Παρουσίαση του νέου ρωσικού ΤΟΜΑ Τ-15 (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πρώτη φωτογραφία του νέου ρωσικού τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) – μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) με την ονομασία T-15 αποδεσμεύθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο παρουσίασης φωτογραφικού υλικού από τη δοκιμή της μεγάλης παρέλασης για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου που θα λάβει χώρα στη Μόσχα στις 9 Μαΐου 2015.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η δοκιμή της παρέλασης έλαβε χώρα στις 23 Απριλίου 2015 στο χωριό Alabino πλησίον της Μόσχας και όπως διαπιστώνεται από τις φωτογραφίες που αποδεσμεύθηκαν σε αυτή συμμετείχαν όλα τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης που αναπτύσσονται για λογαριασμό του Στρατού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Μεταξύ των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης που μετείχαν στη δοκιμή περιλαμβανόταν και το νέο βαρύ ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ που φέρει την ονομασία T-15 και το οποίο χρησιμοποιεί το σκάφος του επίσης νέου άρματος μάχης Armata.
Όπως φαίνεται από τη συνημμένη φωτογραφία ο πύργος του T-15 ήταν καλυμμένος γεγονός που δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό αμυντικών πληροφοριών ΙHS Jane’s το T-15 φέρει τηλεχειριζόμενο πύργο Epoch Almaty κατασκευής της KBP Instrument Design Bureau εξοπλισμένο με πυροβόλο 2A42 διαμετρήματος 30 χλστ.


Επίσης, συζυγές πολυβόλο διαμετρήματος 7,62 χλστ. και ανά πλευρό του πύργου δύο εκτοξευτές κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων Kornet-EM. Επίσης στη φωτογραφία το T-15 εμφανίζεται να διαθέτει πλευρική θωράκιση (πιθανότατα παρόμοια του Armata) που όμως στο όχημα της φωτογραφίας καλύπτει μόνο το πίσω μέρος των πλευρών του σκάφους.

Σχόλια