Επικαιροποιημένες απαντήσεις σε ορισμένα από τα συχνά ερωτήματα που απασχολούν του πολίτες, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις
1. Πόσο θα διαρκέσει η τραπεζική αργία;
Σύμφωνα με την ισχύουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η τραπεζική αργία ισχύει από τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015, έως και την Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015.
2. Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας είναι κλειστά τα καταστήματα των τραπεζών;
ΝΑΙ. Τα καταστήματα των τραπεζών είναι κλειστά για το συναλλακτικό κοινό.
Ωστόσο, συγκεκριμένα καταστήματα τραπεζών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, λειτουργούν για την καταβολή των συντάξεων, των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ και των επιδομάτων στα ‘Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) για το συνολικό άπαξ καταβλητέο ποσό των 120Euro, από την Πέμπτη, 8 Ιουλίου έως και την Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015, όπως αυτό έχει οριστεί με τις Υπουργικές Αποφάσεις της 8ης και 13ης Ιουλίου (ΦΕΚ Β 1420 και ΦΕΚ Β 1460). Για τα καταστήματα που λειτουργούν προς το σκοπό αυτό βλέπε τις σχετικές ανακοινώσεις των τραπεζών μελών της ΕΕΤ.
Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δύνανται να πραγματοποιούνται:
- καταθέσεις, σε ήδη υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς (Δεν επιτρέπεται, ωστόσο, το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών, ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε ήδη υφιστάμενο λογαριασμό),
- έκδοση νέων χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει κάθε τράπεζα,
- έκδοση κωδικών πρόσβασης στο web, mobile και phone banking,
- μετατροπή, με αίτηση του δικαιούχου, σε ευρώ ποσού σύνταξης καταβαλλόμενης σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού και μεταφορά αυτού του ποσού σε άλλο υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου για άπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού μέχρι 120Euro,
- εκτέλεση πληρωμών σε λογαριασμούς καταθέσεων εντός Ελλάδος, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει κάθε τράπεζα,
- άνοιγμα λογαριασμού για την καταβολή μισθοδοσίας / σύνταξης / επιδόματος ανεργίας.
Οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τις συναλλαγές αυτές μέσω των ανακοινώσεων της τράπεζας με την οποία συναλλάσσονται.
- έκδοση νέων χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει κάθε τράπεζα,
- έκδοση κωδικών πρόσβασης στο web, mobile και phone banking,
- μετατροπή, με αίτηση του δικαιούχου, σε ευρώ ποσού σύνταξης καταβαλλόμενης σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού και μεταφορά αυτού του ποσού σε άλλο υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου για άπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού μέχρι 120Euro,
- εκτέλεση πληρωμών σε λογαριασμούς καταθέσεων εντός Ελλάδος, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει κάθε τράπεζα,
- άνοιγμα λογαριασμού για την καταβολή μισθοδοσίας / σύνταξης / επιδόματος ανεργίας.
Οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τις συναλλαγές αυτές μέσω των ανακοινώσεων της τράπεζας με την οποία συναλλάσσονται.
3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το internet, phone, mobile banking για τις συναλλαγές μου;
ΝΑΙ, εφόσον η μεταφορά κεφαλαίων αφορά πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
4. Όσο διαρκεί η τραπεζική αργία, τα ΑΤΜ εξυπηρετούν την ανάληψη μετρητών;
Τα ΑΤΜ εξυπηρετούν εντός του ισχύοντος ημερήσιου ορίου ανάληψης μετρητών.
5. Πόσα χρήματα μπορώ να πάρω από το ΑΤΜ;
Το ημερήσιο όριο ανάληψης είναι 60Euro ανά κάρτα. Αν για παράδειγμα διατηρείτε δύο λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα που είναι συνδεδεμένοι με την ίδια κάρτα και είστε μοναδικός δικαιούχος μπορείτε να πάρετε ημερησίως 60Euro. Αν διατηρείτε λογαριασμούς σε διαφορετικές τράπεζες, οι οποίες σας έχουν χορηγήσει αντίστοιχες κάρτες μπορείτε να πάρετε 60Euro από κάθε λογαριασμό, που τηρείται σε διαφορετική τράπεζα.
6. Αν δεν πάρω μια ημέρα τα 60Euro που δικαιούμαι, μπορώ την επομένη να πάρω 120 Euro;
ΟΧΙ. Έχει καθοριστεί ημερήσιο όριο 60Euro, το οποίο δεν αθροίζεται με ποσά που τυχόν δεν έχουν αναληφθεί.
