Ανένδοτο αγώνα υπέρ της μη κύρωσης της συμφωνίας και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ σχετικά με το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας τάχθηκαν σε εσπευσμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης (που δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του για αρχηγός της ΝΔ), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ευάγγελος Λαμπάκης και η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου.
Οπως γίνεται αντιληπτό, οδεύουμε πλέον σε μετωπική σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με την σκυτάλη να παίρνουν πλέον οι «τοπικοί άρχοντες» της Μακεδονίας και Θράκης! Κινητοποιήσεις μέχρι τέλους και θα δούμε αν θα αντέξει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…
Βέβαια τις κινητοποιήσεις τις καθοδηγεί πλέον ο στενός πυρήνας της ΝΔ (Τζιτζικώστας-Πατούλης κτλ) που είναι εξοργισμένος με τη συμφωνία παράδοσης της Μακεδονίας. Ετσι με ένα «σμπάρο δυο τρυγόνια». Και θα οδεύσει προς αυτοδυναμία η ΝΔ, θα καρπωθεί το λάβαρο του αγώνα υπέρ της Μακεδονίας μας και θα αποσταθεροποιήσει την Κυβέρνηση η οποία ήδη κλυδωνίζεται σοβαρά…
Τις θέσεις και τις προτάσεις της παρουσίασαν περιφερειάρχες στην κοινή συνέντευξη τύπου για το ζήτημα των Σκοπίων, που διοργανώθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και με τη συμμετοχή των επικεφαλής των αυτοδιοικητικών φορέων.
Το επόμενο ραντεβού στο οποίο είναι προσκεκλημένοι αυτοδιοίκηση και περιφέρειες ορίστηκε την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη στο Ξενοδοχείο Grand Hotel.
Δείτε το Βίντεο σε ζωντανή μετάδοση
Εκεί θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων, ενδεχομένως και διενέργεια δημοψιφήσματος
Στη συνέντευξη τύπου αναλύθηκαν οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που αναλαμβάνει η Αυτοδιοίκηση για το ζήτημα των Σκοπίων, μετά και τη συνάντηση των Πρεσπών, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Κεντρικός στόχος είναι να εκφραστεί ο λαός μέσα από ένα δημοψήφισμα αλλά και ταυτόχρονα να μην κυρωθεί η απαράδεκτη αυτή συμφωνία» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
Παράλληλα, προανήγγειλε, τη διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων της Κεντρικής Μακεδονίας, την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα.
Στη συνεδρίαση αυτή θα συμμετέχουν ακόμη τα επιμελητήρια, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι μητροπόλεις, οι σύλλογοι και οι ενώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ προσκλήθηκαν οι περιφέρειες και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. «Εκεί θα συναποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας» πρόσθεσε.
Μιλώντας για την κυβέρνηση σημείωσε:
«αρνούνται και στερούν από τον ελληνικό λαό το δικαίωμά του να εκφραστεί δημοκρατικά γι΄ αυτή τη συμφωνία είτε με δημοψήφισμα, είτε ακόμα και με εκλογές. Τις τελευταίες μέρες κουνάνε και το δάκτυλο στην ελληνική κοινωνία λοιδωρώντας και καθυβρίζοντας τους πολίτες που αντιδρούν». Από την πλευρά του ο κ. Μέτιος δήλωσε αντίθετος στη συμφωνία για το θέμα της ονομασίας, σημείωσε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανησυχίες των πολιτών και υπογράμμισε ότι δεν αντιμετωπίζεται το πραγματικό πρόβλημα που είναι ο μακεδονικός αλυτρωτισμός.
Μονόδρομο και δημοκρατική διέξοδο χαρακτήρισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο κ. Πατούλης και τόνισε: «στόχος μας να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε τους Ελληνες».
Παράλληλα, επισήμανε:
«είναι πρωτοφανής η αγριότητα με την οποία διαπιστώσαμε ότι αντιμετώπισε η αστυνομία κατόπιν εντολής προφανώς, την προηγούμενη Κυριακή τους πολίτες εκείνους που ήθελαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη συμφωνία των Πρεσπών».
Επιπλέον, πρόσθεσε:
«η οργή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς, κάθε μέρα που περνά, αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις της συμφωνίας αυτής και επίσης γιατί αποθρασύνονται και φανερώνουν τις πραγματικές τους αλυτρωτικές προθέσεις όχι μόνο οι γείτονές μας αλλά και τα κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που στο παρελθόν πρωτοστατούσαν σε πρωτοβουλίες αλυτρωτισμού».
Από την πλευρά της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Κυρίζογλου, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμφωνία, ανέφερε ότι έγινε μια εξάμηνη διαπραγμάτευση χωρίς απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς απόφαση της Βουλής, χωρίς δημοψήφισμα και χωρίς εκλογές, δηλαδή χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και κατήγγειλε τη στάση της αστυνομίας στη συγκέντρωση που έγινε στην περιοχή των Πρεσπών.
