Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βγήκαν τα πρώτα παιδιά από την σπηλιά – Λεπτό προς λεπτό η διάσωση-θρίλερ στην Ταϊλάνδη – Συγκλονιστικές στιγμές


Με αγωνία παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης την επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε σπήλαιο εδώ και δύο περίπου εβδομάδες.
Η επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα καθώς οι αρχές έβλεπαν την κλεψύδρα να αδειάζει επικίνδυνα.
Ήδη οι προσπάθειες απέδωσαν καρπους αφού τα δύο πρώτα παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα μαζί με τον προπονητή τους σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης απομακρύνθηκαν.
Αυτό μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο το Reuters.
Ο καιρός δεν είναι σύμμαχος της προσπάθειας αφού ξέσπασε βροχή που δυσκολεύει το έργο των διασωστών.
Η βροχόπτωση δημιουργεί πρόσθετη αγωνία για το πόσο εφικτή είναι η ολοκλήρωση της επικίνδυνης αποστολής ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει σκέψη να αναβληθεί.
Πώς θα βγάλουν τα παιδιά
Στο σπήλαιο μπήκαν 18 δύτες, πέντε Ταϊλανδοί και 13 ξένοι, όπως και πέντε μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.
Σχεδιάγραμμα που δημοσίευσε το BBC φαίνονται τα δύσκολα σημεία της διαδρομής που πρέπει να διανύσουν εγκλωβισμένοι και δύτες.
Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η διάσωση.
Δύο δύτες θα συνοδεύουν κάθε παιδί, που θα φορά μάσκα και θα το καθοδηγούν από τα περάσματα, με σχοινί. Όταν θα βρίσκονται σε ιδιαίτερα στενό σημείο, οι δύτες θα βγάζουν τις φιάλες οξυγόνου από την πλάτη τους και θα την κυλούν αργά, καθώς θα καθοδηγούν τα παιδιά. Σε κανένα σημείο δεν θα βρίσκονται μόνα τους.
Τα παιδιά θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη θα αποτελείται από τέσσερα και οι υπόλοιπες από τρία άτομα. Ο προπονητής θα είναι στην τελευταία ομάδα των εγκλωβισμένων.

Δύο έως τρεις μέρες θα διαρκέσει η επιχείρηση

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα … Τα αγόρια είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις», δήλωσε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την κρίση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε σε απόσταση από το σπήλαιο.
«Ο πρώτος αναμένεται να βγει γύρω στις 21:00» (17:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, ανακοινώνοντας ότι στις 10 π.μ. (06:00 ώρα Ελλάδας) αναχώρησαν για να φθάσουν στα παιδιά «δεκατρείς ειδικοί παγκοσμίου επιπέδου που ήλθαν από χώρες που διαθέτουν εμπειρογνωμοσύνη» στη σπηλαιολογία και πέντε μέλη της επίλεκτης μονάδας SEAL του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.
Τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους στο ποδόσφαιρο, που είναι παγιδεμένοι σ’ ένα σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, θα απομακρυνθούν «ένας-ένας» και η λεπτή αυτή επιχείρηση θα διαρκέσει «δύο με τρεις ημέρες», ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα που έχει δημιουργηθεί για τη διαχείριση της κρίσης.
«Θα βγουν ένας-ένας, αυτό θα απαιτήσει δύο με τρεις ημέρες», διευκρίνισε ο Τσαλονγκτσάι Τσαϊγιακόρν, ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη ομάδα διαχείρισης της κρίσης.
Ένας αυστραλιανός γιατρός, ο οποίος συμμετέχει στη σημερινή αποστολή διάσωσης, εξέτασε χθες το βράδυ τα παιδιά και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση, έκανε επίσης γνωστό ο Ναρονγκσάκ.
Μέχρι τώρα, ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει, χάρη στα ρεύματα. Η διαδρομή περιλαμβάνει δύσκολα υποβρύχια περάσματα.
Οι διασώστες εκκένωσαν σήμερα το πρωί την περιοχή γύρω από το σπήλαιο ώστε να ανοίξουν χώρο «για να βοηθήσουμε τα θύματα».
«Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται στην επιχείρηση πρέπει βγουν αμέσως από τη ζώνη», ανακοίνωσε από μεγάφωνα η αστυνομία στον χώρο γύρω από το σπήλαιο, όπου βρίσκονται εκατοντάδες δημοσιογράφοι. «Έχουμε όλο και περισσότερα μέσα ενημέρωσης που έρχονται και εγκαθίστανται παντού», είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής των επιχειρήσεων προσθέτοντας πως «οι ιατρικές ομάδες μου παραπονέθηκαν και αυτό γίνεται πρόβλημα».
Οι διασώστες είχαν καταφέρει να περάσουν έναν σωλήνα πολλών χιλιομέτρων για να διοχετεύσουν οξυγόνο στη σπήλαιο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και το επίπεδο του οξυγόνου έχει σταθεροποιηθεί μέσα σ’ αυτό.

Εμπειρογνώμονας καταδύσεων:Η κατάδυση σε σπήλαιο είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε

Μια γεύση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δύτες στη σπηλιά στην Ταϊλάνδη έδωσε ο διάσωσης Butch Hendrick, πρόεδρος και ιδρυτής της Lifeguard Systems.
Μιλώντας στο CNN τόνισε πως κατάδυση σε σπηλιά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ότι ακόμη και οι καλύτεροι μπορούν να χαθούν.
Είπε ότι εκτός από το «πρόβλημα των στενών διαδρόμων … και της μηδενικής ορατότητας, η κατάδυση σπηλαίου είναι από μόνη της ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε».
Πρόσθεσε πως αυτή την κατάσταση υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα και «προσπαθούμε να τα βγούμε έξω, ουσιαστικά αγωνιζόμαστε με την πλημμύρα – εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου η πίεση είναι τόσο μεγάλη που οι διασώστες προσπαθούν να καταλάβουν πώς να κάνουν το σώμα τους να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, και να συνεχίσει να αναπνέει».
Το να προσπαθείς να τραβήξεις πίσω όχι μόνο το σώμα σου αλλά και ένα παιδί είναι μια τεράστια προσπάθεια, κατέληξε.

Δύτης: Τρομακτική η αλλαγή του καιρού

Ο Rafael Aroush, ένας Ισραηλινός δύτης που ζει στην Ταϊλάνδη και έχει ταξιδέψει στην περιοχή διάσωσης για να βοηθήσει, λέει στο CNN ότι ο καιρός που φαίνεται αλλάζει είναι ένας «μεγάλος παράγοντας» και είναι «πραγματικά τρομακτικό».
Λέει επειδή το σπήλαιο είναι ασβεστολιθικό και υπάρχουν πολλά ρέματα η επιδείνωση του καιρού καιρός που θα μπορούσε να «καταστρέψει ολόκληρη την επιχείρηση».
Η ταχύτητα είναι «πολύ, πολύ σημαντική» τώρα γιατί μπορεί «να υπάρξουν κρίσιμες αλλαγές στο σχέδιο διάσωσης και ίσως ληφθεί απόφαση απεγκλωβισμού περισσότερων σήμερα».

Σχόλια