Ερωτήματα για τον ''κανόνα'' που λέει ότι όρισε η Τουρκία για να μη φέρει η Ελλάδα στην ατζέντα της ΕΕ το ζήτημα των 12 ν.μ.!


Μείζονα ερωτηματικά προκαλεί σημερινή αναφορά στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet  ότι όσον αφορά τις, υπό την Frontex, κοινές περιπολίες στο Αιγαίο  για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, θα ισχύσει ο ''κανόνας'' που όρισε η Τουρκία προκειμένου να μη φέρει η Ελλάδα στην ατζέντα το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων!

  • Πρόκειται , σύμφωνα με προηγηθέν δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, για θέμα που αφορά τα ''χωρικά ύδατα'' για τον ορισμό των οποίων, όπως έγραφε,  η Τουρκία θα καθορίσει τον ''κανόνα ''. Συγκεκριμένα όπως έγραφε - κατά ακριβή μετάφραση- «θα ισχύσει ο κανόνας για τα χωρικά ύδατα που θα ορίσει η Τουρκία κατά τις θαλάσσιες περιπολίες στο Αιγαίο με τη Frontex. H Άγκυρα θέτει τον όρο αυτό, προκειμένου να μην  φέρει στο προσκήνιο η Ελλάδα τον ισχυρισμό περί 12 ναυτικών μιλίων και ληφθεί υπ ‘ όψη από την Ε.Ε.''.
  • Η πλέον απλή ερμηνεία που ενδεχομένως επιδέχεται η θέση αυτή - και στο μέτρο βέβαια που είναι αληθείς οι ισχυρισμοί που περιέχει το δημοσίευμα - είναι ότι η Τουρκία (που δεν δέχεται το δικαίωμα της Ελλάδας να ορίσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια) επιδιώκει να υπάρξει ''εμπλοκή'' της ΕΕ που να της εξασφαλίζει την παράνομη αυτή αξίωση.
  •  Η διαρροή του θέματος αυτού ( και βέβαια αν ισχύει, όπως είπαμε) ανοίγει μείζον θέμα για την Αθήνα καθώς στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για συζήτηση και ενδεχομένως απόφαση που έχει αποκρύψει η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της. Μάλιστα έχει αναφερθεί από ελληνικής πλευράς κατηγορηματικά ότι θέμα ''κοινών περιπολιών'' δεν έχει τεθεί σε επίσημο έγγραφο της ΕΕ, ενώ επίσης έχει διακηρυχθεί σε όλους τους τόνους και στο ύψιστο πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο, ότι δεν συζητούνται θέματα εθνικής κυριαρχίας. 
  • Οι ισχυρισμοί αυτοί της Αγκύρας ''δένουν'' κατά μια έννοια και με παρενοχλήσεις που είχε κάνει παλιότερα σε πλοία και ελικόπτερα της FRONTEX κατα την εκτέλεση περιπολιών στο Αν. Αιγαίο και στον Εβρο!
  • Να σημειωθεί ότι οι 6 όροι που επρόκειτο να αντιπροτείνει η Άγκυρα στα αιτήματα της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την ανακοπή των προσφυγικών κυμάτων προς την Ευρώπη ήταν , κατά το πρώτο δημοσίευμα της Hurriyet, αφορούσαν: 
  • Α). Στην κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες, 
  • Β). Στην οικονομική βοήθεια ύψους 2,5 δις ευρώ για τους πρόσφυγες, 
  • Γ). Στη συμμετοχή, κατά 80%, της Ε.Ε. και των άλλων διεθνών οργανισμών στο κόστος κατασκευής των νέων προσφυγικών καταυλισμών στην Τουρκία,
  • Δ). Στον «κανόνα» των χωρικών υδάτων («Θα ισχύσει ο κανόνας για τα χωρικά ύδατα που θα ορίσει η Τουρκία κατά τις θαλάσσιες περιπολίες στο Αιγαίο με τη Frontex. H Άγκυρα θέτει τον όρο αυτό, προκειμένου να μην  φέρει στο προσκήνιο η Ελλάδα τον ισχυρισμό περί 12 ναυτικών μιλίων και ληφθεί υπ ‘ όψη από την Ε.Ε. (ακριβής μετάφραση),
  • Ε). Τα δυο Κεφάλαια (πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα κεφάλαιο 23 αναφορικά με τη Δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κεφάλαιο 24 αναφορικά με την Δικαιοσύνη, ελευθερία, ασφάλεια) και 
  • ΣΤ). Το Κυπριακό ζήτημα ( Καθώς οι πλευρές στην Κύπρο έχουν εισέλθει σε διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να ανοίξει η διαδικασία σχετικά με τα 8 Κεφάλαια που έχουν ανασταλεί εξαιτίας του Κυπριακού).
  • Πάντως μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές πολλές ώρες από το σημερινό δημοσιευμα και τρεις ημερες από το αρχικό (είναι της 16ης Οκτωβρίου ), δεν έχει υπάρξει καμια αντίδραση από ελληνικής πλευράς. Κάτι που κατά την γνώμη μας πρέπει να γίνει αμέσως.

  • Να θυμίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας μιλώντας τις προάλλες στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από την έκτακτη Σύνοδο του Μαρτίου της ΕΕ, έχει δηλώσει διατεθειμένη να στηρίξει πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας για να υπάρξει πολιτική ανάσχεσης των ροών. «Αυτή η πολιτική είναι η σωστή. Στην κατεύθυνση αυτή θα υποστηρίξουμε την ενίσχυση της Τουρκίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Εξηγήσαμε ότι κοινές περιπολίες στα χωρικά μας ύδατα δεν μπορεί να υπάρξουν, δεν θα μπορούσαμε να το αποδεχθούμε».«Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι στην ενδοχώρα της Τουρκία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε, ήδη έχουμε, συντονισμό με την τουρκική ακτοφυλακή και τις τουρκικές δυνάμεις».
    Αλλά και αποτιμώντας τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ως προς τη διαφύλαξη των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο, κυβερνητικές πηγές έχουν επισημάνει ( κατά την ''Ναυτεμπορική'') ότι «αυτό που ενδιέφερε την Ελλάδα - καθώς και την Κύπρο η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Σύνοδο - ήταν η συμφωνία αυτή να μην οδηγήσει στη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης Ε.Ε. - Τουρκίας, με αντάλλαγμα το "ξεπάγωμα" κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας που αφορούν την Κύπρο.
    »Η Ελλάδα, εκπροσωπώντας και την Κύπρο, προώθησε στο κείμενο των Συμπερασμάτων διατυπώσεις που επιτρέπουν να διατηρηθούν ανοιχτά τα ζητήματα που έχουν τεθεί από τις δύο χώρες στην πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας», ανέφεραν τότε πηγές της κυβέρνησης.Ανέφεραν επίσης ότι η  κυβέρνηση πέτυχε όλες οι αναφορές στα «κοινά σύνορα της Ευρώπης» να συμπληρωθούν από αναφορές στη συναίνεση και τη συγκατάθεση των ενδιαφερομένων χωρών σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Με τον τρόπο αυτό, έκλεισε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ζήτημα της φημολογίας που είχε ανοίξει τις τελευταίες ημέρες για «κοινές θαλάσσιες περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας».

Σχόλια