Για υποχώρηση της εθνικής μας υπερηφάνιας και υπόστασης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ευάγγελος Λαμπάκης. Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκε και η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου, τονίζοντας ότι ξεκινά ένας αγώνας για να σταματήσουν οι επόμενες κινήσεις που θα ολοκληρώσουν αυτή τη συμφωνία για την πατρίδα μας.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι οι περιφερειακές ενώσεις των δήμων εκφράζονται από τους προέδρους τους και δήλωσε ότι ο ίδιος διαφωνεί με τις απόψεις που εκφράζει για το θέμα ο κ. Μπουτάρης. Παράλληλα, δήλωσε αντίθετος με τους προπηλακισμούς σε βάρος όσων υποστηρίζουν τη συμφωνία.
«Όλοι κρινόμαστε από αυτά που λέμε, ή από αυτά που δεν λέμε, από αυτά που κάνουμε, ή από αυτά που δεν κάνουμε, από τις παρουσίες μας, ή τις απουσίες μας σε ιδιαίτερα κρίσιμες και ιστορικές στιγμές» σχολίασε ο κ. Τζιτζικώστας.
Σχετικά με τη στάση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο κ. Πατούλης, είπε: «δεν μπορώ να απαντήσω για τον κ. Καμίνη, γιατί ανήκει σε ένα κομματικό σχηματισμό που και οι ίδιοι έχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις».
Λάζαρος Κυρίζογλου- Πρόεδρος ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας
Στην παρέμβασή του ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Μετά μια εξάμηνη διαπραγμάτευση, χωρίς να αποφανθεί η Βουλή επί του θέματος, χωρίς δημοψήφισμα χωρίς εκλογές, χωρίς τη δημοκρατική νομιμοποίηση, υπογράφηκε μια συμφωνία, την οποία δεν αποδεχόμαστε. Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος. Θέλω να καταγγείλω την ακραία στάση της αστυνομίας , αλλά και την αλαζονεία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για τους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά ανήμερα της συμφωνίας στις Πρέσπες. Δεν μπορεί να επιδεικνύεται τέτοια αγριότητα σε πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά. Αυτό δείχνει μια καθεστωτική και αντιδημοκρατική νοοτροπία. Αν τολμήσουν να μας συκοφαντήσουν και να παραχαράξουν τα όσα λέμε, τους απαντάμε: Δεν σας φοβόμαστε. Πρόκειται για ένα θέμα που υπερβαίνει τα κόμματα και τις συμφωνίες. Η συμφωνία που υπογράφηκε είναι απαράδεκτη και η συνείδηση του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τη δεχτεί. Το πατριωτικό αυτό ζήτημα υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες».
Παρών στη συνέντευξη τύπου ήταν και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος τόνισε την αντίθεσή του στη «συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ», όπως είπε και σημείωσε ότι «η συμφωνία δεν είναι αποδεκτή επειδή εκτός των άλλων δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του ζητήματος των Σκοπίων, τον αλυτρωτισμό. Πιστεύουμε σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και φιλίας και στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε πεδίο διασυνοριακής συνεργασίας και ανάπτυξης, αλλά με όρους αποδεκτούς».
Την αντίθεσή τους στη «συμφωνία» δήλωσαν στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Ευάγγελος Λαμπάκης και η Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Βρυσίδου, ενώ το παρών έδωσαν και πολλοί Δήμαρχοι της Βόρειας Ελλάδας.
Παρεμβάσεις στη Συνέντευξη Τύπου έκαναν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χ. Μέτιος, η Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας Π. Βριζηίδου, εκπροσωπώντας τον κ. Βοσκόπουλο, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας Ε. Λαμπάκης, ενώ παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Καραγιάννης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Ι. Λώλος.
«Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει ισχύ, αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και του ελληνικού λαού»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη «όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν ότι δεν θα επικυρώσουν καμία τέτοια συμφωνία με την ψήφο τους, αν και όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία».
«Η πλειοψηφία της Αυτοδιοίκησης εξέφρασε πολύ καθαρά τη διαφωνία της με τη συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει ισχύ, αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και του ελληνικού λαού».
Ειδικότερα τόνισε πως η διαχείριση της ιστορικής κληρονομιάς και των εθνικών συμβόλων δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης, επικαλούμενος και την οργή των πολιτών με τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και «με τις αλυτρωτικές προθέσεις των γειτόνων μας», που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται.
«Διαπιστώνω από την παρουσία μου στη Μακεδονία τις τελευταίες ημέρες, ότι οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όχι μόνον της Μακεδονίας, αλλά όλης της Ελλάδος, είναι εξοργισμένοι .Είναι εξοργισμένοι γιατί κάποιοι βάφτισαν ρεαλισμό την υποχωρητικότητα και γιατί βαφτίστηκε το ξεπούλημα της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, ως αναγκαία υποχώρηση και μέρος της λύσης σε ένα πρόβλημα που χρόνιζε» τόνισε.
