Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα διαμαρτύρονται καθημερινά την τελευταία εβδομάδα, τοποθετούμενοι εναντίον της κυβέρνησης, καθώς επίσης ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ στα κυβερνητικά κτίρια –ενώ έχουν προκληθεί αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ τους.
Οι αντιδράσεις οφείλονται κυρίως στην απόφαση του προέδρου της χώρας να αθωώσει 56 πολιτικούς και υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους, εναντίον των οποίων είχαν ασκηθεί διώξεις για εκλογική νοθεία και διαφθορά.
Οι συνθήκες θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις διαδηλώσεις στην πλατεία Maidan της Ουκρανίας, οι οποίες αποσταθεροποίησαν τότε τη χώρα, βυθίζοντας την στο χάος. Λογικά λοιπόν η Ρωσία προειδοποιεί για ένα αντίστοιχο σενάριο, το οποίο μοιάζει σαν να παίζει κανείς με τη φωτιά στη διαδρομή των προσφύγων – ενώ θεωρεί πως θα επαναληφθεί ένα ανάλογο εκλογικό πραξικόπημα, με αυτό της Ουκρανίας, στις εκλογές που συμφωνήθηκαν για το καλοκαίρι με την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ και των Η.Π.Α.
Οι ειδικοί υποθέτουν πάντως πως η ΕΕ και οι Η.Π.Α. σχεδιάζουν την ειρηνική ανατροπή της μη αγαπητής για τους ίδιους κυβέρνησης, λόγω του ότι είχε απορρίψει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ενώ στήριξε το ρωσικό εγχείρημα του «τουρκικού αγωγού» – το οποίο δεν ήταν επιθυμητό από τη Δύση.
Εκτός αυτού θεωρούν πως η Δύση, μέσω μίας κυβέρνησης που η ίδια θα επιβάλλει, θα επιταχύνει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, υποχρεώνοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα να συμφωνήσει – ενδεχομένως με την αποδοχή του ονόματος «Μακεδονία», το οποίο χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά η ελληνική κυβέρνηση δήθεν κατά λάθος, αλλά στην πραγματικότητα για να το συνηθίσουν οι Έλληνες έτσι ώστε να μην φέρουν αντίρρηση.
Φυσικά κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με μία εθνική προδοσία, η οποία δεν θα έμενε ατιμώρητη– γεγονός που οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να κατανοεί πόσο σημαντικό είναι το όνομα «Μακεδονία» για τους Μακεδόνες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου