Γερό πλήγμα του Πενταγώνου-ΗΠΑ στους Ισραηλινούς…


Σε μια νέα απόδειξη των κακών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, το Πεντάγωνο αποχαρακτήρισε έγγραφο που αποκαλύπτει το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα, την ύπαρξη του οποίου το Ισραήλ δεν παραδέχτηκε ποτέ. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου είχε μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο, προειδοποιώντας για την «πυρηνικοποίηση της Μέσης Ανατολής».

Απαντώντας η κυβέρνηση Ομπάμα αποχαρακτήρισε το επίμαχο έγγραφο, το οποία αποδεικνύει πως το Ισραήλ κατέχει πυρηνικά όπλα. Πρόκειται για μια έκθεση 386 σελίδων, που συντάχθηκε το 1987 και περιέχει κρίσιμες λεπτομέρειες για το πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο το Ισραήλ επιμένει πως δεν εκτέλεσε ποτέ.
«Το Ισραήλ αναπτύσσει τους κώδικες που του επιτρέπουν να κατασκευάσει βόμβα υδρογόνου. Πρόκειται για κωδικούς που αναφέρονται στη διαδικασία σχάσης και σύντηξης σε μικροσκοπική και μακροσκοπική κλίμακα», αναφέρει το έγγραφο. Επίσης αναφέρεται πως το Ισραήλ είχε, το 1987, πυρηνικές δυνατότητες ανάλογες με αυτές των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1960.
Πέραν του περιεχομένου, πάντως, το σημαντικό είναι ο χρόνος που επελέγη για τον αποχαρακτηρισμό του εγγράφου. Αμερικανός δημοσιογράφος είχε ζητήσει το έγγραφο από το Πεντάγωνο, τρία χρόνια πριν, αλλά τότε δεν του είχε δοθεί.
Στο εν λόγω έγγραφο υπάρχουν λεπτομέρειες για τις πυρηνικές δραστηριότητες και άλλων συμμάχων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της τότε Δυτικής Γερμανίας και της Ιταλίας. Ωστόσο, τα τμήματα της έκθεσης που αναφέρονται στις χώρες αυτές, όχι τυχαία, δεν αποχαρακτηρίστηκαν.
Το πλήγμα ήταν στοχευμένο κατά του Ισραήλ και πιθανόν να σχετίζεται με τις αποκαλύψεις πως το Ισραήλ «παρακολουθούσε» τις μυστικές διαπραγματεύσεις της ομάδας των 5+1 σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Διότι το υπονοούμενο είναι σαφές: Δάσκαλε που δίδασκες…

Σχόλια