Πρώτες παρατηρήσεις για το νέο ρωσικό άρμα μάχης Armata (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πρώτη φωτογραφία του νέου ρωσικού άρματος μάχης με την ονομασία Armata αποδεσμεύθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο παρουσίασης φωτογραφικού υλικού από τη δοκιμή της μεγάλης παρέλασης για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου που θα λάβει χώρα στη Μόσχα στις 9 Μαΐου 2015.

Ταυτόχρονα, ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιοποίησαν φωτογραφίες (όπως η συνημμένη που παρουσιάζει δύο άρματα Armata και η οποία αναρτήθηκε στην ειδησεογραφική πύλη «sputniknews.com» αλλά βίντεο (το συνημμένο αναρτήθηκε από τη Ruptly TV).
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η δοκιμή της παρέλασης έλαβε χώρα στις 23 Απριλίου 2015 στο χωριό Alabino πλησίον της Μόσχας και όπως διαπιστώνεται από τις φωτογραφίες που αποδεσμεύθηκαν σε αυτή συμμετείχαν όλα τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης που αναπτύσσονται για λογαριασμό του Στρατού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Κορυφαίο μεταξύ αυτών το νέο ρωσικό άρμα μάχης Armata, επίσης γνωστό και ως T-14, που αναπτύσσεται από την UralVagonZavod. Με βάση τη φωτογραφία του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξάγεται το συμπέρασμα ότι σχεδιαστικά το Armata υιοθετεί την ίδια φιλοσοφία με τα δυτικής σχεδίασης σύγχρονα άρματα μάχης και φαίνεται να είναι μεγαλύτερου μήκους και ύψους από τα άρματα μάχης T-72 και T-90 τα οποία προγραμματίζεται να αντικαταστήσει σε υπηρεσία.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Armata είναι ο μη επανδρωμένος πύργος, ενώ το τριμελές πλήρωμα (αρχηγός πληρώματος, πυροβολητής, οδηγός) βρίσκεται εντός διαμερίσματος στο πρόσθιο μέρος του σκάφους. Στη συνημμένη φωτογραφία που αποδεσμεύθηκε ο πύργος αλλά και ο κύριος οπλισμός του Armata καλύπτονται από υφασμάτινο κάλυμμα και συνεπώς δεν είναι δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
Πάντως εύκολα διακρίνεται το ανεξάρτητο σκοπευτικό του αρχηγού πληρώματος. Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό αμυντικών πληροφοριών ΙHS Jane’s ο κύριος οπλισμός του Armata εκτιμάται ότι είναι ένα πυροβόλο 2A82A διαμετρήματος 125 χλστ. ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ύπαρξη συστήματος αυτόματης γέμισης που διαθέτει αναχορηγία 32 βλημάτων. Επίσης η ίδια πηγή εκτιμά ότι το Armata διαθέτει ως συζυγή οπλισμό πυροβόλο διαμετρήματος 30 χλστ. και πολυβόλο διαμετρήματος 7,62 χλστ.
Στη φωτογραφία διακρίνεται εύκολα η διαφορετική σχεδίαση του σκάφους σε σχέση με τις οικογένειες αρμάτων μάχης T-72 και T-90. Σε αντίθεση με προηγούμενες σχεδιάσεις το Armata διαθέτει ανά πλευρό επτά εδαφικούς τροχούς (σε αντίθεση με τους έξι προηγούμενων σχεδιάσεων), ενώ και η σχεδίαση τους διαφέρει από αυτή των εδαφικών των T-72 και T-90.
Σε ό,τι αφορά τη θωράκιση είναι εμφανές ότι το Armata διαθέτει νέας σχεδίασης πλευρική θωράκιση που καλύπτει περίπου το 75% του μήκους του σκάφους ενώ στο υπόλοιπο 25% και στο οπίσθιο μέρος του σκάφους έχει τοποθετηθεί θωράκιση τύπου «κλωβού».
Τέλος, επισημαίνεται ότι η σημασία του Armata είναι πολύ μεγάλη καθώς πρόκειται να αντικαταστήσει σε υπηρεσία σχεδιάσεις προηγούμενων δεκαετιών αλλά και για το γεγονός ότι το σκάφος του θα αποτελέσει τη βάση για ολόκληρη οικογένεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης που θα περιλαμβάνει τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ), γεφυροφόρο άρμα (χαρακτηρίζεται ως MT-A), όχημα μάχης μηχανικού MYM-A, πολλαπλό εκτοξευτή θερμοβαρικών ρουκετών BMO-2 και όχημα ναρκοθέτησης USM-1.
Τα σημαντικά πλεονεκτήματα από την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος σε βιομηχανικό και επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και στην εκπαίδευση, συντήρηση και υποστήριξη γίνονται εύκολα αντιληπτά. Εφόσον η ρωσική βιομηχανία ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του Armata και των οχημάτων μάχης οικογενείας, όχι μόνο θα αναβαθμίσει σημαντικά την ισχύ των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων αλλά θα κάνει και ένα τεχνολογικό άλμα που θα της αποδώσει και πάλι την πρωτοκαθεδρία στον τομέα των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.
Εκτιμάται, ότι μετά την επίσημη παρουσίαση του Armata στην παρέλαση της 9ης Μαΐου 2015, όπου αναμένεται να παρελάσουν 10 άρματα μάχης του τύπου, θα αρχίσουν σταδιακά να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του. Όμως σε κάθε περίπτωση το Armata θα είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της μεγάλης παρέλασης για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου που θα λάβει χώρα στη Μόσχα στις 9 Μαΐου 2015.

Σχόλια