του Τιερί Μεϊσάν
Η στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία, δεν ανέτρεψε μόνο απλά τη τύχη του πολέμου και δεν σκόρπισε μόνο πανικό μεταξύ των τζιχαντιστών. Έδειξε στον υπόλοιπο κόσμο, τις σημερινές δυνατότητες του ρωσικού στρατού σε κατάσταση πραγματικού πολέμου.
Προς γενική έκπληξη, ο στρατός αυτός διαθέτει ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρεμβολών ικανό να κουφώνει και να τυφλώνει την Ατλαντική Συμμαχία.
Παρά τον πολύ υψηλότερο προϋπολογισμό τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις έχασαν τη στρατιωτική κυριαρχία τους.
Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία)
Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η οποία ήταν ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα της Μόσχας ενώπιον των τζιχαντιστών, μετατράπηκε σε επίδειξη ισχύος που αναστατώνει την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία. Αρχικά σχεδιασμένη για να απομονώσει τις ένοπλες ομάδες των κρατών που τις υποστηρίζουν κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και, στη συνέχεια, να τις καταστρέψει, η επιχείρηση οδήγησε στο να τυφλωθούν όλοι οι δυτικοί παράγοντες και οι σύμμαχοι τους.
Έκπληκτο, το Πεντάγωνο χωρίστηκε ανάμεσα σε εκείνους που προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τα γεγονότα και να βρουν ένα ελάττωμα στο ρωσικό σύστημα και εκείνους οι οποίοι, αντιθέτως, θεωρούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την υπεροχή τους στο τομέα του συμβατικού πολέμου και ότι θα τους πάρουν ολόκληρα χρόνια για να την ανακάμπτουν.
Θυμόμαστε ότι το 2008, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Νότια Οσετία, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πράγματι καταφέρει να αποκρούσουν την επίθεση της Γεωργίας, αλλά είχαν προπαντός δείξει στον κόσμο την αξιοθρήνητη κατάσταση του εξοπλισμού τους. Πριν από δέκα ημέρες μόνο, ο πρώην υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και η πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις μιλούσαν για το ρωσικό στρατό σαν δύναμη «δεύτερης τάξης» [1].
Πώς λοιπόν, κατόρθωσε η Ρωσική Ομοσπονδία να ξαναχτίσει την αμυντική βιομηχανία της, να σχεδιάζει και να παράγει όπλα υψηλοτάτης τεχνολογίας χωρίς το Πεντάγωνο να μετρήσει την έκταση του φαινομένου και μα μείνει πίσω;
Έκαναν χρήση οι Ρώσοι όλων των νέων όπλων τους στη Συρία ή διαθέτουν άλλα αριστουργήματα σε ρεζέρβα;
Η σύγχυση είναι τόσο μεγάλη στην Ουάσιγκτον έτσι ώστε ο Λευκός Οίκος μόλις ακύρωσε την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και μιας αντιπροσωπείας του ρωσικού Γενικού Επιτελείου. Η απόφαση ελήφθη μετά από παρόμοια επίσκεψη μιας ρωσικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία.
Περιττό να συζητήσουμε για τις επιχειρήσεις στη Συρία, γιατί το Πεντάγωνο δεν γνωρίζει πλέον τι συμβαίνει εκεί.
Με το πιο παράξενο τρόπο, οι ατλαντιστές σχολιαστές που παρακολουθούν το προσπέρασμα της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ, καταγγείλουν το κίνδυνο του ρωσικού ιμπεριαλισμού [2].
Ωστόσο, η Ρωσία δεν κάνει τίποτα άλλο εδώ παρά να σώσει το συριακό λαό και προσφέρει στα άλλα κράτη να εργαστούν σε συνεργασία μαζί της, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, όταν κατείχαν τη στρατιωτική υπεροχή επέβαλαν το οικονομικό τους σύστημα και κατέστρεψαν πολλά κράτη.
Είναι σαφές ότι οι αβέβαιες δηλώσεις της Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της ρωσικής ανάπτυξης, πριν από την επίθεση, δεν έπρεπε να ερμηνευτούν ως μια αργή πολιτική προσαρμογή της επίσημης ρητορικής, αλλά για αυτό που εκφράζονταν: το Πεντάγωνο αγνοούσε το έδαφος. Είχε γίνει κωφό και τυφλό.
Ένα γενικευμένο σύστημα παρεμβολής
Γνωρίζουμε από το περιστατικό του USS Donald Cook στη Μαύρη Θάλασσα, στις 12 Απριλίου 2014, ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία διαθέτει ένα ηλεκτρονικό όπλο που της επιτρέπει να παρεμβάλει σε όλα τα ραντάρ, κυκλώματα ελέγχου, συστήματα διαβίβασης πληροφοριών, κ.λπ. [3].
Από την έναρξη της στρατιωτικής ανάπτυξης της, η Ρωσία έχει εγκαταστήσει ένα κέντρο ηλεκτρονικών παρεμβολών στο Hmeymim, βόρεια της Λατάκια.
Ξαφνικά, το περιστατικό του USS Donald Cook επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά σε ακτίνα 300 χιλιόμετρων, που συμπεριλαμβάνει τη βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ (Τουρκία). Και εξακολουθεί να υφίσταται. Το περιστατικό, που συνέβη κατά τη διάρκεια μιας αμμοθύελλας ιστορικού μεγέθους, το Πεντάγωνο αρχικά νόμιζε ότι τα όργανα μέτρησης είχαν απορυθμιστεί πριν να παρατηρήσουν ότι είναι αποκωδικοποιημένα.
Όλα αποκωδικοποιημένα.
Αλλά ο σύγχρονος συμβατικός πόλεμος βασίζεται στο «C4Ι» (Command for Intelligence), ένα αρκτικόλεξο που αντιστοιχεί στους αγγλικούς όρους «command», « control » ( έλεγχος), « communications » (επικοινωνίες), « computer » (πληροφορική) et « intelligence » (πληροφορίες).
Οι δορυφόροι, τα αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα πλοία και υποβρύχια, τα άρματα μάχης, και από τούδε και στο εξής ακόμη και οι μαχητές, συνδέονται μεταξύ τους μέσω μόνιμων επικοινωνιών που επιτρέπουν στα επιτελεία να ελέγχουν και να διοικήσουν τις μάχες. Είναι ολ’ αυτό το σύνολο, το νευρικό σύστημα του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει διαταραχθεί πλέον στη Συρία και μέρος της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Ρουμάνο εμπειρογνώμονα Βαλεντίνο Βασιλέσκου, η Ρωσία φέρεται να έχει εγκαταστήσει μερικά Krasukha-4, να έχει εξοπλίσει τα αεροσκάφη της με κοντέινερ κρυπτογράφησης SAP-518 / SPS-171 (όπως το αεροπλάνο που πέταξε πάνω από το USSDonald Cook) και τα ελικόπτερα με Richag -AV.
Περαιτέρω, φέρεται να χρησιμοποιήσει το πλοίο κατάσκοπος Priazovye (κατηγορία Project 864,Vishnya στην ονοματολογία του ΝΑΤΟ) στην περιοχή της Μεσογείου [4].
Φαίνεται ότι η Ρωσία έχει αναλάβει τη δέσμευση να μην διαταράξει τις επικοινωνίες του Ισραήλ – φυλαγμένο από τις ΗΠΑ-, έτσι ώστε απαγορεύει στο εαυτό της να χρησιμοποιήσει το σύστημα ραδιο-ηλεκτρονικής παρεμβολής της στα νότια της Συρία.
Τα ρωσικά αεροσκάφη ευχαριστήθηκαν να παραβιάσουν πολλές φορές το τουρκικό εναέριο χώρο.
Όχι για να μετρηθεί ο χρόνος αντίδρασης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, αλλά για την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των ραδιο-ηλεκτρονικών παρεμβολών στην περιοχή και για την παρακολούθηση των εγκαταστάσεων που τέθηκαν στη διάθεση των τζιχαντιστών στην Τουρκία.
