Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1821, 200 χρόνια μετά δικαιώθηκε η όχι;

ΑΠΟ το 1821 μέχρι σήμερα 2016 το ελληνικό κράτος πηρέ 97 δάνεια, από εξωτερικό δανεισμό  εδώ πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι από τα αρχικά ποσά των δάνειων που υπέγραφε η χώρα, ούτε τα μισά δεν έφθασαν στην Ελλάδα. Και αυτά που έφθασαν δεν αξιοποιήθηκαν για την παραγωγική ανασυγκρότηση εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, ανήκε στην ανατολικού τύπου φεουδαρχία και μετά από την επανάσταση του 1821, που επικράτησαν οι κοτζαμπάσηδες σε βάρος των δυνάμεων της Φιλικής Εταιρείας. 

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης όλα τα δάνεια που πήρε η χώρα μας στους 2 αιώνες κρατικής υπόστασης, εκτός του ότι δε λειτούργησαν για την παραγωγική της ανασυγκρότηση, στο μεν εσωτερικό λειτούργησαν για τη διαμόρφωση πελατειακών σχέσεων μεταξύ κράτους και πολιτών, ενώ στο εξωτερικό οδήγησαν σε οικονομική και πολιτική εξάρτηση και υποτέλεια από τις χώρες των κατά καιρούς μας έδιναν τα δάνεια.. Για τους ίδιους λόγους η χώρα οδηγήθηκε 5 φορές σε χρεωκοπία (1825-1843-1893 -1932 και 2009).


Η χώρα μας δηλαδή ουδέποτε στα διακόσια χρόνια ελεύθερου βίου δε θεωρήθηκε “ισότιμος εταίρος” με τους δανειστές. Οι δε δανειστές έχοντας συνηθίσει για 200 χρόνια ότι έχουν να κάνουν με κυβερνήσεις που υπογράφουν ό τι οι “εταίροι” αποφασίζουν είναι αδύνατο τώρα να πιστέψουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία κυβέρνηση που να διαπραγματεύεται από ισότιμη θέση και διεκδίκηση μια  συμφωνία με αμοιβαία επωφελείς όρους. Αυτό δεν είναι εύκολο να το αποδεχθούν οι “εταίροι” και θα χρειασθεί σκληρός αγώνας και απαλλαγή από το υπάρχον ξεπουλημένο πολίτικο σύστημα. Στον αγώνα αυτό, όπως είναι φυσικό οι δανειστές επιχειρούν να τρομοκρατήσουν το λαό, αφού δε θέλουν να χάσουν τα προνόμια και τα κέρδη αυτά που επί 2 αιώνες έχουν και χρησιμοποιούν ακόμα και τα πιο ακραία τρομοκρατικά ψέματα περί εξόδου της χώρας από το Ευρώ και την Ευρώπη και άλλα παρόμοια μυθεύματα.


Το χειρότερο όμως κακό είναι ότι αυτή η δουλική αντίληψη – νοοτροπία έχει περάσει στο DNA του ελληνικού λάου δηλαδή ότι οι ¨έξω¨ είναι πιο ισχυροί από εμάς και έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα έκτος  από το να τα αποδεχτούμε όλα αυτά και να συνεχίσουμε έτσι να είμαστε το πειραματόζωο όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Κλείνοντας αυτή τη μικρή αναφορά με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μάρτιου του 1821 θα πρέπει να τονισθεί ότι προδοθήκαν τα οράματα της Φιλικής Εταιρείας αλλά και όλων όσων έχυσαν το αίμα τους στον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα, αλλά και σε όλους τους επομένους αιματηρούς αγώνες γιατί 200 χρόνια περίπου μετά στην Ελλάδα δεν υπήρξε- δημιουργήθηκε μια κανονική – πατριωτική εθνική αστική τάξη ώστε να επιβληθεί μια αστική δημοκρατία ορμώμενη από τις αρχές της γαλλικής επανάστασης του 1789 που να στήριξη τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους όπως κάνουν και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης.


ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σχόλια