Χιούγκο Ντίξον: "Μόλις έγινε ελάφρυνση χρέους 55 δισ. στην Ελλάδα -Πώς τα υπολογίζει"

Η συζήτηση για το χρέος μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ακόμη, το φθινόπωρο θα πέσει στο τραπέζι, αλλά η Ελλάδα εξασφάλισε ελάφρυνση χρέους. Τουλάχιστον αυτό υπολογίζει ο Χιούγκο Ντίξον, με έναν ιδιαίτερο τρόπο.
Στο άρθρο του, υπολογίζει την αξία του νέου δανείου και τους όρους αποπληρωμής και εκτιμά ότι αυτό αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους της τάξεως των 55 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, το άρθρο του Χιούγκο Ντίξον, αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup για το νέο δάνειο:
«Η ευρωζώνη μόλις χορήγησε στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους της τάξεως των έως και 55 δισ. ευρώ.
Περιμένετε. Νόμιζα ότι η ευρωζώνη δεν επρόκειτο να συζητήσει για ελάφρυνση χρέους πριν από την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος της Αθήνας και αυτό δεν θα γίνει πριν από τον Οκτώβριο, το νωρίτερο.
Ναι, αυτό είναι αλήθεια, σε ό,τι αφορά το παλιό χρέος. Ομως, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν ένα νέο δάνειο έως 86 δισ. ευρώ. Αυτό το δάνειο θα έχει πολύ μακρά μέση ωρίμανση (32,5 χρόνια) και πολύ χαμηλό επιτόκιο (περίπου 1%). Υπολόγισα την παρούσα αξία αυτού του δανείου σε 31 δισ., πολύ λιγότερα από τα 86 δισ. ευρώ.
Κάντε την αφαίρεση και έχετε ελάφρυνση χρέους 55 δισ. ευρώ.  
Πώς υπολόγισα την παρούσα αξία των 31 δισ. ευρώ; Η βασική υπόθεση είναι το προεξοφλητικό επιτόκιο. Επέλεξα το 5%. Μπορείτε να σκεφτείτε το προεξοφλητικό επιτόκιο ως το επιτόκιο το οποίο η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει αν ήταν σε πιο σταθερή κατάσταση. Το ποσοστό είναι ξεκάθαρα κάτω από την τρέχουσα απόδοση 10% στα δεκαετή ομόλογά της, αλλά επίσης είναι αρκετά πάνω από το 1% που χρεώνεται γα το νέο δάνειο. Το 5% είναι κάπου στη μέση. Αλλά αν διαφωνείται με το 5%, εισάγεται μία διαφορετική υπόθεση σε αυτή τη λογιστική εργασία ελάφρυνσης χρέους.
Η άλλη απλουστευτική υπόθεση που έχω κάνει είναι πως το νέο δάνειο θα εξοφληθεί σε ένα μέρος σε 32,5 χρόνια και ότι ο τόκος θα καταβάλλεται μία φορά το χρόνο μέχρι τότε. Βέβαια, η Ελλάδα θα ελπίζει σε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους το φθινόπωρο. Αλλά οι εξαιρετικά γενναιόδωροι όροι του νέου δανείου είναι μία προκαταβολή των προθέσεων των δανειστών».

Σχόλια