ΤΟ Τουρκικό χερσαίο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου Koral (EW)

0123aselsan
Ο σύνθετος ιστός του συστήματος Ηλεκτρονικής Άναγνώρισης αποτελειται από επι μέρους στοιχειοκεραίες που δουλεύουν σε διαφορετικές συχνότητες καλύπτοντας την πλειοψηφία των σύγχρονων ραντάρ
Οι Τουρκικές Ενοπλες Δυναμεις μετά από δοκιμές που έκαναν, παρέλαβαν και επισήμως το χερσαίο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου Koral (EW) το οποίο θα ενισχύσει τις δυνατότητες της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (THK) στους τομείς της συλλογής πληροφοριών, παραπλάνησης και παρεμβολών εχθρικών ραντάρ.
Το σπονδυλωτό σύστημα φέρεται επί δύο τροχοφόρων οχημάτων 8X8. To ένα όχημα μεταφέρει το σύστημα συλλογής πληροφοριών ES (ELINT/SIGINT) και το δευτερο όχημα το σύστημα ηλεκτρονικής επίθεσης EA. To τελευταίο φέρεται επί τηλεσκοπικού ιστού και αποτελείται από μια διάταξη κεραιών κατάλληλα τοποθετημένη μεταξύ τους ώστε να μην αλληλοπαρεμβάλλονται.
Η σύνθετη κεραία του συστήματος είναι πανκατευθυντική (εκπέμπει σε όλες τις διευθύνσης) και αποτελείται απο πολλές στοιχειοκεραίες που λειτουργούν σε διαφορετικές συχνότητες. Η σάρωση όλων των κεραιών επιτρέπει την σύνθεση της ηλεκτρονικής τακτικής κατάστασης. Το σύστημα του σύνθετου ιστού είναι ογκώδες και απαιτεί ενισχυμένο μηχανισμό ανύψωσης.  Το σύστημα αυτό έχει αναφερθεί ότι είχε μεταφερθεί για δοκιμές στα σύνορα με την Συρία. Προφανώς ήταν μια καλή ευκαιρία για τους Τουρκους να τεστάρουν σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης τις ικανότητες Συλλογής Πληροφοριών του. Καθώς δεν έχει αναφερθεί περιστατικό παρεμβολής Ρωσικών ραντάρ στην Συρία πολύ πιθανόν οι Τούρκοι να μην ένοιωθαν ακόμα έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Εξάλου ο τομέας του Ηλεκτρονικού πολέμου πέρα από τα μέσα απαιτεί κα ιδιαίτερη δεξιοτεχνία από το προσωπικό το οποίο χειρίζεται τέτοιες αποστολές.
Με βάση την ASESLAN «το σύστημα αναλύει τα η/μ σήματα από πολλούς στόχους και αυτόματα ή χειροκίνητα δημιουργεί μια σύνθετη εκπομπη σημάτων παρεμβολών» . Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας , Faik Eken ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αναπτύξαμε ένα τέτοιο σύστημα με εγχώριες δυνατότητες, καθώς κάτι αντίστοιχο έχουν λίγες χώρες στον κόσμο στο οπλοστάσιό τους
Ο υποδιευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Ismail Demir τόνισε την αξία του συγκεκριμένου συστήματος στις συγκρούσεις του 21 Αιώνα: «Έχουμε δει σε πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις πόσο σημαντική είναι η διάσταση του Ηλεκτρονικού Πολέμου. Έχουμε την πεποίθηση να συνεχίσουμε τις υπάρχουσες προσπαθειές μας για να εξοπλίσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας μας με τα πιο σύγχρονα όπλα» .
171524_1
Τα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι:
-Εμβέλεια 150 χλμ
-Ευρυφασματική κάλυψη του πεδίου συχνοτήτων για παρεμβολή όλων των σύγχρονων ραντάρ και συστημάτων επικοινωνιών
-Χρήση συστήματος DRFM (όμοιο με τους παρεμβολείς συχνοτήτων στο σύστημα ASPIS II) για δημιουργία ψευδών σημάτων εχθρικών ραντάρ και παραπλάνησή τους (δημιουργία και ψευδοστόχων)
-Εξ αποστάσεως έλεγχος
-Καθε κεραία μπορεί να μεταβάλει την κατεύθυνση παρεμβολών (προφανώς μέσω αλλαγής φάσης) και να μειώση την δέσμη εκπομπής της αυξάνοντας την κατευθυντικότητά της και άρα την συνολική προσπίπτουσα ισχύ στον στόχο και υψηλό ERP.
