ΣΟΥΔΑ: Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα… μελέτη Lexington Institute


Πόσες φορές έχει τονιστεί από το «defence-point.gr» η ανάγκη η χώρα μας να επενδύσει στο συγκριτικό της πλεονέκτημα, τις ισχυρές και επιχειρησιακά αξιόπιστες σε πολλούς τους θύλακες ένοπλες δυνάμεις, εξαιτίας της τουρκικής απειλής η οποία παραμένει αναλλοίωτη ασχέτως των ιστορικών περιόδων που διερχόμαστε τις τελευταίες δεκαετίες; Πολλές…
Αυτό μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη στην Ελλάδα, τα οποία μάλιστα δεν θα περιοριστούν μόνο στο οικονομικό μέρος, αλλά θα οδηγήσουν σε μεγιστοποίηση της ελληνικής (ελλαδικής και κυπριακής) γεωστρατηγικής σημασίας. Αρκεί να υπάρξει η πολιτική ηγεσία που θα αλλάξει ρότα στο «καράβι», ώστε να εγκαταλειφθεί διά παντός η παθητική στάση και η χώρα να αναζητήσει ρόλο στο πλαίσιο της στρατηγικής της Δύσης για την περιοχή, σε Συμμαχικό επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει εγκατάλειψη των προσπαθειών για συνεννόηση με όλους ανεξαιρέτως.

