Βίαιη καταστολή στο Καράκας

Η κρίση στην Βενεζουέλα συνεχίζεται
Ένα κουτάκι Coca-Cola κοστίζει 5,56 δολάρια ή 35 μπολίβαρ στο Καράκας, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2014. Επίσης, ένας λαμπτήρας των 75 βατ πωλείται προς 13,51 δολάρια, ένα κιλό καρότα προς 19,05 δολάρια, μια κούκλα Μπάρμπι προς 194 δολάρια, ένα τζην Levi’s 501 προς 793 δολάρια και ένα ζευγάρι Adidas Adipure Crazy προς 1.198 δολάρια. CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS

Σε όλη την Λατινική Αμερική, η οικονομική ανάπτυξη έχει σταματήσει [1], οι κοινωνικές εντάσεις αυξάνονται και τα πολιτικά συστήματα είναι υπό πίεση. Και μια χώρα υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλη: Στην Βενεζουέλα, η επιδείνωση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, κυρίως εξαιτίας της ίδιας της κυβέρνησης [2], απειλούν την σταθερότητα του κράτους με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως.
Εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες [3] τον Μάρτιο του 2013, καταστέλλει προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και εμπλέκεται σε μια απερίσκεπτη απειλή πολέμου προς τους γείτονες της Βενεζουέλας, την Γουιάνα και την Κολομβία. Η κυβέρνηση είναι νευρική γιατί το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) θα μπορούσε να χάσει την πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση για πρώτη φορά από τότε που ο Τσάβεζ ανέβηκε στην εξουσία το 1999, με την αντιπολίτευση πιο ενωμένη από ό, τι σε παρελθούσες προεκλογικές εκστρατείες. Αλλά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, η πολιτική σταθερότητα δεν θα έρθει στην Βενεζουέλα στο άμεσο μέλλον.

Σχόλια