Η Moody’s διαλύει τα όνειρα του Σουλτάνου: Δεν υπάρχει επιστροφή για την τουρκική λίρα

Προς τα κάτω μείωσε τις προβλέψεις της η Μoody’s για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, αναφέροντας ότι οι κινήσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνp προκαλούν έντονες πιέσεις.


Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου, η πρόβλεψη για την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας υποβαθμίζεται στο 2,5% φέτος και 2% το 2019.
Η εν λόγω πρόβλεψη είναι σχεδόν μειωμένη κατά το ήμισυ από τις προηγούμενες προβλέψεις για 4% και 3,5% αντίστοιχα.
Μεταξύ άλλων ο Moody’s αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν για απόκτηση ελέγχου της νομισματικής πολιτικής μετά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου, έβλαψαν περαιτέρω την αξιοπιστία του πλαισίου στόχευσης του πληθωρισμού από την τουρκική κεντρική τράπεζα. Οι δηλώσεις επίσης αποδυνάμωσαν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, άλλο ένα χτύπημα στο κράτος δικαίου…».
Ο οίκος προειδοποιεί για περαιτέρω κίνδυνο υποβάθμισης καθώς η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται στη βραχυπρόθεσμη εξωτερική χρηματοδότηση:
«Μία επιδείνωση των εξωτερικών και εσωτερικών ανισορροπιών, σε συνδυασμό με την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση έχει αυξήσει την ευαισθησία στα αυξανόμενα παγκόσμια επιτόκια και την υποτίμηση του νομίσματος. Η έκθεση τόσο του τραπεζικού τομέα όσο και του ιδιωτικού σε ξένο νόμισμα παρουσιάζει περαιτέρω κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.


Σχόλια