Συνεργασία με το Ισραήλ σε διαστημικά προγράμματα

Μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματικές αποστολές του si-Cluster ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ επισφραγίζοντας διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας επιχειρήσεων της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας. Η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στις εργασίες του 66ου Διεθνούς Συνεδρίου Αστροναυτικής (International Astronautical Congress – IAC 2015) στην Ιερουσαλήμ και βρέθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους φορείς και οργανισμούς της παγκόσμιας σκηνής του Διαστήματος.

Η ελληνική αποστολή, που απαρτίζονταν από εκπροσώπους του Corallia, της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και από στελέχη των εταιρειών-μελών του si-Cluster, Geosystems, Noesis Technologies, Planetek Hellas, Prisma Electronics και Teletel, επέστρεψε στην Αθήνα, έχοντας προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων παικτών της αεροδιαστημικής βιομηχανίας του Ισραήλ.
Προτάσεις στρατηγικών συνεργασιών συζητήθηκαν μεταξύ του Ισραηλινού Οργανισμού Διαστήματος (ISA) και της ελληνικής αποστολής, με σκοπό την από κοινού ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών για το Διάστημα όπως τα Ηλεκτρικά Συστήματα Πρόωσης, οι Ηλεκρομηχανολογικοί Αισθητήρες, τα Προηγμένα Υλικά και Νανοδομές για διαστημικές εφαρμογές και τα Συστήματα Τηλεπισκόπησης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Σ. Λαμπρίδης, Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, ο κ. M. Kidron, Γενικός Διευθυντής της ISA και ο κ. D. Barok, Σύμβουλος Διεθνών Συνεργασιών της ISΑ, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας και δεσμεύτηκαν για την εμβάθυνσή της, με παράλληλη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Την πρόθεσή της να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων στην Ελλάδα εξέφρασε η Ισραηλινή εταιρεία αεροδιαστημικής RAFAEL, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με το ελληνικό οικοσύστημα Διαστημικής, παρουσία του Γραμματέα ΟΕΥ Α’ στο Τελ Αβίβ, κ. Κ. Κουρούμαλου και εκπροσώπων της ESA, του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ.
Παράλληλα, διερευνήθηκε η δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας σε προγράμματα που αφορούν στη σχεδίαση και κατασκευή του υποσυστήματος ηλεκτρικής προώθησης μικρών και μεσαίου μεγέθους δορυφόρων.
Αξίζει να αναφερθεί η συνδρομή στις προσπάθειες αυτές, από πλευράς του Δρ. Κ. Σταυρινίδη, Διευθυντή του Τμήματος Μηχανολογίας του ΕΟΔ και του Δρ. Στ. Κριμιζή, πρώην επικεφαλής Ερευνών της NASΑ και εθνικού εκπροσώπου της Ελλάδας στην ESA.
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται και η επίσκεψη που πραγματοποίησε στο ελληνικό περίπτερο ο Dr. J-D. Wörner, Γενικού Διευθυντή της ESA, ο οποίος εξέφρασε και την υποστήριξή του στις προσπάθειες των Ελληνικών επιχειρήσεων.
Η παρουσίαση καινοτόμων ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων έδωσε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τη δυναμική της χώρας στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο και την τοποθέτησή της στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών, που αναπτύσσουν συναφείς τεχνολογίες και εφαρμογές.
Το πρόγραμμα του IAC 2015 περιελάμβανε σεμινάρια, παράλληλες εκδηλώσεις και εκθέσεις, που προσέφεραν ευκαιρίες δικτύωσης στους συμμετέχοντες, οι οποίοι ξεπέρασαν τα 1.500 άτομα. Το IAC διοργανώθηκε από την Διεθνή Αστροναυτική Ομοσπονδία, που από την ίδρυσή της το 1951 μέχρι και σήμερα συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό συνδετικό κρίκο του κλάδου.
Η International Astronautical Federation είναι ο κορυφαίος φορέας στον τομέα της αεροδιαστημικής, με περισσότερα από 300 μέλη μεταξύ των οποίων οι σημαντικότεροι οργανισμοί, φορείς και εταιρείες από 62 χώρες.

Σχόλια