GREXIT: Λανθασμένες εκτιμήσεις κινδύνων κοστίζουν ακριβά…

Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας έκθεση του Thomson Reuters σχετική με τις αυξημένες εισαγωγές πετρελαίου που πραγματοποίησε η χώρα μας τους μήνες Μάρτιο και Ιούλιο του 2015. Εισαγωγές οι οποίες σχετίζονταν με τον κίνδυνο GREXIT. Η σχετική είδηση αναπαράχθηκε στο διαδίκτυο (πχ. εδώ:http://www.capital.gr/oikonomia/3063776/eblepan-grexit-fortosan-petrelaio).

Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Διπλ. Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης (M.Eng.)
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Ας είμαστε σαφείς: κίνδυνος GREXIT υπάρχει. Το θέμα είναι όμως ποια είναι η πιθανότητά του, ποια η σοβαρότητά του, και ποιοι άλλοι πυλώνες, πέραν του οικονομικού, υπεισέρχονται στην πραγμάτωση αυτού του κινδύνου;
Στο παρελθόν, πριν από το 1ο Eurogroup (το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2015), είχε πραγματοποιηθεί σχετική ολιστική ανάλυση κινδύνου εδώ:http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1211934&srv=266 (η οποία δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2015) και αναδημοσιεύθηκε εδώ: http://www.defence-point.gr/news/?p=122931 (17 Φεβρουαρίου 2015). Η ανάλυση στηρίζονταν στη Θεωρία Παιγνίων.
Το συμπέρασμα εκείνης της ανάλυσης ήταν πως η πιθανότητα GREXIT ήταν 25% και οι δύο παίκτες (Ελληνική κυβέρνηση και τρόικα) «…αναγκαστικά θα μεταπηδήσουν στο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ 1 (αμοιβαίες υποχωρήσεις-«win-win»). Ο λόγος; Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι…
Έπειτα, επαναλήφθηκε η ίδια εκτίμηση κινδύνου άλλες δύο φορές με τα ίδια ακριβώς συμπεράσματα σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες εδώ: http://www.defence-point.gr/news/?p=124676 (Μάρτιος 2015) και εδώ: http://www.defence-point.gr/news/?p=130545 (Ιούνιος 2015).
Με λίγα λόγια επαναλήφθηκε 3 φορές η ίδια εκτίμηση κινδύνου: λόγω γεωπολιτικών κινδύνων-διακυβευμάτων θα γίνουν οι απαραίτητες αμοιβαίες υποχωρήσεις (ο λαός τις αποκάλεσε «κυβιστήσεις») και GREXIT δεν θα υπάρξει.
Όσοι «έβλεπαν» GREXIT κατέληξαν σε λάθος εκτιμήσεις, καθώς ελάμβαναν υπ’ όψιν τους μόνο τον οικονομικό πυλώνα και όχι τον γεωπολιτικό. Μη ξεχνάμε άλλωστε το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε η ΕΕ (http://www.defence-point.gr/news/?p=125134).
Καθώς φαίνεται, σε αυτή την παγίδα έπεσαν και «όσοι έβλεπαν Grexit και φόρτωσαν πετρέλαιο»…Σήμερα θα παρουσιασθεί μία προσπάθεια ποσοτικοποίησης αυτής της λάθος εκτίμησης κινδύνου.
Στον παρακάτω πίνακα (Πίνακας 1) παρουσιάζονται οι μέσες τιμές του βαρελιού του πετρελαίου στους επίμαχους μήνες στους οποίους αναφέρεται η έκθεση του Thomson Reuters.
Επίσης παρουσιάζονται τα συνολικά ποσά που κόστισαν τελικώς οι αγορές των ποσοτήτων πετρελαίου λόγω της λανθασμένης εκτίμησης κινδύνου για GREXIT (Στήλη 4), αλλά και το κόστος που θα προέκυπτε (Στήλη 6) σε περίπτωση που δεν θα έπεφταν κάποιοι στην παγίδα της λανθασμένης εκτίμησης κινδύνου, αλλά «έβλεπαν» τις 3 προειδοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε.
Ας σημειωθεί πως οι δύο από τις εκτιμήσεις που πραγματοποιήσαμε έγιναν τους επίμαχους μήνες στους οποίους αναφέρθηκε και η έκθεση του Thomson Reuters (Μάρτιος και Ιούνιος 2015). Για την κατασκευή του Πίνακα 1 έγινε η υπόθεση πως σε περίπτωση που κάποιοι δεν έπεφταν στην παγίδα της λάθος εκτίμησης για GREXIT, τότε οι εισαγωγές πετρελαίου θα παρέμεναν σε φυσιολογικά επίπεδα (Στήλη 5).

Από τον Πίνακα 1 προκύπτει πως τελικώς οι επιπλέον εισαγωγές πετρελαίου που πραγματοποιήθηκαν επειδή κάποιοι λανθασμένα «έβλεπαν» GREXIT κόστισαν περίπου 926 εκατ. ευρώ (διαφορά μεταξύ των 2.638 δις. και 1.712 δις.). Με λίγα λόγια δεν «φόρτωσαν» απλώς 84% πετρέλαιο, αλλά «φόρτωσαν» επίσης επιπλέον κόστος, περίπου 64.8%.
Συμπερασματικά, ας ειπωθούν τα κάτωθι:
>Οι λανθασμένες, μη ολιστικές εκτιμήσεις κινδύνων κοστίζουν ακριβά.
> Κίνδυνος GREXIT υπάρχει ακόμη, αλλά αυτός επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στον εκάστοτε Πρωθυπουργό. Ωστόσο υπάρχει και η γεωπολιτική σοβαρότητα αυτού του κινδύνου. Η οποία μπορεί να είναι υπέρ-πολλαπλάσια του αμιγώς οικονομικού κινδύνου.

Σχόλια