ΝΑΙ στην ΚατΟΧΙ

Με ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάλι αυτοί κερδίζουν 
Όλοι εργάζονται για το κέρδος των αγορών 

Γράφει η Μαρία Τσολακίδη 

Το ΝΑΙ σε μια παράταση του μνημονίου φτιαγμένο από τους τρεις Θεσμούς (ΔΝΤ - ΕΚΤ - ΕΕ) και το ΝΑΙ σε ένα νέο μνημόνιο φτιαγμένο από τους δύο Θεσμούς (ΕΚΤ-ΕΕ) με έναν νέο, τον ESM, να παίρνει την θέση του ΔΝΤ, είναι ένα πάρα πολύ απλό κόλπο να ψηφίσεις και στις δύο περιπτώσεις: ΝΑΙ σε μνημόνιο ακόμη κι αν πεις ΟΧΙ. Η ψήφος στο ΟΧΙ θα είναι απλά το δεύτερο σενάριο των Θεσμών και της κυβέρνησης και απολύτως καμία απεμπλοκή της Ελλάδας τόσο από την Ε.Ε, όσο και από τις δανειακές συμβάσεις.Ψηφίζεις ΟΧΙ σε υπάρχον Μνημόνιο αλλά ΝΑΙ σε αυτό που θα φτιάξουν.


Τραπεζική Δημοκρατία

Από το βράδυ Σαββάτου γίνεται ένα ξεκαθάρισμα τραπεζικό υψηλού επιπέδου και ένα τελικό ξεστοκάρισμα των αποθεματικών του κράτους. Αν η κυβέρνηση είχε σκοπό να μην παίξει τον ενδιάμεσο εκκαθαριστή θα είχε κλειδώσει "πραξικοπηματικά" οποιαδήποτε κίνηση μεγάλου κεφαλαίου μέσω τραπεζικών συναλλαγών και θα έβαζε το τραπεζικό σύστημα σε πλήρη έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας προστάτεψε τις Τράπεζες και όχι τους πολίτες. Προστάτεψε αυτούς που πήραν απανωτά δάνεια και χρηματοδοτήσεις από την Τρόικα τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση αν είχε σκοπό επί 6 μήνες, όπως ισχυρίζεται, να κάνει άλλου είδους διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς τότε δεν θα είχε δώσει τόσα όπλα στο μεγαλύτερο αφορολόγητο κεφάλαιο της χώρας που είναι οι ίδιες οι Τράπεζες. Καταρχάς οι πληρωμές των συνταξιούχων θα έπρεπε ήδη από τον Μάρτιο να μην γίνονται μέσω τραπεζών αλλά μέσω των ασφαλιστικών τους φορέων. Θα έπρεπε να έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι πολίτες με δική τους ευθύνη καταθέτουν τα χρήματά τους σε αυτές. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας μόλις χθες δήλωσε ότι εγγυάται ο ίδιος για τις τραπεζικές καταθέσεις, πράγμα το οποίο είναι άκυρο από την στιγμή που μέσω υπογεγραμμένων μνημονίων οι τράπεζες είναι κάτω από τον αποκλειστικό έλεγχο της ΕΚΤ και κανενός άλλου. Αν θέλουν την Δευτέρα το πρωί κυβέρνηση κάνουν τον κ. Στουρνάρα ως μεγαλοτραπεζίτη ο οποίος θα υποσχεθεί στα σίγουρα ότι μισθοί και συντάξεις θα δίνονται κανονικά με τραπεζική εγγύηση. Αυτό θα ευχαριστήσει εκατομμύρια Έλληνες που απέδειξαν ότι μπορούν να περιμένουν για 60 ευρώ στο ΑΤΜ αν και είχαν πάρει σύνταξη τον προηγούμενο μήνα πάνω από 1,500 ευρώ. Αν ήταν δύο οι συνταξιούχοι του δημοσίου σε ένα σπίτι είχαν πάρει 3,000 ευρώ τουλάχιστον, αλλά περίμεναν στην ουρά ένα 8ωρο για 60 ευρώ σαν "αξιοπρεπείς" ζήτουλες.

Ο Σόιμπλε έτοιμος για το... διαφορετικό

Καλό θα είναι αυτές τις ημέρες οι Έλληνες που θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα να κάνουν μία αναζήτηση των κινήσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Σόιμπλε, διότι είναι ο μοναδικός που κρατάει σταθερή πορεία τεχνοκράτη σε όλο αυτό το σόου των Βρυξελλών και της Αθήνας. Στις αρχές Μαΐου ο Σόιμπλε είχε δηλώσει: "Εάν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε αφήστε τη να το κάνει. Αυτό θα μπορούσε μάλιστα να είναι ένα χρήσιμο μέτρο για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός κατά πόσο είναι έτοιμος να δεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή κατά πόσο επιθυμεί κάτι διαφορετικό". 

Όπως βλέπετε από αυτή την δήλωση του Σόιμπλε, την εποχή που η λέξη δημοψήφισμα για την ελληνική κυβέρνηση ήταν απαγορευτική, οι Θεσμοί δεν πετάνε την Ελλάδα έξω από την Ε.Ε, ούτω από το ευρώ. Ο ελληνικός λαός θα είναι εγκλωβισμένος από το ερώτημα του δημοψηφίσματος να επιλέξει οπωσδήποτε μνημόνιο, είτε το αναγκαίο ή το κάτι διαφορετικό. Μην ξεχνάμε ότι ο Σόιμπλε το 2011, ένα χρόνο μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, είχε προτείνει στον Γ. Παπανδρέου ένα δημοψήφισμα για να μπορεί η Τρόικα να κάνει το σφάξιμο των Ελλήνων με δική τους αποκλειστικά επιλογή. Το σενάριο είναι ίδιο απλά καθυστέρησε τέσσερα χρόνια για να πραγματοποιηθεί. Καθόλου απίθανο μία ενδιάμεση συμφωνία (που πάντα τόνιζε ο κ. Τσίπρας) να αποτρέψει το δημοψήφισμα και να μείνουν οι διαδηλωτές με τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ στο χέρι.

Σήμερα ο Σόιμπλε, παρά τον πανικό που υπάρχει σε όλο τον κόσμο για το εν λόγω δημοψήφισμα, είναι ατάραχος. Μάλιστα, ενώ όλοι οι υπερασπιστές του ΝΑΙ υποστηρίζουν ότι η ψήφος στο ΟΧΙ θα είναι έξοδος από το ευρώ, ο Σόιμπλε στωικά δηλώνει σε βουλευτές της γερμανικής κυβέρνησης ότι ένα ΟΧΙ δεν σημαίνει για την Ελλάδα έξοδος από το ευρώ, απλά η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει τα απαραίτητα για να μην κλονιστεί το ευρώ. 

Τα απαραίτητα μπορεί να είναι κούρεμα καταθέσεων, μπορεί να είναι παύση πληρωμών των μισθών και των συντάξεων αν και έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Μπορεί να σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παίξουν το παιχνίδι των θεσμών αρπάζοντας τα ελληνικά χρήματα των πολιτών με το έτσι θέλω και με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Μπορεί να σημαίνει άμεση μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων εφόσον πληρώνονται με τα δανεικά των Θεσμών και την φορολόγηση των υπολοίπων πολιτών. 

Αν η ελληνική κυβέρνηση νοιαζόταν τουλάχιστον για τις συντάξεις των Ελλήνων έπρεπε να τις έχει περάσει για πληρωμή απευθείας στα χέρια των ασφαλιστικών ταμείων. Αντιθέτως "πραξικοπηματικά" ζήτησε ακόμα και τα αποθεματικά των Ταμείων να μπουν σε κοινό λογαριασμό της ΤτΕ. Μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες ήταν αυτές που σώθηκαν εν μέρη από τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία άρπαξαν μέσα σε μια νύχτα και έμειναν ατιμώρητες. Τα απαραίτητα μπορεί να είναι όλα τα δάνεια των Ελλήνων που είναι υποθηκευμένα από την ΕΚΤ για να παίρνουν συνεχώς χρηματοδότηση οι τράπεζες να πάνε απευθείας στα χέρια των ευρωπαίων κορακιών. 

Όσο για το 75% της καλλιεργήσιμης γης, που διαχειρίζεται η τράπεζα Πειραιώς (δώρο της Αγροτικής μετά την συγχώνευση), μπορεί αύριο το πρωί να ανήκει σε μια άλλη χώρα που έχει δανείσει από το "υστέρημά" της τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες για να μην καταρρεύσουν ή στον ESM που ήδη απειλεί ότι θα απαιτήσει τα 160 δις ευρώ που δάνεισε στις Ελλάδα. Ο κύριος Τσίπρας ζητά δάνειο σήμερα από τον ΕSM την ώρα που αυτός ο διακρατικός ευρωπαϊκός τραπεζικός κολοσσός -στηριζόμενος στο μεγαλύτερο μέρος από την Γερμανία-τον απειλεί με κατάσχεση χώρας!

ΝΑΙ και ΟΧΙ υπέρ των Τραπεζών

Ένα δημοψήφισμα για να έχει λόγο ύπαρξης, να είναι ξεκάθαρο και χωρίς την απειλή της αρπαγής των μισθών, των συντάξεων και καταθέσεων των πολιτών, πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από τον φόβο του τι θα γίνει το τραπεζικό σύστημα την ημέρα μετά την ψήφιση του ΟΧΙ ή του ΝΑΙ. Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση απειλεί με το δημοψήφισμα τους πολίτες ότι θα επέλθει φτώχεια αν ψηφιστεί το ΟΧΙ κι αυτό γιατί άφησε τις ιδιωτικές τράπεζες ανεξέλεγκτες και με την υποστήριξη της κυβέρνησης για 6 ολόκληρους μήνες, ενώ η ίδια, όπως υποστηρίζει, ήθελε άλλο τρόπο διαπραγμάτευσης. Όσο διαπραγματευόταν οι κυβέρνηση, μην έχοντας πάρει ένα ευρώ από τις δόσεις του ΔΝΤ, οι τράπεζες φόρτωναν χρήμα μέσω της ΕΚΤ και του ELA και το επιτόκιο δανεισμού φορτώθηκε στις πλάτες των Ελλήνων μέσω φόρων.

Όσον αφορά τις συνδιαλλαγές ιδιωτικών επιχειρήσεων με ξένους και εγχώριους προμηθευτές η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όπλο την ΤτΕ να γίνονται μέσω αυτής αποκλειστικά οι πληρωμές επιταγών και η μεταφορά χρημάτων.

Το παιχνίδι παίχτηκε πάλι πίσω από την πλάτη των Ελλήνων για το κέρδος των παγκόσμιων αγορών. Αν σκεφτεί κανείς ότι η απόφαση για δημοψήφισμα της κυβέρνησης δεν ήταν πράξη αξιοπρέπειας για τους Έλληνες αλλά για να πέσει το ευρώ τότε έχουμε μεγάλο θέμα για το ποιοι πραγματικά κυβερνάνε αυτόν τον τόπο. 

Στις 22 Μαϊου (10 ημέρες μετά την πρόταση Σόιμπλε για δημοψήφισμα) η επενδυτική τράπεζα BNP Paribas ενημέρωνε τους επενδυτές ότι το β' εξάμηνο του 2016 το ευρώ θα πέσει έτσι ώστε να υπάρξει απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, ενώ το ευρώ θα πέσει κι άλλο το 2016. Η εκτίμηση της τράπεζας έγινε μετά από την ομιλία Ντράγκι στο συνέδριο τραπεζιτών όλου του κόσμου την προηγούμενη ημέρα στην Πορτογαλία. 

Στις 26 Μαϊου η ίδια τράπεζα ενημέρωνε τους επενδυτές της ότι το ευρώ θα πέσει κατά την συμφωνία των Θεσμών με την Ελλάδα και αυτό πρέπει να χαροποιεί τους επενδυτές. Η επίτευξη λύσης στο ελληνικό θέμα, γράφει η BNP Paribas, θα κάνει το ευρώ να ισοσκελιστεί με το δολάριο και αυτό θα είναι το σενάριο που θέλουν οι αγορές: Ένα φθηνό ευρώ. Η μοναδική προϋπόθεση είναι να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα. 

Από την Κυριακή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το δημοψήφισμα άρχισε η πτώση του ευρώ που σημαίνει ότι μέχρι να ανέβει κάποια εκατοστά πάλι, οι επενδυτές παγκοσμίως κονόμησαν το δεκαπλάσιο ποσό από ό,τι είναι το χρέος της Ελλάδας. 

Το συμφέρον αντί αξιοπρέπειας

Ποιος θα είναι αυτός που θα θέλει χρεοκοπία της Ελλάδας, δηλαδή έξοδο από την Ε.Ε; Οι επενδυτές που στηρίζει ο Γιούνκερ μέσω πακέτων ανάπτυξης ή οι βιομήχανοι που συνομιλούν η Μέρκελ και ο Ολαντ πριν τις Συνόδους Κορυφής; Μήπως ο κύριος Τσίπρας και Βαρουφάκης που ζητάνε 5 μήνες Σχέδιο Μέρκελ για την ανάπτυξη στα μέτρα του Σχεδίου Μάρσαλ; Μήπως η ίδια η ΕΚΤ η οποία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα στις 20 Ιουλίου που πρέπει να πληρωθούν οι δόσεις τις ΕΚΤ και όχι στις 6 Ιουλίου την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος; Αν συμφέρει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα μπορεί να παίξουν και με δύο νομίσματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το χρέος δεν θα υπάρχει. Σημαίνει ότι το χρέος θα φορτώνει, η Ελλάδα θα έχει υπογράψει νέα συμφωνία και θα την παίζουν οι αγορές ανάλογα με το πόσο θέλουν να κερδίσουν μέσα σε μια νύχτα ή μέσα σε ένα χρόνο.

Ένα παιχνίδι είναι το δημοψήφισμα ή όπως κατάπτυστα το βαπτίζουν οι κυβερνητικοί είναι "κι αυτό τρόπος διαπραγμάτευσης". Ο λαός μέχρι σήμερα δεν διαπραγματεύονταν δεχόταν ανελέητη επίθεση από την Ε.Ε διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειάς του. Διαπραγματεύονται αυτοί που χρωστάνε. Διαπραγματεύονται αυτοί που έχουν καταθέσεις πολλών χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες. Διαπραγματεύονται οι τράπεζες που ποτέ δεν έδωσαν λόγο για την καταστροφή της Ελλάδας μέσω των παιχνιδιών τους αρπάζοντας χρήμα Ελλήνων και περιουσία Ελλήνων με την προστασία που τους παρείχαν οι μνημονιακοί νόμοι. Διαπραγματεύονται οι πολιτικοί που υπογράφουν Μνημόνια και Συμφωνίες ανάπτυξης και επενδύσεων αντιμετωπίζοντας τον λαό ως ασπίδα της δήθεν δημοκρατίας κοιτώντας παράλληλα τους δείκτες των χρηματαγορών.

Πηγή "Στον Τοίχο" 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σχόλια