«Ψαλίδι» 50% στο επίδομα θέρμανσης & νέα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ το 2018 - Ποιους αφορά (ΕΚΑΣ φωτό)

Μειωμένο κατά 50% θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης με αποτέλεσμα οι πολίτες ν’ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ειδικά στις βόρειες περιοχές της χώρας μας όπου το κρύο είναι ήδη τσουχτερό.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος δεν είναι οι μόνοι που θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην στην τσέπη, καθώς «φουσκωμένοι» θα είναι από την άνοιξη του 2018 και οι φόροι για όσους διαθέτουν ακίνητα μεσαίας και μεγάλης αξίας.

Αυτό γιατί η κυβέρνηση επαναφέρει ον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να κάνει τα ακίνητα να… «καίνε». Παράλληλα καταργείται και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, ενώ πλέον μπαίνει φόρος και στο Airbnb.

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών


Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερα για τα ακίνητά τους το 2018. Αν και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών βγήκε από τη λίστα των 101 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, περιλαμβάνεται σε αυτήν… της τέταρτης και οι νέες αξίες θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του νέου φόρου το 2018
Με βάση λοιπόν τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, προθέσεις της κυβέρνησης είναι:
• Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
• Οικογενειακό αφορολόγητο το οποίο πιθανόν να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε και το 2011 με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
• Πλήρης ένταξη των αγροτεμαχίων στον νέο φόρο, πιθανόν από το 2019.
• Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και θα εξαιρέσει τις πολύ μικρές ιδιοκτησίες από τον νέο φόρο. Πάντως στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να εξαιρέσει τις ιδιοκτησίες κάτω των 50.000 ευρώ, αυτό ουσιαστικά θα οδηγήσει στην εξαίρεση 2,8 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων από τον φόρο.
Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο οι ιδιοκτήτες με μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία θα δουν τον φόρο να υπερδιπλασιάζεται. 
Φόρος και στο Airbnb
Όσοι μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η Airbnb θα πληρώσουν για πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο. Ο φόρος φτάνει ακόμα και στο 45% των εισοδημάτων που θα αποκτήσουν από τη μίσθωση των διαμερισμάτων.
Υπεραξία ακινήτων
Με φόρο υπεραξίας 15% θα επιβαρυνθούν όσοι σχεδιάζουν να πωλήσουν ακίνητα το νέο έτος, καθώς η αναστολή του μέτρου εκπνέει στα τέλη του τρέχοντος έτους.
«Κουτσουρεμένο» επίδομα θέρμανσης
Μειωμένο κατά 50% θα είναι και το επίδομα θέρμανσης ή κατά 58 εκατ. ευρώ. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017-2018, που σημαίνει ότι το επίδομα του Ιανουαρίου είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε θα περιοριστεί για όλους κατά 50%.
Αυξήσεις σε 32 νησιά
Καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ με τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές σε 32 νησιά της χώρας. Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα επιβαρύνει το σύνολο των κατοίκων και θα προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Στα νησιά που θα υποστούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, συμπεριλαμβάνονται η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Κως κ.λπ.
Ποιοι θα πληρώσουν το 2018 τα νέα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ
Μισθωτοί, χαμηλοσυνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα σηκώσουν τα βάρη του προϋπολογισμού του 2018, στη διάρκεια του οποίου το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να εκτοξευτεί στο 3,5% του ΑΕΠ.
Το κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται στο 1,9 δισ. ευρώ, με τους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή αυτούς που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα, να καλούνται να συνεισφέρουν τα περισσότερα.
Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα λάβουν στα τέλη του μήνα πρέπει να το επιστρέψουν στα τέλη του Ιανουαρίου, καθώς το κόστος των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, ανέρχεται στα 660 εκατ. ευρώ, χαμηλότερο κατά 60 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα των 720 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Οι νέες επιβαρύνσεις του 2018, όπως θα αποτυπωθούν και στον προϋπολογισμό που κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή, θα μεγεθύνουν τη χοάνη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία την τελευταία τριετία έχουν προστεθεί 34 δισ. ευρώ απλήρωτων φόρων και προστίμων, εξαιτίας της αδυναμίας των περισσότερων φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το 2018 θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, νέες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα και κατάργηση του ΕΚΑΣ όπως αναφέρει η«Καθημερινή».
Ειδικότερα:
1. Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. Περίπου 140.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα λάβουν τελευταία φορά το επίδομα στα τέλη του μήνα, μαζί με το κοινωνικό μέρισμα, καθώς από το νέο έτος καταργείται. Από τους 220.000 δικαιούχους μόλις 80.000 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το νέο έτος το επίδομα.
Οπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2018, το εναπομείναν ποσό που θα δοθεί το 2018 για το ΕΚΑΣ έχει περιοριστεί στα 81 εκατ. ευρώ, από 319 εκατ. ευρώ φέτος.
Το 2019 θα περιοριστούν περαιτέρω οι δικαιούχοι αλλά και το ποσό, καθώς το επίδομα μειώνεται σε μόλις 45-50 ευρώ, ενώ και από το 2020 καταργείται οριστικά.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντων εντός του 2017 εισφορών. 
Από την 1η Ιανουαρίου οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, οδηγώντας σε αυξήσεις που θα ξεκινούν από 8% και σταδιακά, με την κατάργηση και των εκπτώσεων που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει για μερίδα μη μισθωτών, θα φθάσουν έως και το 38%.
Ουσιαστικά, συνεχίζεται η οικονομική αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολουμένων, καθώς μαζί με τους φόρους δίνουν το 60% του εισοδήματός τους στο ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να περιορίσει τη νέα, απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, έχει ήδη προβλέψει ότι το 2018 θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών –για κύρια ασφάλιση 20%, υγεία 6,95%, επικούρηση 3,5% και εφάπαξ 4% (όπου προβλέπεται)– το 85% του φορολογητέου εισοδήματος. Βέβαια, το 2019 η έκπτωση του 15% θα καταργηθεί.

Σχόλια