O Zvi Bar'el επισημαίνει στην αγγλόφωνη έκδοση της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας του Ισραήλ Haaretz ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να κάνει την Ελλάδα αντίβαρο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.
«Θέματα εξωτερικής πολιτικής μπορεί να έχουν μείνει για λίγο πίσω, ωστόσο αυτά εξακολουθούν να τροφοδοτούν το αίσθημα της απελπισίας κατά των φερόμενων ως “εχθρικών κινήσεων” από την Τουρκία» γράφει ο Bar'el.
Παράλληλα, αναφέρεται στην εμπειρία που είχε ακούγοντας Ελληνες στρατιωτικούς και αξιωματούχους στη στρατιωτική σχολή της Αθήνας κατά τη διάρκεια διάλεξης ενός δημοσιογράφου από το Ισραήλ για τη Μέση Ανατολή.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί τουρκικά αεροπλάνα πρέπει να πραγματοποιούν πτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Γιατί μας προκαλούν;» αναρωτήθηκε ένας εκ των Ελλήνων ανώτερων αξιωματούχων του ελληνικού στρατού. «Γιατί η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζεται τόσο βαριά, αν δεν έχει καμία πρόθεση να πειράξει την Ελλάδα;» είπε ένας Ελληνας διπλωμάτης, για να συμπληρώσει ένας συνάδελφός του: «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία: Η Τουρκία είναι εχθρός μας».
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ένας συνταγματάρχης ανέφερε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Τουρκία και να καταστεί εκείνη ο πιο στενός φίλος του Ισραήλ. Ωστόσο, γράφει ο Bar'el, ένας άλλος ανώτατος αξιωματικός αναρωτήθηκε αν η νέα στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ θα είναι «γνήσια ή ένα προσωρινό υποκατάστατο μέχρι να αναβιώσουν οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας», ενώ ένας άλλος ζήτησε από τους Ισραηλίτες συνομιλητές του να πληροφορηθεί πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Ο δημοσιογράφος της Haaretz παραδέχεται πως «δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τις αμφιβολίες τους» και ο λόγος είναι πως «η Ελλάδα δεν ειδώθηκε ποτέ από το Ισραήλ ως ένας στρατηγικός εταίρος, ενώ στην Ελλάδα το Ισραήλ έχει κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα ιδωθεί ως μια κατοχική δύναμη και ακόμα χειρότερα, ως ένας φίλος της Τουρκίας». Επιπροσθέτως, υποστηρίζει ο Bar'el, η νέα αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας έχει πολλές φορές δείξει «ανεπαρκή στοργή» για το Ισραήλ και «υπέρμετρη στοργή και αγάπη» για τους Παλαιστινίους.
Ωστόσο, εκτιμά ο τιμημένος με το βραβείο Sokolov δημοσιογράφος, «τα νέα πολιτικά και διπλωματικά απρόοπτα και εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες». Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που επικαλείται ο Bar'el είναι όταν το Ισραήλ ζήτησε άδεια να χρησιμοποιήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο για στρατιωτικές ασκήσεις, η Ελλάδα συμφώνησε και έχει πολλές φορές φιλοξενήσει κοινές ασκήσεις.
Πάντως, παραδέχεται, πως «ακόμη Ελλάδα και Ισραήλ μοιάζουν να μην έχουν καθορίσει επακριβώς τη φύση της σχέσης τους. Είναι ακόμη στο στάδιο που ο ένας γνωρίζει τον άλλο».
«Περιμένουμε για αποφάσεις. Στο μεταξύ ακολουθούμε το προηγούμενο πρωτόκολλο»είχε δηλώσει στο συνέδριο ανώτερος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Φράση την οποία ο Bar'el μεταφράζει ως εξής: «Παρά τις συζητήσεις επανασυμφιλίωσης, η Τουρκία εξακολουθεί να θεωρείται ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδας, και οι Τούρκοι βλέπουν την Ελλαδα ως ένα εμπόδιο στην ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ». «Εμείς δεν εμποδίζουμε τίποτα, Είμαι πρόθυμος να απαριθμήσω τώρα όλα τα θέματα που αφορούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ που πρέπει να ανοιχτούν» αντέτεινε ο Ελληνας αξιωματούχος. Και αυτά δεν είναι άλλα από την τουρκική οικονομία, αλλά και το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα. «Σε κάθε περίπτωση, οι Τούρκοι δεν πληρούν τα κριτήρια» κατέληξε ο αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Στην ερώτηση του Bar'el αν η Ελλάδα θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή, ο αξιωματούχος παραδέχθηκε: «Η αλήθεια είναι πως έχουμε παραμελήσει τη Μέση Ανατολή. Δεν είχαμε καν προσπαθήσει να ανταγωνιστούμε την Τουρκία. Αλλά ίσως τώρα υπάρξει νέα πολιτική».
Ο δημοσιογράφος της Haaretz επισημαίνει τις λέξεις αμφιβολίας: «ίσως», «μπορεί» τις οποίες και χαρακτηρίζει «λέξεις-κλειδιά» στο αν το θέμα που είναι πιο σημαντικό είναι μια συμφωνία με την Ευρώπη ή αν έχει σημασία και η εξωτερική πολιτική. «Η αβεβαιότητα» εκτιμά ο Bar'el «ανοίγει επίσης και ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ. Η σχέση τους δεν πρέπει να παραμείνει σε αδράνεια».
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία επειδή χάσαμε την Τουρκία» γράφει ο δημοσιογράφος από το Ισραήλ απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του και καταλήγει: «Δεν πρέπει να είναι από τη μια μεριά η Τουρκία και από την άλλη η Ελλάδα. Καλύτερα να υπάρξει μια σχέση (Ελλάδας-Ισραήλ) που στέκεται από μόνη της».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου