα Κοινότητας, διότι αυτόματα ο ΟΑΕΔ θα ενημερώσει το σύστημα του ΚΕΑ.
Εάν δεν κατέχει ο δικαιούχος ή ο υποψήφιος δικαιούχος ΚΕΑ (και τα άνεργα μέλη του νοικοκυριού) την κάρτα ανεργίας, τότε η αίτηση ανακαλείται αυτομάτως (διακόπτεται αυτομάτως το επίδομα ΚΕΑ). Τότε σε αυτήν την περίπτωση το νοικοκυριό έχει δικαίωμα επανυποβολής αίτησης από τον επόμενο μήνα από αυτόν κατά τον οποίο εκπληρώθηκε η υποχρέωση από το σύνολο (όλων) των υπόχρεων για εγγραφή όσων μετέχουν στην αίτηση.
Εάν ο δικαιούχος ή ο υποψήφιος δικαιούχος ΚΕΑ (και τα άνεργα μέλη του νοικοκυριού) ενώ δηλώνουν άνεργοι στην αίτηση για το ΚΕΑ, αλλά δεν είναι δυνατή η εγγραφή τους λόγω των προϋποθέσεων που θέτει ο ΟΑΕΔ, τότε θα πρέπει να επισκεφθούν τα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ προκειμένου να τους δοθεί βεβαίωση η οποία θα αναγράφει το λόγο απόρριψης εγγραφής στο μητρώο ανέργων. Την βεβαίωση αυτή θα πρέπει απαραιτήτως να προσκομιστεί από τον δικαιούχο στο γραφείο ΚΕΑ του Δήμου.

Σχόλια