του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Άμεση εξήγηση του γιατί χθες οι Ευρωπαίοι εκβίασαν για άλλη μια φορά την χώρα ως προς την εκταμίεσυη της δόση δίνει η έγκριση υπό την πίεση των δανειστών, από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής συνολικά 19 αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ανάμεσα στις οποίες η βρίσκεται η πώληση του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ και του 35% των ΕΛΠΕ, αλλά και πλήθος άλλων.
Πρόκειται για το αναθεωρημένο από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στις 26 Απριλίου πρόγραμμα, το οποίο θα δημοσιευθεί άμεσα και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την έγκριση και τη δημοσίευση του οποίου ζητούσαν οι θεσμοί.
Αν και η έγκριση έγινε χθες ο αντικειμενικός σκοπός πλέον των δανειστών είναι να δουν το «ξεπούλημα» να γίνεται... άμεσα και κυρίως απρόσκοπτα. Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί μέρος της δόσης την απελευθέρωση της αγοράς, δηλαδή τα εργασιακά, δηλαδή την δημιουργία μεσαιωνικής εργασιακής γαλέρας.
Οι «επενδύσεις» των δανειστών θα απαιτήσουν και φθηνό και κυριως απροστάτευτο εργατικό δυναμικό για να λειτουργήσουν.
Στις συνολικά 19 αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Αφάντου στη Ρόδο, ο ΔΕΣΦΑ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΕΣΣΤΥ και η παράταση της σύμβασης παραχώρησης και πώληση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Για αυτές τις εννέα ιδιωτικοποιήσεις, οι διαγωνισμοί είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε εξελίσσονται, ωστόσο, το Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ της 26ης Απριλίου περιελάμβανε και άλλες πωλήσεις συμμετοχών και ακινήτων που κατέχει, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, την παραχώρηση για 35 χρόνια της Εγνατίας Οδού, τις μαρίνες Πύλου, Αλίμου και Χίου, την αξιοποίηση του 6% + 4% του ΟΤΕ (μετοχές που έχει το Δημόσιο και το ΙΚΑ αντίστοιχα και πρέπει να μεταβιβασθούν στο ΤΑΙΠΕΔ), πώληση του 23% της ΕΥΑΘ (κατέχει το 74% και πιθανολογείται μεταφορά του 51% στο νέο υπερταμείο), πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ, αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ και εφαρμογή νέου επιχειρηματικού σχεδίου (κατέχει το 90% μόνον των δικαιωμάτων ψήφου) και μεταβίβασή τους μετά έξι μήνες στο νέο υπερταμείο. Τέλος, προβλέπεται η πώληση των 90 περίπου ακινήτων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του σύμφωνα με την «Καθημερινή»
Στα ακίνητα βρίσκεται και η εξήγηση του πώς οι 23 ιδιωτικοποιήσεις του προηγούμενου ADP γίνονται τώρα 19: η απουσία τεσσάρων ενοτήτων προκύπτει από την ομαδοποίηση υπό την κατηγορία με τίτλο «Ακίνητα» των ηλεκτρονικών δημοπρασιών ακινήτων, του ιππικού κέντρου Μαρκοπούλου, της ιδιωτικοποίησης της έκτασης Ποσείδι στη Χαλκιδική και της ενότητας «Αλλα ακίνητα» με την απαλοιφή της ενότητας τιτλοποίησης ακινήτων, η οποία, ως γνωστόν, έχει «σκοντάψει» τόσο σε νομικά όσο και σε αγοραία ζητήματα. Ολα αυτά παρά την υπαγωγή του ΤΑΙΠΕΔ στην ομπρέλα του νέου υπερταμείου, στο οποίο θα προστεθούν επιπλέον η ΕΤΑΔ, το ΤΧΣ και η υπό ίδρυση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), που ψηφίστηκε την Κυριακή. Ο στόχος για τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμάται στα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ έως και το 2018. Ειδικότερα, προϋπολογίζονται 2,5 δισ. για το 2016, 2,2 δισ. για το 2017 και 1,1 δισ. για το 2018. Με βάση το γεγονός πως οι θεσμοί πιέζουν για άμεση ολοκλήρωση και ψήφιση από τη Βουλή των συμφωνιών για Ελληνικό, ΟΛΠ και, όπως ήδη έγινε, για τα περιφερειακά αεροδρόμια, προκύπτει και το μεγαλύτερο μέρος των 2,5 δισ. που υπολογίζεται να εισπραχθούν φέτος.
Ο στόχος για τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμάται στα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ έως και το 2018.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου