Έτοιμο τουρκικό κανάλι στην Αδριανούπολη… με την τάφρο του Έβρου τι γίνεται;

Την ολοκλήρωση της κατασκευή του καναλιού της Αδριανούπολης ανακοίνωσε ο Τούρκος Γενικός Γραμματέας Κρατικών Υδραυλικών έργων  Murat Acu.
Πιο συγκεκριμένο την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός σημαντικού έργου υποδομής και πολιτικής προστασίας στην περιοχή του προγεφυρώματος του Κάραγατς ανακοίνωσε ο Murat Acu, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός καναλιού μήκους 7.800 μέτρων και πλάτους 50 μέτρων και βάθους 3 μέτρων.
Το κανάλι της Αδριανούπολης έχει κατασκευαστεί ανατολικά του χωριού του Κάραγατς ουσιαστικά βρίσκεται λίγα μέτρα μετα το χωριό και αποσκοπεί στην εκτόνωση του ποταμού Έβρου όταν αυτός δέχεται μεγάλες ποσότητες νερού. Το κανάλι δέχεται τις ποσότητες του νερού του Έβρου και κατόπιν 7,8 χλμ νοτιότερα συναντά ξανά τον ποταμό.
Το έργο ξεκίνησε το 2015 κόστισε 9 εκατ. ευρώ, και θα μπορεί να διεκπεραιώσει 2.500 κυβικά μέτρα νερό το δευτερόλεπτο ποσότητα σαφώς μεγαλύτερη από την ποσότητα νερού που συνήθως δέχεται το ποτάμι όταν επικρατεί δυνατή βροχόπτωση. Εκτός από το κανάλι έχουν κατασκευαστεί και τέσσερις γέφυρες με μία ακόμη να βρίσκεται υπο κατασκευή.
Με το κανάλι αυτό εκτός από τα προφανή οφέλη που θα έχει για τον τοπικό πληθυσμό όποτε το ποτάμι υπερχειλίζει η Τουρκία κατασκεύασε ένα νέο υδάτινο εμπόδιο σε μια περιοχή όπου ο Ελληνικός Στρατός βρίσκεται σε πλεονεκτική γεωγραφική θέση, ενισχύοντας κατά αυτό τον τρόπο την άμυνα της Αδριανούπολης.
Φυσικά για το αντίστοιχο αλλά σαφώς μεγαλύτερο έργο του Ελληνικού Στρατού με μήκος 138 χλμ, την περίφημη τάφρο, που θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της μεθορίου, ουδεμία πληροφόρηση υπάρχει για την πορεία των έργων που ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια, το 2010 και όπως μέχρι το 2014 φαινόταν ότι προχωρούσαν ικανοποιητικά.

Σχόλια