Κατασκόπευαν… τον εαυτό τους υπέρ των ΗΠΑ οι Γερμανοί!

Εάν αυτό δεν αποτελεί κατάντια για την ηγέτιδα χώρα της Ευρώπης, αναρωτιόμαστε πως αλλιώς θα μπορούσε να αποκληθεί… Δημοσιεύματα φέρουν πράκτορες της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας, της BND, να κατασκοπεύει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, με κύριο στόχο την EADS και τη θυγατρική Eurocopter, μαζί με Ευρωπαίους αξιωματούχους, Κοινοτικούς και κυβερνητικούς.

Η γελοιότητα δεν έχει όριο, αφού οι παροικούντες την ευρωπαϊκή βιομηχανική… Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν καλά ότι οι σχέσεις της σημερινής ηγεσίας της εταιρίας (έχει πλέον μετονομαστεί σε Airbus) με τη γερμανική κυβέρνηση δεν είναι και οι καλύτερες, με τον επικεφαλής να θεωρεί ότι τα πάντα λειτουργούν με τους κανόνες της διεθνούς οικονομίας, αρνούμενος να αντιληφθεί τη γεωπολιτική διάσταση της δραστηριοποίησης του ευρωπαϊκού βιομηχανικού αεροδιαστημικού κολοσσού.
Όταν όμως η ηγέτης της Ευρώπης απαντά με αυτό τον τρόπο, τα συμπεράσματα είναι πολύ ευρύτερα αναφορικά με την ικανότητα αυτόνομης καθοδήγησης της Ευρώπης από το Βερολίνο.
Ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild αναφέρει πως καγκελάριος Μέρκελ γνώριζε, από το 1998, τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της αμερικανικής NSΑ, αλλά δεν επενέβη καθώς οι γερμανικές υπηρεσίες συνεργάζονταν με την αμερικανική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος της καγκελαρίας, εκείνη την εποχή, και νυν υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε πως είχε δει δύο έγγραφα που είχαν σταλεί στην καγκελαρία, το 2008 και το 2010, τα οποία αναφέρονταν λεπτομερώς στις δραστηριότητες της NSA και στις παρακολουθήσεις τηλεφώνων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που επιχειρούσε.
Μόνο το καλοκαίρι του 2013, μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, οι γερμανικές υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν και άρχισαν έρευνες. Αποκαλύφθηκε πως η NSA παρακολουθούσε ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά και μεμονωμένα άτομα. Αλλά και η γερμανική ΒΝD παρακολουθούσε γαλλικές και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τη γαλλική πλευρά.

Σχόλια