Στη δημιουργία εθνικού αρχείου καταγραφής των τελικών δικαιούχων των υπεράκτιων εταιρειών προχωρούν τράπεζες και Δημόσιο το 2016, εφαρμόζοντας κοινοτική οδηγία. Το αρχείο θα δημιουργηθεί στον Τειρεσία και πρόσβαση στη λίστα θα έχουν όχι μόνον οι αρχές καταπολέμησης νομιμοποίησης από εγκληματικές ενέργειες αλλά και οι φορολογικές αρχές.
Για οποιαδήποτε οντότητα όπου κι αν βρίσκεται εάν κάνει συναλλαγές μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να έχει πλέον ελληνικό ΑΦΜ. Μέχρι σήμερα σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ελληνικές υπηρεσίες είχαν συνταγμένους καταλόγους υπεράκτιων εταιρειών κυρίως αυτών που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι στη σύνταξη των καταλόγων των τελικών δικαιούχων δεν περιλαμβάνονται μεγάλες κατηγορίες όπως συμβολαιογράφοι, δικηγόροι ΑΧΕΠΕΥ, ΕΠΕΥ που συνδέονται με τη δημιουργία ή διευκόλυνση τέτοιων εταιρειών.
Για να γίνει η διαχείριση των εν λόγω πληροφοριών, με βάση το δημοσίευμα, απαιτείται η εγκατάσταση συστήματος καταχώρισης τραπεζικών λογαριασμών και δικαιούχων που προσφέρεται από τις εμπορικές τράπεζες χωρίς το Δημόσιο να έχει απαντήσεις.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις των Panama Papers, άλλαξαν το σκηνικό για τις offshore πιέζοντας τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να λάβουν μέτρα, με πρώτο δελιγνα γραφής τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας της Ιταλίας και της Ισπανίας στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, όπου ζήτησαν από όλες τις χώρες να συμπεριλάβουν στα εθνικά τους αρχεία τους τελικούς διακιούχους των εν λόγω εταιρειών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου