Ασφαλιστικό, το εθνικό μας φαλιμέντο


Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι εντελώς χρεωκοπημένο, και ας μην το παραδέχεται η κυβέρνηση. Το ξέρω ότι όλοι τους απεχθάνονται τους αριθμούς, το έχουν αποδείξει άλλωστε. Θα παραθέσω μόνο λίγους, που αποδεικνύουν ότι το ασφαλιστικό είναι το εθνικό μας φαλιμέντο.



27 δις πληρώνουμε κάθε χρόνο σε συντάξεις. Μόνο 15 δις από αυτά καλύπτονται από εργατικές και εργοδοτικές εισφορές των σημερινών εργαζομένων. Τα υπόλοιπα 12 δις τα βάζει ο Κρατικός Προϋπολογισμός, οι φόροι μας δηλαδή. Αν αυτά τα 12 δις σας φαίνονται λίγα, αναλογιστείτε μόνο ότι ολόκληρος ο φόρος εισοδήματος όλων των φυσικών προσώπων της χώρας συγκεντρώνει μόνο 7 δις το χρόνο, ενώ ο αβάσταχτος ΕΝΦΙΑ συγκέντρωσε μόλις 2,5.



Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι εάν μπορούσαμε να λύσουμε το ασφαλιστικό, θα μπορούσαμε να καταργήσουμε εντελώς τον ΕΝΦΙΑ και ολόκληρο τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και να μας περισσέψουν και λεφτά για να βγούμε οριστικά από την κρίση.

Απορώ πώς μια κυβέρνηση της Αριστεράς που επαγγέλλεται την κοινωνική δικαιοσύνη, θεωρεί δίκαιο να πληρώνει κατά μέσο όρο συντάξεις χιλίων ευρώ σε συνταξιούχους κάτω των 65 (επίσημα στοιχεία) από φόρους εργαζομένων των 500 ευρώ. Ή πώς θεωρεί σωστό να συνεχίζει να επιβαρύνεται το χρεωκοπημένο αυτό σύστημα με στρατιές νέων πενηντάρηδων συνταξιούχων που προστίθενται σε αυτό καθημερινά. Είναι παράλογο, άδικο και εξωφρενικό.

Κωστής Λυμπουρίδης

REAL.GR EKTOΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

Σχόλια