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία, καθότι βρισκόμαστε σε μεταβατική ιστορική περίοδο, όπου οι νέες ισορροπίες βρίσκονται υπό καθορισμό και όποιος διεκδικεί ρόλο μπορεί να τον αναλάβει εάν έχει αξιόπιστη πρόταση, προσφέροντας σε μια κοινή προσπάθεια. Η ελάφρυνση του βάρους από τους «ώμους» του επικεφαλής, ανταλλάσσεται στο γεωπολιτικό «χρηματιστήριο» πλουσιοπάροχα…
Μια μελέτη του εξειδικευμένου LEXINGTON Institute στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ανάγκες – επιχειρησιακές απαιτήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή, αποκαλύπτει του λόγου το αληθές. Το χεράκι του έχει βάλει ένας Έλληνας που ανήλθε στα ύπατα αξιώματα του αμερικανικού Ναυτικού, ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος παρά το ότι είναι Αμερικανός πολίτης, φαίνεται πως δεν ξέχασε ποτέ την καταγωγή του και στη σκέψη του υπάρχει πάντα η Ελλάδα και το μέλλον της.
Και το αποδεικνύει στην πράξη, υποδεικνύοντας στις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες, ανεξαρτήτως απόχρωσης, ότι υπάρχει τρόπος να μεγιστοποιήσουν το όφελος για τη χώρα, με τρόπο που θα αντιστρέψει τη σημερινή κατάσταση βίαια και θα καταξιώσει τη χώρα, ως αναγεννημένη και σοβαρή, ως έναν γεωπολιτικό «παίκτη» με ξεκάθαρο προσανατολισμό και ρόλο.
Αρκεί να αντιμετωπίσει μυωπικές προσεγγίσεις που την απέτρεψαν να το κάνει στο παρελθόν. Ο παρανοϊκός ηγέτης της Τουρκίας μας προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία…
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ:
Η Μέση Ανατολή φλέγεται, η Ρωσία προωθεί τις θέσεις της και οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, μαζί με πολλές άλλες χώρες μάχονται κατά του ΙΚ στο Ιράκ και την Συρία. Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται αυτή την στιγμή στο επίκεντρο μια τιτάνιων διαστάσεων γεωπολιτικής και στρατηγικής σύγκρουσης, την ώρα που πρόσφυγες από τη Μέσα Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική πλημμυρίζουν την Ευρώπη.
Αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες στην Τουρκία και ρωσικές στην Συρία. Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, οι χώρες του Κόλπου και το Ισραήλ προετοιμάζονται για τα χειρότερα, καθώς η οι πιθανότητες εμπλοκής τους αυξάνουν. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή, ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις και αν χρειαστεί να αποτρέψουν πιθανό πλήγμα κατά συμμάχου χώρας.
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή προβάλει την ανάγκη ενίσχυσης του αμερικανικού 6ου Στόλου, όμως ο επικεφαλής ναυτικών επιχειρήσεων, ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον έχει τονίσει πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ενίσχυσης των διασκορπισμένων στην περιοχή, αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων.
Αυτό σημαίνει ότι η Συμμαχία πρέπει να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στη Νότια Πτέρυγά της, ενισχύοντας την παρουσία της στην περιοχή και αναπτύσσοντας μια ευρωπαϊκή ναυτική στρατηγική ασφαλείας, δημιουργώντας, παράλληλα ισχυρότερους δεσμούς με φίλες και συμμάχους χώρες στην περιοχή στο πλαίσιο μια περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.
Για να αντιμετωπίσει τυχόν απειλές στην περιοχή το ΝΑΤΟ χρειάζεται να ενισχύσει την μαχητική ισχύ των ήδη μελών του χωρών. Η Ελλάδα αποτελεί τυπικό παράδειγμα χώρας μέλους η εμπλοκή της οποίας πρέπει να αυξηθεί, ενισχύοντας, παράλληλα, τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα αποτελεί γεωπολιτικό σημείο κλειδί για το ΝΑΤΟ και έχει μακρά σχέση με τη Δύση. Η Ελλάδα αποτελεί τον νότιο βραχίονα της συμμαχίας και τα εκτεταμένα σύνορά της είναι εκτεθειμένα από τα αποτελέσματα των συγκρούσεων σε Βόρειο Αφρική, Μέση Ανατολή και Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με τον ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ και σήμερα πρύτανης του φημισμένου Fletcher School of Law and Diplomacy του πανεπιστημίου Tufts, η Ελλάδα κατέχει μια εκπληκτική γεωπολιτική θέση και είναι η σταθερά συνιστώσα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Οι βάσεις στην Κρήτη έχουν ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά την σταθερότητα της όλης περιοχής.
Το ΝΑΤΟ οφείλει να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ώστε οι βάσεις στην Κρήτη να ενισχυθούν και να αυξηθεί η χρησιμότητά τους για την συμμαχία και την ΕΕ. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και ικανή σύμμαχος και είναι μια από τις πέντε μόλις χώρες μέλη που πληροί τον όρο του ΝΑΤΟ που αφορά στις αμυντικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ, ξεπερνώντας το κατώτερο όριο που έχει τεθεί από το 1988.
Η Ελλάδα μετέχει συνεχώς σε στρατιωτικές ασκήσεις με συμμάχους και ετέρους και φιλοξενεί στρατιωτικές υποδομές της Συμμαχίας. Η συνεισφορά της επιτρέπει τη μη διατάραξη της συνοχής του ΝΑΤΟ στην περιοχή και εξασφαλίζει την ασφάλεια της Μεσογείου και της Ευρώπης, βοηθώντας στη λογιστική-επιμελητειακή υποστήριξη και όχι μόνο των συμμαχικών δυνάμεων.
Ο ναύαρχος Μαρκ Φέργκιουσον, επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής, αναφέρει ότι η βάση της Σούδας στη Κρήτη αποτελεί το βασικό στρατηγικό σημείο υποστήριξης των αμερικανικών και Νατοϊκών πλοίων και αεροσκαφών για τις επιχειρήσεις τους στη Μεσόγειο.
Οι αμερικανικές δυνάμεις βασίζονται στην στρατηγική θέση, αλλά και τις υποστηρικτικές δυνατότητες της Σούδας για να διατηρήσουν την παρουσία τους στην περιοχή και να απαντήσουν στις όποιες κρίσεις. Η Σούδα αποτελεί, απλά, ένα σταθερό αεροπλανοφόρο στην Αν. Μεσόγειο και σε συνδυασμό με τα πλοία που μπορεί να φιλοξενήσει αποτελεί το κλειδί για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, τον Περσικό και τη Βόρειο Αφρική.
Το ειδικό εκπαιδευτικό κέντρο του ΝΑΤΟ, το μοναδικό στην Ευρώπη πεδίο βολής πυραύλων, η δυνατότητα φιλοξενίας ταγμάτων πεζοναυτών, αλλά και οι λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, καθιστούν τη βάση της Σούδας ιδιαίτερα σημαντική για την συμμαχία. Αθήνα, Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστούν στενότερα προστατεύοντας την ειρήνη στη Μεσόγειο.
ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: http://lexingtoninstitute.org/souda-bay-natos-military-gem-in-the-eastern-mediterranean/

Σχόλια