Επιπρόσθετα εστίασε στην «πρωτοφανή αγριότητα» με την οποία η Αστυνομία αντιμετώπισε την προηγούμενη Κυριακή τους πολίτες εκείνους που ήθελαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Πολλή βία, αδικαιολόγητη βία, για την οποία κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά και καυτηρίασε και την «ειρωνική στάση» του κ. Κοτζιά απέναντι σε όσους διαφωνούν με τον τρόπο που χειρίστηκε το Μακεδονικό ζήτημα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ όμως, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου Κλεισθένης του υπ. Εσωτερικών, έθεσε και μία άλλη διάσταση του θέματος. «Αν ψηφίσουν την απλή αναλογική έτσι όπως την παρουσίασαν, θα δημιουργήσουν όχι μόνον ζήτημα κυβερνησιμότητας σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά θα ανοίξουν πληγές σε ευαίσθητα εθνικά περιοχές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος παρεμβάσεων από δυνάμεις και πρόσωπα που ελέγχονται από εξωχώρια κέντρα και προωθούν αλλότρια εθνικά συμφέροντα», τόνισε.
«Η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανατροπή της απόφασης»
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση μαζί με τους πολίτες θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα κι άλλες πρωτοβουλίες, ώστε το θέμα, όπως ανέφερε, όχι απλά να μείνει ψηλά στην ατζέντα της καθημερινότητας, αλλά να ανατραπεί μια απόφαση «που βλάπτει μακροπρόθεσμα το συμφέρον της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μας μνήμη». Σε αυτή την κατεύθυνση ανέφερε πως η ΚΕΔΕ θα συμμετάσχει στη σύγκληση, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, την επόμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στη Θεσσαλονίκη, κοινής – διευρυμένης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τα Δημοτικά Συμβούλια των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και με προσκεκλημένους τους φορείς, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
«Η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός πάνω από κόμματα. Ο δικός μας ο στόχος είναι να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τους Έλληνες. Να συμβάλλουμε θετικά, με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε ως χώρα και ως λαός να σηκώσουμε ξανά ψηλά το κεφάλι» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανεπιθύμητους κήρυξε βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τοπικό συμβούλιο στη Μακεδονία
Ειδικότερα σε μια ομόφωνη απόφαση αποκλεισμού των βουλευτών της κυβέρνησης προχώρησε το τοπικό συμβούλιο του Κολχικού Λαγκαδά σε συνεννόηση με τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι φορείς της κοινότητας αποφάσισαν να κηρύξουν ανεπιθύμητους τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ από εκδηλώσεις που πραγματοποιούν, δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκεια τους για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό.
«Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε, όπως και δεν μπορούμε να δεχθούμε στον τόπο μας βουλευτές που συνηγόρησαν σε αυτήν την εθνική προδοσία», αναφέρει στην Thessnews ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λαγκαδά Γεράσιμος Ταχμαζίδης.
Μάλιστα ο κ. Ταχμαζίδης επισημαίνει ότι το Κολχικό είναι γεννέτειρα Μακεδονομάχων, οπότε μια τέτοια απόφαση θεωρείτο επιβεβλημένη.
Ο λόγος για τον Σταύρο Καζαντζή ή Μπαρέτη ο οποίος το 1906 σε ηλικία 21 ετών μυείται και παίρνει μέρος στον πολυαίμακτο Μακεδονικό Αγώνα και στις 9 Μαρτίου 1912 στην Σάμο εκτέλεσε τον ηγεμόνα του νησιού, καθώς και υποστηρικτή της φιλότουρκικής πολιτικής, Ανδρέα Έμμ. Κοπάση και οδήγησε την Σάμο ένα βήμα πιο κοντά στην ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Κολχικό ως γενέτειρα Μακεδονομάχων, εκτός από τον καπετάν Μπαρέτη, είναι περήφανο και για τους Κωνσταντίνο Απρίλη και Ιωάννη (Γιοβάννη) Ζλατάνο (γηγενείς Μακεδονομάχοι Κολχικού), οι οποίοι ανέπτυξαν δράση κατά των κομιτατζίδων, ο πρώτος ως οπλίτης και ο δεύτερος ως Πράκτωρ Β’ τάξεως συνεργαζόμενος με το σώμα του Ράμναλη. Το Κολχικό απελευθερώθηκε από τον τουρκικό και βουλγάρικο ζυγό στις 26 Οκτωβρίου του 1912. Η κοινότητα Κολχικού τον Οκτώβριο του 2012, στα πλαίσια του εορτασμού από 100 χρόνια απελευθέρωσης της κωμόπολης, πραγματοποίησε την ονομασία της κεντρικής πλατείας, την οποία ονόμασε Πλατεία Μακεδονομάχου Σταύρου Δ. Μπαρέτη, προς μνήμην του ηρώα.
Για την απόφαση των κατοίκων του Κολχικού, σύμφωνα με το thessnews ενημερώθηκε και ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ενώ το κείμενο της απόφαση κοινοποιήθηκε στα γραφεία βουλευτών της Θεσσαλονίκης
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου