Ζάεφ- οι προτάσεις μας για το όνομα: Βόρεια, Άνω, Βαρδάρη και (Σκόπια)

Στην κυβέρνηση νιώθουν πλέον ότι έχουν παγιδευτεί από την «χαμογελαστή» κυβέρνηση Ζ.Ζάεφ η οποία εξυπηρετεί τους ίδιους ακριβώς σκοπούς της προηγούμενης σκοπιανής διακυβέρνησης του Ν.Γκρουέφσκι, αλλά και από τις πιέσεις-παραινέσεις των υποτιθέμενων Αμερικανών συμμάχων και από την υπόγεια και ύπουλη πολιτική του επίσης υποτιθέμενου «εταίρου» της Γερμανίας.
Η σκοπιανή κυβέρνηση αποφάσισε να «διαψεύσει» με ανακοίνωσή της τον επικεφαλής της, τον ίδιο τον Ζ.Ζάεφ λέγοντας πως «συμφώνησε σε αλλαγή ονόματος όχι συντάγματος» και ότι «δεν είναι δική του πρόταση οι τέσσερις σύνθετες ονομασίες»!Η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να κρύψει τη δυσφορία της αλλά είναι αργά. Κατάλαβαν αυτό  ότι πίσω από το μειλίχιο ύφος και τις φιλικές διακηρύξεις του Ζόραν Ζάεφ για το Σκοπιανό κρύβεται μία σκιώδης στρατηγική η οποία εξελίσσεται κατά γράμμα.
Τα Σκόπια πρόσφεραν τέσσερις επιλογές για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ, όπως σημειώνει η «Φωνή της Γερμανίας»/ Deutsche Welle.
Τα Σκόπια ελπίζουν ότι η διαφορά θα επιλυθεί μέσα στο χρόνο για να πάρουν μια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο και η επιβεβαίωση της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο και προτείνουν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομά τους», αναφέρει το Ρόιτερ.
«Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» δήλωσε ο Ζάεφ το Ρόιτερ στο Λονδίνο, όπου παρακολούθησε την επενδυτική σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα είναι ικανοποιημένη με μία από αυτές τις επιλογές, ο Ζάεφ απάντησε «Ναι… ορισμένοι προτιμούν περισσότερες επιλογές , ορισμένοι όχι (όσον αφορά το όνομα).

Ο Ζάεφ αναφέρει ότι υπάρχει ένα ανοιχτό ερώτημα εάν υπάρχει ‘πραγματική ανάγκη’ για αλλαγή του Συντάγματος της χώρας κάτι που η Ελλάδα επιζητεί τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, είναι πεπεισμένος ότι εάν η λύση της διαφοράς διατηρήσει την αξιοπρέπεια των πολιτών θα υποστηρίξουν αυτήν την απόφαση σε δημοψήφισμα.

Σχόλια