Μια ευτυχής συγκυρία, η ένταξη στον ελληνικό Στόλο δυο ικανότατων – αλλά κατασυκοφαντημένων διακομματικά από πολιτικούς μικρού διαμετρήματος – υποβρυχίων Tύπου 214 AIP (air independent propulsion) «αναερόβιας πρόωσης», των «Κατσώνης» και «Ματρώζος», έδωσε ξανά το βήμα για να ειπωθούν μεγάλα λόγια που ως συνήθως μικρή σχέση είχαν με τη δυσμενή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν είναι ώρα για γκρίνιες όμως…
Τα υποβρύχια εντάχθηκαν στη δύναμη του Στόλου σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος παρέλαβε από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη, αναμνηστικό ομοίωμα υποβρυχίου του τύπου, ευχήθηκε στα πληρώματα να φανούν αντάξια των προγόνων, προσθέτοντας, ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η Πολιτεία θα πράξει το χρέος της έστω και εάν έχει καθυστερήσεις.
Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκπρόσωποι του προέδρου της Βουλής και των κομμάτων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά. επίσημοι.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, από όλη την περιπέτεια που πέρασε η χώρα μέχρις ότου να παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό επίσημα τα υποβρύχια, συμπέρανε ότι ως Ελλάδα δεν έχουμε ανάγκη ούτε από μεσάζοντες ούτε από εκπροσώπους ούτε από ξένους και ότι η τεχνογνωσία που διαθέτουμε κάνει θαύματα.
Οι αναφορές αυτές δεν αξίζουν καν σχολιασμού, διότι από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις. Ευτυχώς που είπε δυο καλά λόγια για τους εργαζόμενους που έδωσαν όντως την ψυχή τους, αν και δεν διευκρίνισε αν τα περί ολοκλήρωσης του προγράμματος έστελναν μήνυμα ολοκλήρωσης και της πληρωμής των μισθών τους (ακόμα και όσων δεν εργάζονταν) από το Πολεμικό Ναυτικό.
Σαφώς πιο «ψύχραιμος» ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, μίλησε για ένα πολύπλοκο από νομικής και τεχνικής φύσεως ζήτημα με αίσια έκβαση μετά από την ανάληψη «λελογισμένου ρίσκου» από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού. Αναφέρθηκε βέβαια στην ικανότητα της χώρας στην κατασκευή υψηλών προδιαγραφών οπλικών συστημάτων, επισημαίνοντας ότι το 60% των εργασιών συντήρησης και επισκευής των πλοίων του Στόλου εκτελείται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Ο αρχηγός υποσχέθηκε ότι εντός διετίας θα ολοκληρωθούν τα προγράμματα ναυπήγησης των πυραυλακάτων «Καραθανάσης» και «Βλαχάκος», καθώς και η επισκευή της πυραυλακάτου «Μυκόνιος». Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, επισήμανε, ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος αποδεικνύει τις αυξημένες δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και ανέφερε ότι το κόστος του ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του υπουργού και του Α/ΓΕΕΘΑ στον Επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά και ότι ανάδοχος του υποβρυχίου «Ματρώζος» ήταν ο αντιναύαρχος ε.α. Βαρδής Βαρδινογιάννης και του «Κατσώνη» ο πλοίαρχος σε πολεμική διαθεσιμότητα Δημήτρης Μητσάκος, κυβερνήτης της τορπιλακάτου «Φαέθων» που βυθίστηκε από τους Τούρκους στα γεγονότα του 1964 στην Κύπρο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου