Εργασιακός Μεσαίωνας στην Αυστρία: Ψηφίστηκε 12ωρη ημερήσια εργασία, 60 ώρες την εβδομάδα!

Την ίδια στιγμή που τα εργασιακά σε όλο τον κόσμο βελτιώνονται, ή τουλάχιστον γίνεται προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει να υιοθετούν το 35ωρο, στην Αυστρία η κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος των Ελευθέρων, ψήφισε την 12ωρη ημερήσια εργασία και την εβδομάδα των 60 ωρών.
Με τις υποστηρικτικές ψήφους του νεοφιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης ΝΕΟΣ και εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και των πολιτών της χώρας, πέρασε τελικά από την Αυστριακή βουλή ο σχετικός νόμος, ο οποίος μάλιστα όξυνε ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις,αφού προβλέπει πως ο νόμος θα έχει ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2019 όπως είχε αρχικά  προβλεφθεί.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο»κανονικός» χρόνος εργασίας θα συνεχίσει να παραμένει στις οκτώ ώρες ημερησίως ή σαράντα ώρες εβδομαδιαίως, ενώ με την νέα παράταση του ωραρίου χαλαρώνουν οι κανόνες για την απασχόληση και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται έως και δώδεκα ώρες την ημέρα ή έως και 60 ώρες την εβδομάδα.
Αυτό, σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης και του νόμου, «υποτίθεται» ότι θα είναι προαιρετικό και θα αφορά υπερωρίες που προβλέπονταν και στο παρελθόν, αν και είναι βέβαιο, όπως σημειώνουν πως οι εργαζόμενοι θα είναι αναγκασμένοι να υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών.
Η πλειοψηφία στη Βουλή απέρριψε αίτημα που είχε καταθέσει νωρίτερα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, του πρώην καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, για τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος, ενώ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν με δριμύτητα το γεγονός ότι πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ την εμπρόθεσμη έναρξη ισχύος του νόμου ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου.
Στην ομιλία του ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Κερν, έκανε λόγο για την «μαζικότερη χειροτέρευση εδώ και τρεις δεκαετίες», καταγγέλλοντας τον νόμο της κυβέρνησης ως «άδικο, ανώριμο και παντελώς παράλογο», ενώ επισήμανε ότι βλέποντας κανείς τους εκπροσώπους της οικονομίας και της βιομηχανίας να πανηγυρίζουν για τον νόμο, επειδή έγινε όπως παραγγέλθηκε, καταλαβαίνει ποιος ωφελείται από αυτόν.
Ο ερχομός του νόμου στη Βουλή συνάντησε έντονη αντίδραση από το σύνολο των πολιτών της χώρας, οι οποίοι οργάνωσαν τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια, με συμμετοχή που υπολογίστηκε πως ξεπέρασε τις 100.000. Ταυτόχρονα, το εσωτερικό της βουλής έγινε το σκηνικό για μια σειρά αντιδράσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τους βουλευτές και των δύο πλευρών να υψώνουν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, πλακάτ και πανό.

Σχόλια