7. Οι τράπεζες αποδέχονται καταθέσεις μετρητών;
ΝΑΙ, κατά το χρονικό διάστημα της τραπεζικής αργίας επιτρέπεται η αποδοχή καταθέσεων σε μηχανήματα αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ) και σε συγκεκριμένες υπηρεσίες ή καταστήματα των τραπεζών. Θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά μέσω των ανακοινώσεων της τράπεζας με την οποία συναλλάσσεστε.
8. Αν είμαι στο εξωτερικό μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική μου κάρτα;
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τέτοιες συναλλαγές κατ’ αρχήν δεν επιτρέπονται. Ωστόσο, συναλλαγές πληρωμών με κάρτες στο εξωτερικό εξετάζονται σε ημερήσια βάση, ανά τράπεζα και για συγκεκριμένο όριο ποσού, από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, κατόπιν αιτήματος της κάθε τράπεζας. Μπορείτε να κάνετε ανάληψη μετρητών με την ή τις χρεωστικές σας κάρτες εντός του ημερήσιου ορίου, ωστόσο δεν μπορείτε να προβείτε σε ανάληψη μετρητών με την ή τις πιστωτικές σας κάρτες.
9. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές;
ΝΑΙ. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα. Δεν μπορείτε, όμως, ούτε εντός Ελλάδος να προβείτε σε ανάληψη μετρητών με την ή τις πιστωτικές σας κάρτες.
10. Μπορώ να πληρώσω με προπληρωμένη κάρτα (pre-paid);
ΝΑΙ. Οι πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες εντός Ελλάδος γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν και δεν εκδίδονται νέες κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.
11. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο internet;
ΝΑΙ. Οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις προπληρωμένες κάρτες με τον παραπάνω περιορισμό.
12. Μπορώ να μεταφέρω χρήματα και να κάνω πληρωμές μέσω internet, phone, mobile banking ή ΑΤΜ;
ΝΑΙ. Μεταφορές χρηματικών ποσών και πάσης φύσεως πληρωμές μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων των τραπεζών γίνονται κανονικά εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο πιστώνονται τα χρηματικά ποσά είναι στην Ελλάδα.
13. Μπορώ να προσθέσω νέο δικαιούχο στον λογαριασμό μου;
ΟΧΙ, κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.
14. Αν χάσω ή μου κλέψουν την κάρτα μου ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορώ να κάνω συναλλαγή με την κάρτα μου τι μπορώ να κάνω;
Θα πρέπει να δηλώσετε την απώλεια της κάρτας σας στα τηλέφωνα επικοινωνίας της τράπεζας με την οποία συναλλάσσεστε. Για τη διαδικασία έκδοσης της νέας σας κάρτας θα ενημερωθείτε από την αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας. Επίσης, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για την έκδοση νέας κάρτας στις υπηρεσίες ή στα τραπεζικά καταστήματα που λειτουργούν προς το σκοπό αυτό σε όλη την Ελλάδα και ανακοινώνονται από κάθε τράπεζα χωριστά.
15. Τι ισχύει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);
Οι πάγιες εντολές πληρωμής εκτελούνται κανονικά, εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο πιστώνονται τα χρηματικά ποσά είναι στην Ελλάδα (ΔΕΚΟ, λογαριασμοί ενοικίου κλπ.) και υπάρχει επαρκές υπόλοιπο για την χρέωση του λογαριασμού. Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας νέες αναθέσεις, μεταβολές ή ανακλήσεις παγίων εντολών δεν επιτρέπονται.
16. Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς μου/ την εφορία/ το δάνειό μου, κ.λπ.
Οι πληρωμές αυτές μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω internet, phone και mobile banking ή από τα ΑΤΜ. Εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η τραπεζική αργία.
17. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;
Οι πληρωμές αυτές μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω internet, phone και mobile banking, ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η τραπεζική αργία.
18. Τι γίνεται με τις προθεσμιακές καταθέσεις που λήγουν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας;
Για όσες προθεσμιακές καταθέσεις ο πελάτης έχει ζητήσει αυτόματη ανανέωση, θα ανανεώνονται αυτόματα. Για τις υπόλοιπες το ποσό και οι αναλογούντες τόκοι θα μεταφέρονται στον συνδεδεμένο λογαριασμό και ο πελάτης θα μπορεί να διαχειριστεί τα διαθέσιμά του για αναλήψεις, πληρωμές κλπ. εντός των ορίων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
19. Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;
Στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας ΟΧΙ, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζεται σε καθημερινή βάση η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και για τις οποίες χορηγεί ειδική άδεια.
