Επικύρωσε η Ελλάδα την «Σύμβαση για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο»

Την επικύρωση από την Ελλάδα της «Σύμβασης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο» και του Πρωτοκόλλου που τη συνοδεύει, παρέδωσε σήμερα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης πρέσβυς Στέλιος Περράκης, στο γενικό γραμματέα του Οργανισμού Θόρμπγιον Γιάγκλαντ.

Στην τελετή παράδοσης στο γραφείο του γενικού γραμματέα, παραβρέθηκαν τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας: η επικεφαλής Αννέτα Καββαδία, η Τασία Χριστοδουλόπουλου και ο Γιώργος Κυρίτσης.
Με τη σημερινή επικύρωση, η Ελλάδα γίνεται η 52η χώρα που εντάσσεται στο σύστημα της «Σύμβασης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο». Είναι 42 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και 10 χώρες εκτός Συμβουλίου.
«Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβυς κ.Περράκης. «Η Ελλάδα επικυρώνει ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα, από τις πιο σημαντικές Συμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αφορά στο κυβερνοέγκλημα. Μαζί είναι και ένα Πρωτόκολλο που συνδέεται με τη Σύμβαση και που αφορά στην αντιμετώπιση των ρατσιστικών πράξεων μέσω διαδικτύου» είπε και πρόσθεσε: «η σημασία που δίνεται πλέον στη Σύμβαση αυτή, φαίνεται και από το ότι πολλές χώρες εκτός Συμβουλίου της Ευρώπης την έχουν επικυρώσει και συμμετέχουν στο σύστημα. Με τη σημερινή επικύρωση, κάνει και η Ελλάδα ένα πολύ μεγάλο βήμα προς έναν άλλο νομικό πολιτισμό» τόνισε.
Στο περιθώριο της τελετής, ο επικεφαλής της Επιτροπής της Σύμβασης για το κυβερνοέγκλημα Αλεξάντερ Σέγκερ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει συνεχής αναζήτηση για το θέμα, και η Επιτροπή ετοιμάζει ήδη ένα δεύτερο Πρωτόκολλο. Προβλέπεται να γίνει συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο να είναι έτοιμο το καλοκαίρι.
«Σεβόμαστε βέβαια την εθνική κυριαρχία, θέλουμε όμως να διασφαλίζεται και η δίωξη των παραβατών. Και αυτό χάρις στην πρόσβαση για αποδεικτικά στοιχεία μέσω Google σε cloud servers με στόχο την προστασία της κοινωνίας και των πολιτών. Και αυτό γιατί χωρίς δεδομένα δεν υπάρχουν αποδείξεις και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη» υπογράμμισε.
Σχετικά με το προετοιμαζόμενο δεύτερο Πρωτόκολλο για το κυβερνοέγκλημα ο πρέσβυς κ. Περράκης σχολίασε πως «η διαρκής αναζήτηση μεγαλύτερης προστασίας είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του Συμβουλίου της Ευρώπης, γιατί έτσι διευρύνεται όλο και πιο πολύ το κράτος δικαίου. Επομένως όλες οι πράξεις που θα βοηθήσουν την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης είναι καλοδεχούμενες».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια