Ραντάρ Don-2N: θα μπορούσε να ήταν και σταθμός του Star Wars!

To Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε πρόσφατα πρόσβαση, σε δημοσιογράφους, στο γιγάντιο συγκρότημα ραντάρ Don-2N.

Το συγκεκριμένο ραντάρ με την πυραμιδοειδή διάταξη προστατεύει την ευρύτερη περιοχή της Μόσχας από διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

 Το Don-2N, κατασκευάστηκε στην διάρκεια της σοβιετικής περιόδου, βρίσκεται κοντά στη Μόσχα (Πουσκίνο) και τέθηκε σε λειτουργία το 1991 (πλήρως λειτουργικό το 1996). Για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί 30.000 τόνους χάλυβα, 50.000 τόνους μπετόν, 20.000 χιλιόμετρα καλωδίων, και πάνω από 100 χλμ αγωγού νερού για την ψύξη των συστημάτων. Η γεωμετρία του σταθμού ισοδυναμεί με μια  τετράπλευρη κόλουρη πυραμίδα ύψους 35 μέτρων, δίνοντας κάλυψη 360 μοιρών της περιοχής. Το ραντάρ του συγκροτήματος είναι ικανό να ανιχνεύσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBMs) σε απόσταση 3.700 χιλιομέτρων.


Ένας Ρώσος αμυντικός αναλυτής, ο Vladimir Tuchkov θυμάται ότι: " το 1994, κατά τη διάρκεια μιας σειράς κοινών αμερικανικό-ρωσικών πειραμάτων στον εντοπισμό μικρών  αντικειμένων στο διάστημα, μια σειρά από μεταλλικές σφαίρες διαμέτρου 5, 10, και 15 εκατοστών, απελευθερώθηκαν από ένα Αμερικανικό Διαστημικό Λεωφορείο. Ενώ τα Αμερικανικά συστήματα ραντάρ ανίχνευσαν μόνο τα δύο τελευταία, το ραντάρ του Don-2N εντόπισε και παρακολούθησε την πορεία της σφαίρας των 5 εκατοστών από απόσταση 1.500 χιλιομέτρων."

Πάντως η κίνηση αυτή του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας καταδεικνύει για μια ακόμη φορά, πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος μας από τότε ο πλανήτης ήταν χωρισμένος σε δυο διακριτές παγκόσμιες σφαίρες επιρροής και εξουσίας. Φανταστείτε πόσο αδιανόητες θα ήταν αυτές οι δημόσιες εικόνες επί εποχής ΕΣΣΔ και πόσες ανθρώπινες ζωές θα είχαν θυσιαστεί, εκατέρωθεν φυσικά, στο πλαίσιο απόκτησης πληροφοριών για τις δυνατότητες τέτοιων συστημάτων, από κατασκοπευτικά δίκτυα.

Παραθέτουμε σχετικό βίντεο:


Σχόλια