-Αποθήκευση απειλών και αυτόματη αναγνώρισή τους
Τα μειονεκτήματα του συστήματος είναι:
-To συνολικό σύστημα είναι αρκετά ογκώδη. Μεταφέρεται από δύο οχήματα τα οποία χρειάζονται ταυτόχρονα σε περίπτωση ηλεκτρονικής επίθεσης και παρεμβολών. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερος στόχος και μικρότερη τακτική ευκινησία.
-Η προσέγγιση της εταιρείας ASESLAN στην ηλεκτρονική επίθεση επιτρέπει στο σύστημα να παρεμβάλει στόχους σε δύο κύριες ανεξάρτητες κατευθύνσεις. Η χρήση κατευθυντικών κεραιών σε συνδυασμό με ηλεκτρονικό έλεγχο της δέσμης μπορεί να αποτελούν πλεονεκτήματα για αύξηση της εμβέλειας παρόλαυτα δεσμεύουν το σύστημα σε ένα μικρό εύρος περιοχής. Η έλλειψη τηλεσκοπικού ιστού προδιαθέτει ότι οι παρεμβολές θα γίνονται κατά κυρίως εναέριων στόχων.
Δείτε το βίντεο από την έκθεση IDEF 15 από το 2.40 και μετά που αναφέρεται στο σύστημα Koral
-Τελευταίο και κυριότερο μειονέκτημα είναι η χερσαία φύση του. Η διεθνής τάση στις παρεμβολές είναι η χρησιμοποίηση εναέριων μέσων. Ο λόγος είναι ότι ένα χερσαίο σύστημα δεσμεύεται από τις υψομετρικές διαφορές ορεινών όγκων τα οποία τα σήματα παρεμβολών βλέπουν ως εμπόδια. Αν στην οπτική γραμμή με τον στόχο υπάρχουν πολλά τέτοια εμπόδια τότε το σήμα παρεμβολής εξασθενεί σε τέτοιο βαθμό (ισχύ, μετατόπιση φάσης κτλ) που προκαλεί απλώς θόρυβο στο αντίπαλο ραντάρ. Το γεγονός αυτό είναι πιο έντονο όταν χρησιμοποιείται εναντίον χερσαίων ή ραντάρ τοποθετημένων σε πλοία. Δεδομένης της υπαρξης των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, η παρεμβολή μονάδων επιφανείας θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση
Συμπεράσματα
Το Τουρκικό σύστημα Koral είναι ένας νεοεμφανιζόμενος κίνδυνος για την ΠΑ και τις ΕΕΔ γενικότερα. Δεν μπορεί παρά να ανυσηχεί κάποιος για τις εξελίξεις στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμη και αν είναι ένας μέτριος παρεμβολέας, η εγχώρια παραγωγή και το χαμηλό κόστος πρόσκτησης επιτρέπουν την μαζική χρήση του. H τεχνοικονομική σχέση κόστους προς απόδοση είναι αρκετά μεγάλη καθιστώντας το πολλαπλασιαστή ισχύος. Η υπηρεσιακή ένταξή τους με την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα χρήσης του.
Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό να λέγαμε πως σε περίπτωση επίθεσης σε Ελληνικό νησί τα προ-παρασκευαστικά πυρά θα είναι πλέον πρώτα ηλεκτρονικής φύσεως και έπειτα από συστηματα πυροβολικού ή αεροπορικές προσβολές.
Μαζί με τον αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό που θα επιδιωχθεί έρχεται και ο ηλεκτρονικός, αποκόπτωντας πλήρως τις επικοινωνίες και την επίγνωση της τακτικής κατάστασης για τον εκάστοτε Έλληνα Διοικητή.
ΥΓ Το ακόμη ανησυχητικότερο είναι ότι η Τουρκία μόλις το 2015 διέθεσε 1 δις $ για έρευνα και ανάπτυξη εγχώριων οπλικών συστημάτων. Η Ελλάδα…?
koral1
Η υπομονάδα του Koral που είναι υπεύθυνη για την Ηλεκτρονική Επίθεση. Προσεξτε τις ογκώδεις κεραίες του συστήματος παρεμβολής

Σχόλια