Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα ειδικό αξεσουάρ- προσθήκη ανάλυσης DNA το οποίο έχει κόστος πολύ μικρότερο ενός συμβατικού, εργαστηριακού αναλυτή.
Όπως αναφέρει το BBC, οι δημιουργοί του συγκεκριμένου οργάνου εκτιμούν πως θα μπορούσε να τεθεί σε μαζική παραγωγή για λιγότερο από 500 δολάρια ανά μονάδα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου, της φυματίωσης και άλλων ασθενειών πιο αποτελεσματικά από ό,τι ισχύει σήμερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σημειώνεται ωστόσο πως μια βρετανική εταιρεία υποστηρίζει πως αναπτύσσει ένα πιο προηγμένο και φθηνότερο εναλλακτικό μέσο.
Το πρωτότυπο όργανο (μικροσκόπιο- αξεσουάρ) φτιάχτηκε μέσω 3D εκτύπωσης και αναπτύχθηκε από κοινού από ερευνητές του University of California, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα. Ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν είπε πως η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει γιατρούς στην εξέταση δειγμάτων χωρίς να χρειάζεται αποστολή σε εργαστήριο. «Μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο DNA μας για διαγνώσεις» είπε ο καθηγητής Ματς Νίλσον στο BBC.
Δείγμα του ιστού του ασθενούς μπαίνει σε δοχείο και στη συνέχεια τοποθετείται κάτω από ειδικό φακό που επισυνάπτεται στην κάμερα του smartphone. Στη συνέχεια φωτίζεται από δύο διόδους λέιζερ και μια λευκή LED με συγκεκριμένο τρόπο και οι εικόνες που προκύπτουν περνούν από αλγόριθμο για ανάλυση.
Ωστόσο, η συσκευή θα έχει ανταγωνισμό αν τεθεί σε μαζική παραγωγή, καθώς η Oxford Nanopore Technologies έχει ήδη αναπτύξει φορητό εξοπλισμό χειρός που μπορεί να αναλύει μεγάλες αλληλουχίες δεδομένων DNA και άλλων βιολογικών μορίων, τα οποία, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, παρέχουν περισσότερες πληροφορίες από τη διερεύνηση για μεταλλάξεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
Η εταιρεία αναπτύσσει την τεχνολογία αυτή με σκοπό τη δημιουργία μιας συσκευής μεγέθους σπιρτόκουτου που θα μπορεί να συνδεθεί με smartphones, την οποία σκοπεύει να κυκλοφορήσει πριν το τέλος του έτους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου