Νέο ισχυρό ρωσικό Α/Κ οβιδοβόλο Koalitsiya-CB

Η πρώτη φωτογραφία του νέου ρωσικού αυτοκινούμενου (Α/Κ) οβιδοβόλου με την ονομασία 2S35 Koalitsiya-CB (Coalition-SV) αποδεσμεύθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο παρουσίασης φωτογραφικού υλικού από τη δοκιμή της μεγάλης παρέλασης για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου που θα λάβει χώρα στη Μόσχα στις 9 Μαΐου 2015.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η δοκιμή της παρέλασης έλαβε χώρα στις 23 Απριλίου 2015 στο χωριό Alabino πλησίον της Μόσχας και όπως διαπιστώνεται από τις φωτογραφίες που αποδεσμεύθηκαν σε αυτή συμμετείχαν όλα τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης που αναπτύσσονται για λογαριασμό του Στρατού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σημειώνεται ότι το εκτιμώμενου βάρους 55 τόνων 2S35 Koalitsiya-CB πρόκειται να αντικαταστήσει σε υπηρεσία το διαμετρήματος 152 χλστ. Α/Κ οβιδοβόλο 2S19 MSTA-S που σήμερα διαθέτουν σε υπηρεσία οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως και με το άρμα μάχης Armata και το τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) T-15 o πύργος του νέου Α/Κ οβιδοβόλου ήταν καλυμμένος με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τα επιμέρους χαρακτηριστικά του.
Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό αμυντικών πληροφοριών ΙHS Jane’s, το 2S35 Koalitsiya-CB είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο διαμετρήματος 152 χλστ. που χρησιμοποιεί σπονδυλωτά προωθητικά γεμίσματα. Κατά την ίδια πηγή πιθανότατα πρόκειται για νέας σχεδίασης πυροβόλο όπως υποδηλώνουν το χαλινωτήριο στομίου αλλά και οι αποσβεστήρες οπισθοδρόμησης που παρά το υφασμάτινο κάλυμμα διακρίνονται στη φωτογραφία.
Υπενθυμίζεται, ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο όπως το συνημμένο) με βάση τις οποίες η Ρωσία ανέπτυσσε με την ονομασία 2S35 Koalitsiya-CB ένα νέο Α/Κ οβιδοβόλο που διέθετε ασυνήθιστη διαμόρφωση με δύο επάλληλους σωλήνες.
Εικάζεται ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος εγκαταλείφθηκε το 2010 και ότι διατηρώντας την ίδια ονομασία άρχισε η ανάπτυξη του οβιδοβόλου που παρουσιάστηκε στη δοκιμή. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις πληροφορίες ότι το 2S35 Koalitsiya-CB θα χρησιμοποιούσε το σκάφος του άρματος μάχης Armata, η φωτογραφία παρουσιάζει σημαντικές διαφορές.

Κατά τον ΙHS Jane’s, ενώ το πρόσθιο μέρος του σκάφους και οι θέσεις του πληρώματος είναι οι ίδιες με αυτές του Armata, το σύστημα μετάδοσης αλλά και οι έξι (ανά πλευρό) εδαφικοί τροχοί φαίνεται να είναι ίδια με των αρμάτων μάχης T-72 και T-90. Σύμφωνα με τη ίδια πηγή, στην παρέλαση της 9ης Μαΐου 2015 για τον εορτασμό των 70 χρόνων από τη λήξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, θα συμμετάσχουν οκτώ Α/Κ οβιδοβόλα 2S35 Koalitsiya-CB.

Σχόλια