Πύραυλοι Κρουζ εξαιρετικά αποτελεσματικοί
Τέλος, η Ρωσία χρησιμοποίησε μερικά νέα όπλα, όπως τους 26 πυραύλους κρουζ stealth 3M-14T Kaliber -ΝΚ, ισοδύναμους με τους RGM / UGM-109E Tomahawk [5].
Εκτοξεύτηκαν από το στόλο της Κασπίας Θάλασσας -χωρίς να υπάρξει στρατιωτική ανάγκη-, έφτασαν και κατέστρεψαν 11 στόχους στα 1.500 χιλιόμετρα μακριά, στη περιοχή χωρίς παρεμβολές -για να μπορεί το ΝΑΤΟ να εκτιμήσει το αποτέλεσμα-.
Οι πύραυλοι αυτοί πέταξαν πάνω από το Ιράν και το Ιράκ, σε μεταβλητό υψόμετρο 50-100 μέτρα ανάλογα με το έδαφος, περνώντας τέσσερα χιλιόμετρα από ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Κανένας πύραυλος δεν χάθηκε, σε αντίθεση με τους αμερικανικούς πυραύλους των οποίων οι αποτυχίες είναι μεταξύ 5 και 10%, ανάλογα με το μοντέλο [6].
Παρεμπιπτόντως, αυτές οι βολές δείχνουν την ματαιότητα των φαραωνικών δαπανών της αντι-πυραυλικής «ασπίδας» που χτίστηκε από το Πεντάγωνο γύρω από τη Ρωσία -ακόμη και αν τυπικά στρέφεται κατά των ιρανικών εκτοξευτών-.
Γνωρίζοντας ότι αυτού οι πύραυλοι μπορούν να πυροδοτούνται από υποβρύχια που βρίσκονται οπουδήποτε στους ωκεανούς και ότι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, οι Ρώσοι έχουν καλύψει την υστέρηση που είχαν στο τομέα των εκτοξευτών.
Τελικά, η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορούσε να καταστραφεί από τις ΗΠΑ -και αντίστροφα- σε περίπτωση πυρηνικής αντιπαράθεσης, αλλά θα ήταν η νικήτρια σε περίπτωση συμβατικού πόλεμου.
Μόνο οι Ρώσοι και οι Σύριοι έχουν σήμερα την δυνατότητα να αξιολογήσουν την κατάσταση επί του εδάφους στη Συρία.
Όλα τα στρατιωτικά σχόλια που προέρχονται από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών, είναι αβάσιμα διότι μόνο η Ρωσία και η Συρία έχουν ορατότητα στο έδαφος. Αλλά η Μόσχα και η Δαμασκός σκοπεύουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το πλεονέκτημα τους και, συνεπώς, διατηρούν το απόρρητο για τις επιχειρήσεις τους.
Από τις λίγες επίσημες ανακοινώσεις και εμπιστευτικές δηλώσεις αξιωματικών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τουλάχιστον 5.000 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων πολλών αρχηγών της Ahrar αλ-Σαμ, της αλ-Κάιντα και του Ισλαμικού Εμιράτου.
Τουλάχιστον 10.000 μισθοφόροι τράπηκαν σε φυγή προς την Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία.
Ο συριακός αραβικός στρατός και η Χεζμπολάχ ανακαταλάβουν το έδαφος χωρίς να περιμένουν τις ιρανικές ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν.
Η βομβιστική εκστρατεία θα πρέπει να τελειώσει με τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα.
Το ερώτημα που θα προκύψει τότε θα είναι το αν θα επιτραπεί ή όχι στη Ρωσία να ολοκληρώσει την επιχείρηση της με το κυνήγημα των τζιχαντιστών που κατέφυγαν στην Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία.
Σε αρνητική περίπτωση, η Συρία θα σωθεί, αλλά το πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν θα παραλείψουν να επιδιώξουν την εκδίκηση τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τους χρησιμοποιήσουν εκ νέου ενάντια σε άλλους στόχους.