Για όσες περιπτώσεις επιτρέπεται ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα αιτήματα των συναλλασσόμενων μπορούν να υποβάλλονται στα σημεία εξυπηρέτησης της πελατείας των τραπεζών, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τα μέλη της ΕΕΤ και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται.. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του ποσού των εν λόγω συναλλαγών εφόσον αυτές κρίνονται αναγκαίες και δικαιολογούνται επαρκώς.
20. Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;
ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα γίνονται κανονικά.
21. Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται κανονικά.
22. Πώς μπορώ να αναλάβω χρήματα από τη σύνταξή μου;
Όσοι συνταξιούχοι διαθέτουν κάρτα αναλήψεως μετρητών μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για ανάληψη από το ΑΤΜ με το ημερήσιο όριο των 60Euro.
Όσοι συνταξιούχοι δεν διαθέτουν κάρτα αναλήψεως μετρητών θα εξυπηρετούνται σε κάποιο από τα καταστήματα της τράπεζας πληρωμής, τα οποία ανακοινώνονται και λειτουργούν με σκοπό την καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους τους και για συνολικό εφάπαξ καταβλητέο ποσό 120Euro, όπως αυτό έχει οριστεί με τις Υπουργικές Αποφάσεις της 8ης και 13ης Ιουλίου (ΦΕΚ Β 1420 και ΦΕΚ Β 1460). Για τα καταστήματα που λειτουργούν προς το σκοπό αυτό βλέπε τις σχετικές ανακοινώσεις των τραπεζών μελών της ΕΕΤ.
23. Η μισθοδοσία καταβάλλεται κανονικά;
ΝΑΙ, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο ή με κεντρική εντολή (μη ηλεκτρονική) σε αρμόδια Υπηρεσία της τράπεζας συνεργασίας του.
Ο λογαριασμός μισθοδοσίας του προσωπικού πρέπει να τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
24. Μπορώ να μετατρέψω τα ευρώ μου σε συνάλλαγμα για ταξίδι στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, αλλά μόνο στις αδειοδοτημένες από την Τράπεζα της Ελλάδος Εταιρείες Ανταλλακτηρίων Συναλλάγματος.
25. Είμαι επιχείρηση που δέχεται μετρητά. Μπορώ να τα καταθέτω στην τράπεζά μου;
ΝΑΙ, η αποδοχή καταθέσεων είναι μια από τις τραπεζικές εργασίες που ρητά επιτρέπονται, με τον τρόπο, που καθορίζει κάθε τράπεζα χωριστά.
26. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο τραπεζικός μου λογαριασμός;
Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται σε ημερήσια βάση και η πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης δεν θα μεταβληθεί σε σχέση με τα ισχύοντα έως την 26η Ιουνίου 2015.
27. Μπορώ να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύει, προβλέπεται ότι όποιος, κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, κατά τις διατάξεις των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα, και των διατάξεων του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191), του άρθρου 18α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.
28. Μπορώ να κάνω αίτηση για τοποθέτηση POS;
ΝΑΙ. Η παραλαβή αιτήσεων για τοποθέτηση τερματικής συσκευής εκκαθάρισης συναλλαγών χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (POS) επιτρέπεται.
29. Οι επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες πώς θα πληρώνουν προμηθευτές, εισφορές και άλλες υποχρεώσεις;
Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας μπορούν να γίνονται συναλλαγές μέσω internet, mobile και phone banking καθώς επίσης και με εξ αποστάσεως ειδική εντολή, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει κάθε τράπεζα ή κατάθεση σε υπηρεσίες ή τραπεζικά καταστήματα, τα οποία ανακοινώνονται από την κάθε τράπεζα χωριστά. Οι συναλλαγές αυτές πρέπει να αφορούν πληρωμές εντός Ελλάδος.
30. Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);
Για τις περιπτώσεις στις οποίες ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τα αιτήματα που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στα σημεία εξυπηρέτησης της πελατείας των τραπεζών, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τα μέλη της ΕΕΤ και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται. Για τους ανά τράπεζα αριθμούς τηλεφωνικής εξυπηρέτησης βλέπε το σχετικό, από 30 Ιουνίου, δελτίο τύπου της ΕΕΤ. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του ποσού των εν λόγω συναλλαγών εφόσον αυτές κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος.
31. Τι ισχύει με τις επιταγές;
Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής και αναστέλλονται οι δικαστικές προθεσμίες, συνεπώς οι κομιστές δεν θα απωλέσουν τα δικαιώματά τους.
Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας δεν επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών (τραπεζικών και ιδιωτικών).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου