Θα εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με την ονομασία FYROM;

Μας προετοιμάζουν το έδαφος με δηλώσεις αξιωματούχων, οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να τονίσουν τον κίνδυνο ρωσικής καθόδου 

Επανέρχεται το σενάριο του 2008, όπου τότε η πρόταση του ΝΑΤΟ προέβλεπε την ένταξη των Σκοπίων με την ονομασία FYROM, αλλ’ ευτυχώς δεν εισήχθη προς συζήτηση λόγω των εντόνων διαμαρτυριών μας, αλλά κυρίως λόγω της άρνησης της Γαλλίας να δεχθεί στο ΝΑΤΟ την Ουκρανία και Γεωργία (οι τρεις χώρες θα προτείνονταν "πακέτο").

Το ίδιο σκοπεύουν και τώρα, λόγω της φοβίας -όχι απλώς φόβου- των ΗΠΑ για ρωσική διείσδυση στην περιοχή. Μας προετοιμάζουν το έδαφος με δηλώσεις αξιωματούχων, οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να τονίσουν τον "κίνδυνο" ρωσικής καθόδου.

Δεν ξέρω βεβαίως πώς θα πειστούν οι Σέρβοι -όχι μόνον της Σερβίας, αλλά και του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας- ότι ο κίνδυνος πράγματι προέρχεται από την Ρωσία, λησμονώντας τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, με τις μνήμες ακόμη πρόσφατες. Μάλιστα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αυριανός πρόεδρος της Σερβίας (από 1η Ιουνίου) δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Σερβίας η ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά αντιτίθεται το 75% του σερβικού λαού, και αν συμβεί θα οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο.

Για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ επιστρατεύθηκε και ο λησμονημένος πρώην μεσολαβητής στη διαφωνία για το όνομα μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, Ρόμπιν Ονέιλ, που δήλωσε ότι τα Σκόπια πρέπει να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Ο Ονέιλ, προς επίρρωση του επιχειρήματός του είπε πως υπάρχει «Υποστήριξη ρεκόρ (που παρέχουν τα Σκόπια) στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, χωρίς ακόμη να είναι μέλος της Συμμαχίας».

Και, όπως όλοι, αναφέρθηκε και στην Ρωσία εμμέσως αλλά σαφώς: «Με την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, θα πέσουν όλες οι ιδέες και οι ορέξεις των μεγάλων χωρών ή άλλων σεναρίων, για αναδιαμόρφωση του γεωπολιτικού χάρτη των Βαλκανίων» και κατέληξε ότι με την ονομασία FYROM καμιά χώρα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της χώρας, για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι σωστό, αλλά εάν υπάρχει η πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς, μπορεί να παρακαμφθεί το εμπόδιο, επειδή στην Ενδιάμεση Συμφωνία υπάρχει όρος περί επιδείξεως σχέσεων "καλής γειτονίας" μεταξύ των δύο πλευρών. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χάρτες του… μακεδονισμού δεν αποτελούν ένδειξη καλών γειτόνων.

Εμφανίστηκε και ο Νίμιτς -άλλος λησμονημένος κι αυτός- που επισείει τον κίνδυνο ταραχών στα Βαλκάνια, αν δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. «Η εντολή που έχω για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για να λυθούν και άλλα επίμαχα προβλήματα της περιοχής», τόνισε, με την προσθήκη ότι η επίλυση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας αυτής κυβέρνησης.

Η οποία κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί εντός της εβδομάδος, με τον Αλί Αχμέτι να είναι κάπως διαλλακτικός ως προς την εφαρμογή της αποκαλούμενης "αλβανικής ατζέντας", των όρων δηλαδή που επέβαλαν οι Αλβανοί για να συμπράξουν με τον Ζόραν Ζάεφ. Κάποια πράγματα θα γίνουν αμέσως, είπε, για κάποια άλλα θα προηγηθούν συζητήσεις με τον λαό.

Από δικής μας πλευράς, κεντρικός στόχος είναι να προετοιμάσει από τώρα ένα "φράγμα" για την περίπτωση που στα βόρεια σύνορα εκδηλωθούν διαλυτικές τάσεις και ένοπλες συγκρούσεις. Ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνον από τα αναμενόμενα βίαια γεγονότα στα Σκόπια, αλλά επίφοβα είναι και τα πρόσφατα κρούσματα επιθετικού αλβανικού εθνικισμού και εντός της ελληνικής επικράτειας.

Συμφώνως προς πληροφορίες από το "Πρώτο Θέμα", οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στρέψει το βλέμμα τους και στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή εκεί είναι το κέντρο των μεγάλων συγκεντρώσεων αλβανικών πολιτοφυλακών και της διακίνησης όπλων. Στο Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, όπου υπάρχει αλβανικό στοιχείο, έχουν εντοπιστεί όχι μόνο ένοπλες ομάδες, αλλά και μυστικά κέντρα εκπαίδευσης σε απομονωμένες περιοχές. Κατά πληροφορίες, πραγματοποιούνται συναντήσεις με πράκτορες από βαλκανικές χώρες σε ελληνικά τουριστικά θέρετρα...

Όπως έλεγαν και σε παλιά ελληνική ταινία «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα».

Μακεδών
Πηγή Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σχόλια