Θυμηθείτε:
- Η ρωσική επιχείρηση στη Συρία σχεδιάστηκε για να στερήσει τις τζιχαντιστές ομάδες της κρατικής στήριξης την οποία διαθέτουν υπό το πρόσχημα της υποστήριξης σε «δημοκρατική αντιπολίτευση».
- Απαίτησε τη χρήση νέων όπλων και μεταμορφώθηκε σε μια ρωσική επίδειξη δύναμης.
- Η Ρωσία διαθέτει σήμερα την ικανότητα παρεμβολών σε όλες τις επικοινωνίες του ΝΑΤΟ. Έγινε η πρώτη δύναμη όσον αφορά τον συμβατικό πόλεμο.
- Η επίδοση αυτή πυροδότησε τη διχόνοια στην Ουάσιγκτον. Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν θα είναι ευνοϊκή για τον Πρόεδρο Ομπάμα, ή αν θα χρησιμοποιηθεί από τα «φιλελεύθερα γεράκια» για να δικαιολογήσουν την αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού.
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά.
Τιερί Μεϊσάν
[1] “How America can counter Putin’s moves in Syria” («Πώς μπορεί η Αμερική να αντιμετωπίσει τις κινήσεις του Πούτιν στη Συρία»), by Condoleezza Rice, Robert M. Gates,Washington Post (United States), Voltaire Network, 8 October 2015.
[2] « Russisches Syrien-Abenteuer : Das Ende der alten Weltordnung », Matthias Schepp, Der Spiegel, 10. Oktober 2015.
[3] « Qu’est-ce qui a tant effrayé l’USS Donald Cook en Mer Noire ? » («Τι φόβισε τόσο πολύτο USS Donald Cook στη Μαύρη Θάλασσα;»), Réseau Voltaire, 14 septembre 2014.
[4] « Cu ce arme ultrasecrete a cîstigat Putin suprematia în razboiul radioelectronic din Siria ? », Valentin Vasilescu, Ziarul de gardã, 12 octobre 2015. Γαλλική μετάφραση : « L’arme ultrasecrète qui permet à Poutine d’assoir sa suprématie dans la guerre radio électronique en Syrie ? » («Το άκρως μυστικό όπλο που επιτρέπει στον Πούτιν να καθίσει την υπεροχή στο ηλεκτρονικό πόλεμο στη Συρία;»), Μετάφραση Avic, Réseau international.
[5] “KALIBRating the foe : strategic implications of the Russian cruise missiles’ launch” («Ζυγίζοντας τον εχθρό, στρατηγικές επιπτώσεις από την εκτόξευση των ρωσικών πυραύλων κρουζ»), by Vladimir Kozin, Oriental Review (Russia), Voltaire Network, 14 October 2015.
[6] Μετά την ανακοίνωση περί του αντιθέτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να παραδεχθούν τα γεγονότα: : “First on CNN : U.S. officials say Russian missiles heading forSyria landed in Iran” («Πρώτα στο CNN: Αμερικανοί Αξιωματούχοι λένε ότι ρωσικοί πύραυλοι κατευθύνονται προς τη Συρία έπεσαν στο Ιράν»), Barbara Starr & Jeremy Diamond, CNN,October 8, 2015. “Moscow rejects CNN’s report on Russian missile landing in Iran” ("Η Μόσχα απορρίπτει την αναφορά του CNN σχετικά με τους ρωσικούς πύραυλους που έπεσαν στο Ιράν"), IRNA, October 8, 2015. “Daily Press Briefing”, John Kirby, US State Department, October 8, 2015. “Пентагон не комментирует сообщения о якобы упавших в Иранеракетах РФ” («Το Πεντάγωνο δεν σχολιάζει τους ισχυρισμούς για ρωσικούς πυραύλους πουφέρονται να έπεσαν στο Ιράν»), RIA-Novosti, October 8, 2015.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου