Bernanke: Η Ευρώπη δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα με την Ελλάδα

Η Ευρώπη δεν τηρεί τη δική της πλευρά της συμφωνίας σε ότι αφορά την Ελλάδα, λέει ο πρώην επικεφαλής της Fed. Πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στην δημοσιονομική λιτότητα που επιβάλλεται στην Αθήνα. Τεράστιες οι ευθύνες της Γερμανίας για τις ανισότητες στην ευρωζώνη. 

Η «αποτυχία της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής» έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ελληνική κρίση χρέους, αναφέρει ο πρώην επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του Brookings Institution.

«Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να ρωτήσουμε: τηρεί η Ευρώπη τη δική της πλευρά της συμφωνίας;», αναφέρει στην ανάρτησή του. «Συγκεκριμένα, δίνει η ηγεσία της ευρωζώνης την ευρεία οικονομική ανάκαμψη που χρειάζεται για να δώσει σε προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα μια λογική ευκαιρία να ανταποκριθούν στους στόχους τους σε ανάπτυξη, απασχόληση και δημοσιονομικά;».

«Η απάντηση είναι προφανής. Όχι», λέει ο κ. Bernanke.
«Από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, τα οικονομικά αποτελέσματα στην ευρωζώνη υπήρξαν βαθύτατα απογοητευτικά», τονίζει.

Κατά τον ίδιο, η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής των ηγετών της ευρωζώνης έχει επιτρέψει στην ανεργία να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα από την κρίση του 2008 και έχει επιτρέψει την ύπαρξη μιας τεράστιας ανισότητας μεταξύ βόρειας και νότιας Ευρώπης σε ότι αφορά την απασχόληση.

Αν και η ανεργία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ανέρχονταν σε περίπου 10% στα τέλη του 2009 και το 2010, η ανεργία είναι πλέον στις ΗΠΑ στο 5,3% και ξεπερνά το 11% στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Bernanke, η ανεργία στην Ευρώπη θα ξεπερνούσε το 13% αν δεν «έριχνε» τον μέσο όρο η χαμηλή ανεργία στην Γερμανία.

Ο πρώην επικεφαλής της Fed αποδίδει την επίμονα υψηλή ανεργία της ευρωζώνης κυρίως στα ανεπαρκή μέτρα τόνωσης σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο, λόγω «πολιτικής αντίστασης». Επικρίνει τους ηγέτες της Ευρώπης για την επιβολή μιας «αυστηρής δίαιτας» πολιτικών λιτότητας σε μια περίοδο που απαιτείται επειγόντως τύπωμα χρήματος και ελαστικότητα σε ότι αφορά τα ελλείμματα των προϋπολογισμών (όπου υπάρχει δυνατότητα). Σημείωσε επίσης πως οι οικονομικοί ηγέτες της Ευρώπης θα έπρεπε να είχαν κινηθεί ταχύτερα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στις μεγάλες τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Bernanke, οι αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές της Γερμανίας ευθύνονται για την ανισότητα στην απασχόληση στην ευρωζώνη. Οι αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές της Γερμανίας κρατούν σε χαμηλό επίπεδο τη ζήτηση εντός της χώρας, δίνοντας ώθηση στις εξαγωγές με τρόπο που δίνει μακροχρόνια εμπορικά πλεονάσματα έναντι των γειτονικών χωρών. Σε μια νομισματική ένωση, αυτοί οι εμπορικοί εταίροι δεν μπορούν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους για να τονώσουν με τον ίδιο τρόπο τις δικές τους εξαγωγές και αυτό τις φέρνει σε μειονεκτική οικονομική θέση, η οποία διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την ανεργία τους, αναφέρει.

Για να διορθωθούν αυτά τα προβλήματα σε ότι αφορά την βραχυπρόθεσμη κρίση στην Ελλάδα, ο Bernanke συστήνει στους ηγέτες της ευρωζώνης να προσαρμόσουν την δημοσιονομική λιτότητα που επιβάλουν στη χώρα ώστε να συνυπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια την γενικότερα υποτονική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

«Αν η ευρωπαϊκή ανάπτυξη αποδειχθεί πιο αδύναμη του προβλεπόμενου, που με τη σειρά της θα δυσκολέψει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στην Ελλάδα σε ότι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», γράφει στην ανάρτησή του.

Συστήνει επίσης η ευρωζώνη να υιοθετήσει κανόνες κατά των εμπορικών ανισορροπιών, που θα αντικατοπτρίζουν τους κανόνες κατά των υψηλών ελλειμμάτων των προϋπολογισμών, κάτι που θα ανάγκαζε τη Γερμανία και άλλες χώρες με τεράστια εμπορικά πλεονάσματα να τονώσουν την εσωτερική ζήτηση μέσω πιο χαλαρών δημοσιονομικών πολιτικών.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
  

Σχόλια