Πανεπιστήμιο του Καναδά δημιούργησε το πρώτο ελαστικό και διαδραστικό smartphone στον κόσμο! [βίντεο]
Εδώ και χρόνια, έχουμε αφήσει την φαντασία μας να οργιάζει όταν μιλάμε για ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες είναι το ίδιο... εύπλαστες όσο και το χαρτί. Είναι κάτι το μοναδικό, η ιδιότητα αυτή του χαρτιού να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας, το οποίο εάν κανείς το σκεφτεί σε ηλεκτρονική μορφή, φαντάζει σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Εκτός από μερικές ήδη υπάρχουσες συσκευές οι οποίες χαρακτηρίζονται από κάποια ελαστικότητα, δεν έχουμε δει ακόμη συσκευές οι οποίες μπορούν –πραγματικά- να λυγίζουν όπως τις θέλουμε. Κι όμως, νέες έρευνες του Queen's University του Καναδά αναφέρουν πως όλα αυτά μπορεί να γίνουν πραγματικότητα πολύ σύντομα.
Μία ομάδα ερευνητών σε ένα από τα πολλά εργαστήρια του πανεπιστημίου μετέτρεψαν μία ελαστική οθόνη της LG σε πρωτότυπο ελαστικού κινητού τηλεφώνου, αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Οι ερευνητές προσέδωσαν στην ελαστικότητα και την ανάλογη λειτουργία. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να «ξεφυλλίσει» το βιβλίο που διαβάζει, κάνοντας την χαρακτηριστική και γνώριμη κίνηση από τα βιβλία!
Η παραπάνω επίδειξη δείχνει πως η ελαστικότητα στις νέες συσκευές δεν θα χρησιμεύει μόνο για παιχνίδια και ικανοποίηση της περιέργειάς μας. Ένας εκ των ερευνητών για παράδειγμα έπαιξε Angry Birds γυρνώντας την οθόνη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εκτινάξει το πτηνό όπως θέλει. Βέβαια η συσκευή δουλεύει και σαν κανονικό τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας «πειραγμένο» λειτουργικό Αndroid.
Αν και η συσκευή πρόκειται για πρωτότυπο, αποδεικνύει πως η επόμενη επανάσταση στις ηλεκτρονικές συσκευές δεν είναι καθόλου μακριά, και πως οι πάλαι ποτέ ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας θα είναι πολύ σύντομα πραγματικότητα. Εάν το συνδυάσουμε αυτό και με την ήδη αναπτυσσόμενη τεχνολογία της τεχνολογίας πάνω στα ρούχα τότε μπορούμε να δούμε πως το λεγόμενο "Internet of Things" είναι πραγματικά στην πόρτα μας. Η LG και άλλες εταιρείες ήδη κατασκευάζουν οθόνες οι οποίες μπορούν να τυλιχθούν και να γίνουν πολύ πιο εύκολες στο κουβάλημα. Η Google εργάζεται στα προαναφερθέντα ηλεκτρονικά σε ρούχα, τη στιγμή που η ΙΒΜ παράγει παρόμοιες τεχνολογίες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου