"Ο σοφός μαθαίνει από τα λάθη των άλλων, ο έξυπνος από τα δικά του και ο βλάκας δεν μαθαίνει ποτέ"...
Αν προσπαθούσαμε να βάλουμε σε μια «κλίμακα» τον Τουρκικό Στρατό, τότε θα λέγαμε ότι βρίσκεται στη δεύτερη βαθμίδα, δηλαδή προσπαθεί να μάθει από τα δικά του λάθη. Οι απώλειες των τουρκικών αρμάτων μάχης στην Συρία είναι ίσως αναλογικά πολύ υψηλές, αν υπολογίσει κάποιος τις περιορισμένες επιχειρήσεις που έχουν εμπλακεί οι τεθωρακισμένες του δυνάμεις στην περιοχή.
Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στις απώλειες των τουρκικών αρμάτων μάχης Leopard 2A4, M60T Sabra, M60A3, και διαφόρων άλλων τεθωρακισμένων, κατά την επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας".
Αυτού του είδους οι απώλειες δεν είναι πρωτόγνωρες. Είναι οι ίδιες ακριβώς που υπέστησαν οι Ιρακινοί στο Ιράκ πολεμώντας με Μ1Α1 το ISIS, οι Αμερικανοί με M1A2 λίγο πριν, οι Σοβιετικοί με T55/Τ64/Τ72 στο Αφγανιστάν.
Η ιστορία ίσως πάει τόσο πίσω ως τα γερμανικά Panzer, τα αμερικανικά Μ4 και τα σοβιετικά Τ-34 του Β' ΠΠ. Το μόνο που αλλάζει είναι η διάμετρος του πυροβόλου, και τα όπλα καταστροφής των αρμάτων.
Αυτό που μένει ίδιο είναι το γεγονός ότι τα άρματα είναι ευάλωτα στα αντιαρματικά συστήματα του πεζικού, περισσότερο από τα εχθρικά άρματα μάχης.
Για να θεωρηθεί, λοιπόν, ο Τουρκικός Στρατός «σοφός», θα έπρεπε να μελετήσει πρώτα την πρόσφατη εμπειρία των Αμερικανών και να φροντίσει να προσαρμόσει ανάλογα τις τακτικές του, είτε το 2015 στην «επίθεση» κατά του ISIS, είτε τώρα στο Αφρίν.
Για τη συνέχεια BankingNews
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου